banner affirmaties gewoonte maken
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
02/28/2024
5 min
0

Maak van affirmaties een gewoonte: 10 onconventionele en moeiteloze tips

02/28/2024
5 min
0

Het heeft even geduurd voor ik echt goed passende affirmaties vond, maar toen ik ze had en van affirmeren een gewoonte maakte voelde ik aanzienlijk de verandering. 

 Affirmaties zijn krachtige hulpmiddelen voor zelfontwikkeling en het creëren van een positieve mindset. Door regelmatig te affirmeren kun je jouw gedachten herprogrammeren en je leven transformeren. 

 Van affirmeren een gewoonte maken klinkt misschien als een flinke opgave, maar er zijn een heleboel manieren om je affirmaties zo veel mogelijk te herhalen en in je brein te laten opnemen. 

 In dit artikel deel ik 10 onconventionele en moeiteloze tips die jou helpen van affirmeren een gewoonte te maken. Boost je zelfvertrouwen met deze tips!

  1. Wat zijn affirmaties
  2. Waarom zijn affirmaties zo krachtig?
  3. 10 moeiteloze tips
  4. Hoe maak je affirmaties?


Voordat je verder leest heb ik wat voor je!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Wat zijn affirmaties?

Affirmaties, ook wel positieve affirmaties, zijn positieve zinnen of uitspraken die je herhaaldelijk tegen jezelf zegt om je gedachten te sturen, je zelfbeeld te verbeteren en je mindset te versterken. Ze beginnen meestal met ‘ik…’ en zijn zo geformuleerd alsof het al zo is.

Affirmaties worden vaak gebruikt als een techniek voor zelfhulp en persoonlijke ontwikkeling. Door regelmatig positieve affirmaties te herhalen, kun je negatieve gedachten en overtuigingen vervangen door constructieve en positieve gedachtes.

Dat komt omdat ons brein zwart wit is. Als je negatieve gedachtes hebt, gaat je brein op zoek naar bewijs voor deze gedachtes. Maar heb je positieve gedachten, dan gaat je   brein daar naar op zoek!

Affirmaties helpen daarmee bij het versterken van zelfvertrouwen, het verminderen van angst en het formuleren van persoonlijke groei en succes. Bijvoorbeeld, een affirmatie voor iemand met sociale angst zou kunnen zijn: ‘Ik ben kalm, zelfverzekerd en comfortabel in sociale situaties.

Waarom zijn affirmaties zo krachtig?

Er is niet één reden waarom affirmaties zo krachtig zijn, maar verschillende redenen. Zo stelt het je ten eerste in staat om negatieve zelfpraat en overtuigingen te vervangen voor positieve en constructieve gedachten. Door herhaaldelijk positieve zinnen tegen jezelf te zeggen, kun je je onderbewustzijn herprogrammeren en een meer positieve mindset ontwikkelen.

Affirmaties versterken je zelfbeeld en geven je focus en richting. Dit zorgt ervoor dat je stress ook minder zal worden. Tot slot helpt het je om te gaan geloven in jezelf. Door jezelf positief toe te spreken kun je het vertrouwen opbouwen dat je de uitdagingen in het leven aan kunt.

 10 moeiteloze tips

Affirmaties herhalen hoeft niet heel moeilijk te zijn. Ik geef je 10 onconventionele en moeiteloze tips die jij eenvoudig toe kan passen, zodat affirmeren voor jou ook een gewoonte wordt!

Affirmeer tijdens alledaagse taken

Herhaal je affirmaties terwijl je alledaagse taken uitvoert, zoals tandenpoetsen, douchen of schoonmaken. Verbind de affirmaties met deze activiteiten om ze automatisch te integreren in je dagelijkse routine. Maak bijvoorbeeld een opname van je affirmaties die je luistert of schrijf je affirmaties op de spiegel.

Gebruik post-its op onverwachte plekken

Plaats post-its met affirmaties op onverwachte plekken in huis, zoals aan de binnenkant van kastdeuren, op de voordeur, op de koelkastdeur of op een andere plek waar je vaak langskomt. Telkens wanneer je ze tegenkomt, herhaal je de affirmatie in gedachten.

Affirmeer in de natuur

Ga naar buiten voor een wandeling in de natuur en herhaal je affirmaties terwijl je geniet van de rust en schoonheid om je heen. De frisse lucht en natuurlijke omgeving zullen je helpen om de affirmaties dieper in je op te nemen.

Creëer een affirmatie ritueel

Maak een speciaal ritueel rondom het uitspreken van je affirmaties, zoals het branden van een kaars of het luisteren naar rustgevende muziek. Door een ritueel te creëren, geef je meer betekenis aan het proces en wordt het eenvoudiger om het een gewoonte te maken.

Integreer affirmaties in je creatieve projecten

Schrijf je favoriete affirmaties op in je journal, verwerk ze in je kunstwerken of maak een vision board met afbeeldingen die je aan je affirmaties doen denken. Op deze manier versterk je de positieve boodschap op een creatieve en inspirerende manier.

Affirmeer voor het slapengaan

Neem een paar minuten voor je gaat slapen de tijd om je affirmaties te herhalen. Dit helpt je om met een positieve mindset in slaap te vallen en bevordert een rustige en ontspannen nachtrust.

Gebruik technologie

Stel herinneringen in op je telefoon of maak gebruik van affirmatie apps om regelmatig herinnerd te worden aan je affirmaties. Zo wordt het gemakkelijker om het onderdeel te maken van je dagelijkse routine.

Je kunt ook een achtergrond op je telefoon maken met bijvoorbeeld Canva. Zo zie je jouw affirmaties iedere keer als je je telefoon opent.

Doe het samen

Zoek een vriend, familielid of partner waarmee je samen positieve affirmaties kunt delen en elkaar kunt ondersteunen in jullie groeiproces. Samen affirmaties uitspreken versterkt de positieve energie en maakt het leuk en motiverend.

Maak gebruik van visualisatie

Visualiseer jezelf terwijl je de affirmaties uitspreekt en zie hoe ze zich manifesteren in je leven. Door je affirmaties te visualiseren, versterk je de kracht ervan en maak je het gemakkelijker om ze te integreren in je dagelijks leven.

Wees flexibel

Wees niet te streng voor jezelf als je een dag vergeet om affirmaties te herhalen. Het gaat erom dat je consistent bent, maar het is ook belangrijk om flexibel te zijn en jezelf de ruimte te geven om te groeien en te leren.

Hoe maak je affirmaties?

Hoe je affirmaties maakt kan worden aangepast op jouw persoonlijke behoeften en doelen, maar hier zijn enkele algemene stappen die je kunt volgen:

Identificeer je doel

Bedenk wat je wil bereiken of veranderen in je leven.

Formuleer positieve zinnen

Die gericht zijn op het bereiken van je doel. Zorg ervoor dat de affirmaties in de tegenwoordige tijd zijn geformuleerd, alsof het al waar is. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben zelfverzekerd en kalm in sociale situaties.’

Wees specifiek

Maak je affirmaties zo specifiek mogelijk. Richt je op specifieke aspecten van je leven waar je verandering wil. Bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed zoals ik ben, ook als ik in de ziektewet zit.’

Houd het kort en krachtig

Zo kun je ze gemakkelijk onthouden en herhalen. Kies woorden die voor jou goed voelen en een positief gevoel geven.

Herhaal regelmatig

Affirmaties herhalen is het allerbelangrijkste, bijvoorbeeld elke ochtend of elke avond. Je kunt ze ook opschrijven en op een zichtbare plek plaatsen, zoals op de spiegel of in je dagboek.

Visualiseer

Combineer je affirmaties met visualisatie. Stel je levendig voor hoe het zou zijn als je doel al bereikt is terwijl je de affirmaties herhaalt.

Pas aan indien nodig

Wees flexibel en pas je affirmaties aan naarmate je doelen veranderen of je vooruitgang boekt. Blijf openstaan voor nieuwe mogelijkheden en blijf jezelf ondersteunen met positieve gedachten en affirmaties.


Meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Welke tip om van affirmaties een gewoonte te maken ga jij als eerste toepassen?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën