15 muzieknummers zelfvertrouwen boost
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
09/21/2020
11 min
10

15 muzieknummers om je zelfvertrouwen een boost te geven!

09/21/2020
11 min
10

Muzieknummers die je zelfvertrouwen een boost geven. Ik ben er gek op! Muziek speelt voor mij al sinds ik heel klein ben een belangrijke rol in mijn leven. Ik speel geen instrument en ik heb ook geen zangtalent, maar mijn lichaam en geest reageren heel sterk op muziek.

Muzieknummers kunnen me ontroeren, maar ook heel blij maken. Als ik bijvoorbeeld blogs aan het schrijven ben luister ik ook muziek. Maar dan luister ik vaak muziek zonder zang. Dat helpt me om bezig te blijven. 

Als echte muziekliefhebber maak ik heel graag afspeellijsten in Spotify. Zo kon het niet anders dan dat ik een afspeellijst zou maken, speciaal voor RAARsociaal! In de RAARsociaal Positivity & Confidence Booster staan bijna 200 muzieknummers met affirmaties en positieve teksten, die jouw zelfvertrouwen een boost geven. In dit artikel deel ik 15 muzieknummers uit de lijst met je.

In dit artikel ga ik het dus met je hebben over muzieknummers die je zelfvertrouwen een boost geven. Want muziek kan ontzettend waardevol zijn in je groeiproces. Dit is wat je leest in het artikel:

  1. Muzieknummers die je zelfvertrouwen een boost geven – RAARsociaal Positivity & Confidence Booster
  2. Hoe kunnen muzieknummers je zelfvertrouwen boosten?
  3. Combineer muziek met dansen
  4. Muziek en positieve affirmaties
  5. 15 muzieknummers die je zelfvertrouwen een boost geven


Voordat je verder leest...

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Muzieknummers die je zelfvertrouwen een boost geven – de RAARsociaal Positivity & Confidence Booster

De muzieknummers die ik uitgekozen heb voor dit artikel komen niet zomaar uit de lucht vallen. Zoals ik al zei ben ik ontzettend gek op muziek en ik speur heel Spotify af naar de leukste nummers om in mijn afspeellijst te zetten. Daarom heb ik ook een afspeellijst gemaakt met nummers die jou een zelfvertrouwen boost geven.

De RAARsociaal Positivity & Confidence Booster staat vol met allerlei verschillende stijlen muziek, uit verschillende tijden en zowel in het Engels als in het Nederlands. Andere talen heb ik er niet in gezet, want die spreek ik zelf niet, dus dan kan ik ook niet verstaan of de teksten positief zijn.

De muzieknummers zijn misschien verschillend, ze hebben in ieder geval één ding met elkaar gemeen: de teksten zijn positief en motiverend! Draai de afspeellijst als je bijvoorbeeld het huishouden doet, of als je echt even een boost in je zelfvertrouwen kan gebruiken. Ontdek de afspeellijst en kies jouw eigen nummers uit die jou zelfvertrouwen geven.

Al meer dan 150 mensen volgen de RAARsociaal Positivity & Confidence Booster. Volg de afspeellijst gratis op Spotify!

Opdracht jouw eigen muzieknummers uitkiezen

Luister naar de RAARsociaal Positivity & Confidence Booster en kies minimaal 3 nummers uit die jouw zelfvertrouwen echt een boost geven. Sla ze op in je eigen afspeellijst, of maak je eigen Confidence Booster.


Hoe kan muziek je zelfvertrouwen een boost geven?

Muziek kan je meer zelfvertrouwen geven, zo is uit onderzoek gebleken. Het kan je in de juiste mindset brengen die jou de grootste kans van slagen geeft – als je bijvoorbeeld een marathon wil lopen, of solliciteert op een nieuwe baan.

Uit een onderzoek in 2019 is naar voren gekomen dat muziek het beloningscentrum van de hersenen stimuleert. Dat helpt om jou extra te motiveren om informatie op te nemen en taken af te maken. Muziek werkt dus perfect om mee voor te bereiden als je bijvoorbeeld een spannend gesprek moet voorbereiden of een sportwedstrijd moet spelen.

Muziek helpt je om meer uit je hoofd te gaan en in het moment te leven. Meezingend of dansend met de muziek vergeet je even je gedachten en ben je volledig in het hier-en-nu. Angst bestaat in het verleden of in de toekomst, dus in het hier-en-nu leven is heel goed voor je zelfvertrouwen!

Muziek hoort bij het leven. Het is van alle tijden. Muziek geeft ons de kracht om ons gevoel tastbaar te maken, als we daar de woorden niet voor hebben. We kunnen onze emoties uitdrukken door de beweging van ons lichaam op de muziek. 

Muziek en ook dans zijn als een universele taal. Uit welke cultuur je ook komt, waar je ook vandaan komt of welke taal je ook spreekt, iedereen reageert emotioneel op dezelfde manier op muziek. In muziek en dans kunnen we delen, waar taal en cultuur soms een barrière kunnen zijn.

Opdracht muzieknummers die je zelfvertrouwen boosten

Welke nummers hebben jou door de loop der jaren zelfvertrouwen gegeven? Zoek er in ieder geval drie en voeg ze bij de andere muzieknummers om je zelfvertrouwen een boost te geven.


15 muzieknummers om je zelfvertrouwen een boost te geven


Dansen en bewegen op muziek

Als eerste kun je bewegen en dansen op muziek. Muziek helpt je om nog net even door te gaan met sporten, om je fit en vrolijk te voelen.

De melodieën doen iets met je en laten je lichaam dansen. En dat is heel goed voor je, want dansen bevordert je geluk en tevredenheid. Dat zijn vrij belangrijke punten in het opbouwen van zelfvertrouwen.

Uit onderzoek blijkt dat dansen helpt bij nek- en rugklachten, maar ook bij het verminderen van angst, depressie en stressklachten.

Je werkt aan je mindset en aan je lichaam, die onlosmakelijk met elkaar in verbinding staan. Dansen maakt serotonine en endorfines aan. Deze stofjes helpen je om je gelukkiger en tevredener te voelen. En hoe fijner jij je in je lijf voelt, hoe meer je op jezelf kan gaan vertrouwen.

Dansen op muziek is een van mijn favoriete dingen om te doen. Ik heb vroeger ook in dansteams gezeten en zo nu en dan pak ik nog een TikTok dansje mee. Maar over het algemeen is het gewoon lekker bewegen op muziek en dat bevalt me al heel wat jaren heel goed. Niks lekkerder dan met mijn koptelefoon op door het huis te dansen!

Opdracht muzieknummers waar je op kan dansen

Wat zijn voor jou positieve nummers waar je van wil gaan dansen? Kies er 3 uit en plaats ze in je afspeellijst. Kun je er gelijk even op dansen.

Geef je zelfvertrouwen een boost met dansles

Je kunt natuurlijk lekker in je woonkamer dansen, of op een feestje of festival. Maar als je echt op dansles gaat, zul je merken dat dansen niet alleen leuk is, maar ook een uitdaging. Leren dansen bevordert je creativiteit en stelt je in staat om je emoties te uiten door de bewegingen van je lichaam.

Het leren van een dans is niet perse eenvoudig. Je moet er tijd en energie in steken om de danspassen onder de knie te krijgen. Elke keer als je danst heb je plezier en komt er serotonine en endorfines vrij, maar je groeit ook in je zelfvertrouwen naarmate je de dans steeds beter kan.

Dansen vermindert die negatieve gedachtes die jouw zelfvertrouwen aantasten. Dansles volgen kan jou helpen om minder met die gedachtes bezig te zijn. Het helpt je om je beter te gaan concentreren en je milder en kalmer te voelen. En dat geeft je zelfvertrouwen een boost!

15 muzieknummers zelfvertrouwen

Muziek en positieve affirmaties

Muziek heb ik al vanaf jonge leeftijd heerlijk gevonden om op te dansen, maar pas in de ziektewet ontdekte ik hoe ik muziek concreet kon gebruiken om meer sociale confidence te krijgen. Dat het me zo bewust kon helpen in mijn zelfvertrouwen had ik nooit zo bewust geweten.

In de muzieknummers die ik in dit artikel met je deel zitten positieve affirmaties verwerkt. Positieve affirmaties zijn kleine, positief geformuleerde zinnetjes die je hardop of in gedachten tegen jezelf zegt om negatief denken te doorbreken.

Stel dat je bijvoorbeeld de overtuiging hebt dat je niet mooi genoeg bent. Dan kun je hier een positieve affirmatie tegenover zetten, zoals: ik ben mooi zoals ik ben. Hoe vaker je dit tegen jezelf herhaalt, hoe meer je brein naar deze gedachte gaat handelen.

Door middel van muziek kan je die affirmaties op een andere manier in je brein laten komen. Door te gaan luisteren naar nummers die in hun teksten aansluiten bij hoe jij je zou willen voelen zul jij die zelfvertrouwen boost gaan ervaren!

Opdracht affirmaties in muziek

Zoek in de afspeellijst (of in andere lijsten) naar minstens drie muzieknummers waar positieve affirmaties in voorkomen. Ik verklap het alvast: in de 15 muzieknummers die ik voor je heb uitgezocht zijn er ook al een aantal met positieve affirmaties! Plaats de muzieknummers in jouw eigen afspeellijst.


15 muzieknummers om je zelfvertrouwen een boost te geven

Robbie Williams – Love my Life

Love my Life van Robbie Williams is het eerste nummer in de RAARsociaal Positivity & Confidence Booster. En met een goede reden! De afspeellijst is ontstaan door nummers met positieve affirmaties uit te zoeken en dit nummer heeft heel duidelijk affirmaties.

Robbie Williams vertelde zelf dat ‘Love My Life’ een boodschap is voor zijn kinderen. Het lied moet hen helpen hun zelfvertrouwen op te bouwen en te weten dat ze geliefd zijn, ongeacht wat er gebeurt in het leven.

Katy Perry – ROAR

Soms is een geluid net zo fijn als een positieve affirmatie. Dit nummer van Katy Perry is heerlijk om mee te zingen, omdat het zo lekker krachtig is. Katty Perry zei zelf over ‘ROAR’: ‘it’s about finding your inner strength, standing up for yourself and having the confidence to take on the world.

Als dat niet een zelfvertrouwen boost is, dan weet ik het niet meer!

15 muzieknummers zelfvertrouwen

Lady GaGa – Born this way

Lady Gaga zei: ‘Born This Way is about being yourself and loving who you are and being proud. Ze heeft altijd benadrukt hoe belangrijk het is om zelfverzekerd te zijn en jezelf te accepteren zoals je bent. En dat past ontzettend goed bij RAARsociaal. Daarom verdient Lady Gaga met Born This Way een plekje in de lijst.

Meghan Trainor & Lunchmoney Lewis – I love Me

Een ultiem zelfliefde nummer! En dat is ook wat Meghan Trainor zelf over het nummer zei: ‘I Love Me is about self-love and acceptance. It’s a reminder to appreciate who you are, flaws and all.’

Als je het even niet meer weet en de zelfliefde niet meer voelt, is dit een perfect nummer om op te zetten. Het is een vrolijk nummer met een krachtige tekst. Wedden dat jij je daarna een beetje beter voelt?

Alicia Keys – Girl on Fire

Oké, deze is iets meer voor de meiden dan de jongens, maar nog steeds is het een krachtig en tof nummer. Bedenk je maar eens hoeveel mensen keihard staan mee te zingen als dit nummer in de kroeg gedraaid wordt.

Alicia Keys vertelde over het nummer: ‘This song is about finding your voice, your passion, and being unstoppable in the face of adversity. It’s about being confident and fierce.’

Sia – The Greatest

Wist je dat Sia een aantal jaren geleden besloten heeft om niet meer met haar gezicht in beeld te komen? Ze wilde nog wel muziek maken, maar niet meer zo in de spotlights staan. Ik hou ervan, zo lekker anders. En ze heeft groot gelijk. Sia kiest voor wat ze zelf wil, en dat is inspirerend!

Over het nummer ‘The Greatest’ zei ze: ‘It’s about resilience, about pushing through and believing in yourself even when things get tough.’

Demi Lovato – Confident

Demi Lovato zei: ‘Confident is about owning your flaws and being proud of who you are. It’s a reminder that confidence comes from within.’

Zelf heb ik dit nummer echt grijsgedraaid, helemaal in het begin van de ziektewet, om mezelf te overtuigen van het feit dat zelfverzekerd zijn niet arrogant is, maar juist heel krachtig! We hoeven niet alleen maar bescheiden te zijn, we mogen ook trots op onszelf zijn en blij met onszelf.

David Guetta ft. Skylar Grey – Rise

Rise is een stoer en rauw lied. Skylar Grey vertelde er over: ‘Rise is a song about empowerment and overcoming challenges. It’s about finding the strength to rise above whatever is holding you back.’

Dit is echt zo’n nummer die je kan draaien voordat er iets spannends staat te gebeuren, waar je al je focus en energie voor nodig hebt. Dit nummer zal je zeker helpen.

Pink – Perfect

Perfect zijn, dat is een lastig onderwerp als je worstelt met sociale angstklachten, zelfbeeldissues of zelfvertrouwen issues. Perfectionisme kan ontzettend in de weg zitten en je imperfecties omarmen wordt er dan niet gemakkelijker op.

Pink heeft gezegd: ‘Perfect is a reminder that you’re amazing just the way you are. It’s about embracing your imperfections and being confident in your own skin.’

Als jij je dus even niet zo perfect voelt en je baalt hier van, luister dan naar het nummer van Pink. Haar tekst zal je steun geven en je zelfvertrouwen weer wat vergroten.

Andra Day – Rise up

Andra Day zei over het nummer: ‘Rise Up is about resilience and finding strength within yourself. It’s a song that encourages people to keep going, no matter what.’

Helemaal als je in de ziektewet zit, is het soms best moeilijk om door te gaan, ondanks belemmeringen. Dit nummer geeft kracht om toch door te gaan, wat de tegenslag ook is.

15 muzieknummers zelfvertrouwen

Selena Gomez – Like A Champion

Dit nummer van Selena Gomez heb ik echt ontzettend veel gedraaid. Het is een lekker nummer én een hele fijne tekst. Dit is ook zo’n nummer die je net even die boost geeft voordat je iets spannends moet gaan doen.

Selena Gomez zei over ‘Like A Champion’: ‘It’s about feeling strong and confident, like you can conquer anything. It’s a reminder to believe in yourself and your abilities.’

Nina Simone – Feeling Good

Meerdere malen gecoverd, omdat het zo’n krachtig nummer is. Het gaat over zelfvertrouwen en dat is precies waar het in dit artikel om gaat.

Nina Simone heeft ooit gezegd: ‘Feeling Good is about liberation and empowerment. It’s a song that celebrates confidence and the joy of being alive.’

Sam Tinnesz – Legends Are Made

Sam Tinnesz zei: ‘Legends Are Made is about the journey to greatness. It’s about believing in yourself and having the confidence to pursue your dreams.’

Soms mag een positieve affirmatie best een beetje overdreven zijn. En dan mag je jezelf best een legend vinden als jij grootsheid bereikt hebt. Helemaal in je herstelproces is elke stap er een van een overwinnaar!

B.o.B, Rivers Cuomo – Magic

Rivers Cuomo vertelde: ‘Magic is about feeling invincible and confident. It’s a fun, upbeat song that reminds you to embrace your inner strength.’

Jouw innerlijke kracht omarmen is een teken van zelfvertrouwen! Dit vrolijke liedje boos jouw zelfvertrouwen super eenvoudig. Ik weet nog goed dat dit album uitkwam. De rest van het album is ook erg leuk, maar magic stijgt er wel met kop en schouders bovenuit.

U2 – Beautiful Day

Ik sluit deze lijst af met een gouden ouwe, U2. Dat ene nummer, op de vliegbaan, weet je nog? Hoe oud dit nummer ook is, het is nog steeds prachtig. Het gaat over dankbaar zijn voor de Kleine dingen, een van de onderdelen om jouw zelfvertrouwen te vergroten.

Bono van U2 zei: ‘Beautiful Day is about finding beauty in the ordinary and having the confidence to face the world with a positive outlook. It’s a song about hope and optimism.’


Welk muzieknummer geeft jouw zelfvertrouwen echt een boost? Plaats het hieronder in de comments of geef het aan me door, dan plaats ik het nummer in de RAARsociaal Confidence Booster. Hoe meer muziek, hoe meer keuze er is voor iedereen om wat uit te kiezen.


Meer tips om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Heb je vragen of opmerkingen naar aanleiding van dit artikel? Stuur me dan een DM op Instagram, of mail me op linda@raarsociaal.nl.

Liefs,

Linda

Bijgewerkt op 30-05-2024


Reacties
Categorieën