sociale angst ervaringen
Sociale angst voorbeelden
Linda
Sociale angst voorbeelden
10/10/2021
7 min
0

10x sociale angst is... als je alleen thuis bent editie!

10/10/2021
7 min
0

Sociale angst is niet altijd eenvoudig om uit te leggen. Om een beter beeld van sociale angst te creëren geef ik graag voorbeelden. Voorbeelden van gedrag wat je kan zien, of gedachten die iemand met sociale angst heeft. Sociale angst zorgt voor ongemakkelijke situaties op uiteenlopende levensgebieden, of het zorgt ervoor dat situaties volledig vermeden worden.

Je kunt last hebben van sociale angst als er veel mensen om je heen zijn, maar dat hoeft niet. Het kan ook om de hoek komen kijken als je alleen ergens buiten bent, of zelfs gewoon als je thuis bent. Soms gebeurt het op een moment dat je net denkt dat er niks aan de hand is. Ik geef daarom tien voorbeelden van situaties waarvan ik, en waarschijnlijk velen met mij, zullen zeggen: ja, dat is sociale angst!

Sociale angst is altijd en overal. Het hoeft dus niet alleen te gebeuren in sociale situaties. Er zijn ook momenten dat ik alleen thuis in de stress schiet. Daar waar niemand me ziet heb ik ook last van mijn sociale angst. Je brein houdt geen rekening met waar je bent en laat je gerust angstig zijn als zij dat wil. Sociale angst ervaringen zijn er niet alleen in sociale situaties. In deze editie neem ik je mee in hoe sociale angst is als je alleen thuis bent.


Voordat je verder leest!

Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Hele gesprekken in je hoofd herhalen en over analyseren wat iemand heeft gezegd

Een sociale situatie is nog lang niet afgelopen na die tijd alleen thuis voor iemand met een sociale angst stoornis. Hele gesprekken worden doorgenomen en alles wordt geanalyseerd. Heb ik iets geks gezegd? Wat zullen mensen nu van me denken? Welke indruk heb ik achtergelaten?

Een klein foutje kan ontzettend groot worden gemaakt en zorgen voor slapeloze nachten. Niet perse achter elkaar, zo’n slapeloze nacht kan ook ineens jaren later plaatsvinden. Dan lig je in bed en krijg je het ineens Spaans benauwd door iets ongemakkelijks wat is gebeurt 7 jaar geleden.

Vluchten in iets wat ons doet ontsnappen aan onszelf

Leven met sociale angst is pittig, misschien juist wel als je alleen thuis bent. Je hebt een laag zelfbeeld en daarom is het helemaal niet zo super gezellig met jezelf. Wat is er dan lekkerder dan met een dekentje op de bank je verliezen in een fijne serie, film of boek.

Het is iets wat veel mensen doen die alleen thuis zijn, maar mensen met sociale angst doen dit absoluut. Jezelf verplaatsen in een mooi verhaal voelt fijn en laat je de pijn van je eigen leven even vergeten.

Je kunt ook ontsnappen in je telefoon. Lees hier meer voorbeelden van sociale angst en je smartphone.

alleen thuis met sociale angst

Alles rondom een sociaal evenement volledig uitpluizen, zodat je alles kan voorbereiden

Als er iets nieuws staat te gebeuren, zorg ik dat ik volledig voorbereid ben. Ik laat dingen niet zomaar op me afkomen, maar wil weten waar ik aan toe ben.

Zo kan ik ook incalculeren welke dingen er mis kunnen gaan en sta ik minder voor verrassingen.

Eigenlijk is dat de voornaamste reden om al dat uitpluiswerk alleen thuis te doen.

Zo kun je voorkomen dat je voor vervelende verrassingen komt te staan of in een situatie belandt waar je jezelf voor schut zou kunnen zetten. Je kunt maar beter niets aan het toeval overlaten! Dit doe je bijvoorbeeld met sociale angst als je uit eten bent of sociale angst en werk. Of met nieuwe mensen ontmoeten met sociale angst. En soms zelfs met sociale angst bij je vrienden!


Oefenen over wat voor onderwerpen je kan praten voor je de deur uit gaat

Het klinkt misschien vreemd, maar ik heb echt tot een paar jaar geleden veel moeite gehad met het vertellen wie ik ben en waar ik van houd. Nu ik in de ziektewet zit leer ik mezelf echt kennen en mezelf te waarderen, maar dat lukte me daarvoor eigenlijk niet. Dat lukte pas toen ik meer alleen was.

Het maakt dat ik dingen alleen thuis in den treure voorbereidde. Ik zocht uit welke mensen er zouden zijn, zodat ik wist met wie ik kon praten en dan ook gelijk uit kon zoeken waar we het over konden hebben. Voor mij was dat niet meer dan normaal en ik ben me er ook nooit bewust van geweest dat ik dat deed. Het hoorde gewoon bij mij. Tot ik me besefte dat het wel erg veel tijd en energie kostte.


sociale angst gedachten

Jezelf bekritiseren en straffen voor fouten die je gemaakt hebt in een sociale setting

Alleen thuis zijn betekent ook dat er niemand anders is die een beetje kan relativeren. Als je dan ook nog eens weinig eigenwaarde hebt ben je super streng voor jezelf.

Je straft jezelf voor verkeerde dingen die je gezegd hebt, maakt van kleine dingen super grote situaties.

Je belemmerende overtuigingen zorgen voor die kritische blik en je negatieve gedachten nemen al gauw de overhand.

Dit zijn de momenten dat je met niemand contact maakt, omdat je je schaamt en heel erg rot voelt. Ik liet dit eigenlijk nooit aan iemand zien.


Als je aan het dansen bent op muziek, je ergens tegenaan stoot en direct stopt met dansen, omdat je je kapot schaamt

Dit is mij ontzettend vaak overkomen, aangezien ik al heel lang dans op muziek en niet zo’n hele grote slaapkamer had in mijn puberteit. Wegvluchten in iets is voor mij ook muziek. Ik vind het fijn om te dansen en te zingen. Of ik er goed in ben is een tweede, maar dat maakt niet uit. Ik doe het alleen thuis, waar niemand het ziet. Voor een ander dansen zou ik ook niet zo snel durven. Ik heb wel in een dansteam gedanst, maar dat is anders. Dan oefen je met elkaar.

Als ik dan zo’n show sta te geven en mijn hele appartement door zwier, gebeurt het wel eens dat ik mijn evenwicht verlies, of ergens tegenaan stoot. Als ik dat vroeger had kreeg ik gelijk een knalrode kop en stopte met dansen. Alsof er een blokkade op zat. Ik kon het gewoon niet meer.


Als je lekker creatief bezig bent en plotseling stopt en bevriest, omdat je bang bent dat mensen zien waar je aan werkt

Als tiener was ik al wat huiverig met creatief zijn. Met handenarbeid had ik een jonge docente die niet echt dol op me was. Toen we een draak moesten kleien maakte ze een opmerking dat die van mij op een eend leek. Een hele ongepaste opmerking van een volwassene tegen een 15 jarige. Het hielp me niet om me echt creatief te ontwikkelen.

Nu ik mijn Instagram account heb ben ik mijn creatieve grenzen steeds meer aan het verleggen. Vooral op het gebied van video vond ik dat heel spannend. Toch heb ik het ook gehad met de stekjes en plantjes. Was ik net lekker bezig met verpotten, kreeg ik ineens zo’n imposter syndroom. Dat ik ergens mee bezig was wat ik helemaal niet kon. Ik voelde me beschaamd, terwijl niemand me zag..

sociale angst als je alleen thuis bent

Alleen door je buurt lopen en het idee hebben dat iedereen door de gordijnen naar je zit te kijken

Ik maak me nog steeds best wel druk om mijn leven in vergelijking met anderen. Omdat ik niet werk ga ik nog wel eens laat naar bed en laat uit bed. Dat wil niet zeggen dat ik dan ’s avonds niks doe. Vooral in het begin van de ziektewet vond ik de nacht heel prettig. Dan was het stil en niemand lette op me. Soms kon ik ook gewoon echt niet slapen en vielen mijn ogen pas dicht als de vogels alweer begonnen te fluiten.

Toch durfde ik bijvoorbeeld niet onwijs vroeg ’s ochtends of heel laat ’s nachts naar buiten te gaan voor een wandeling, zodat ik lekker moe zou worden. Wat zouden mensen wel niet denken van me? Ik had echt het idee dat mensen daar iets van vonden en besefte me niet hoe klein de kans was dat er wat van zouden vinden of dat mensen me überhaupt zouden zien.


Keihard meezingen in de auto, maar direct stoppen als er een andere auto langsrijdt, zodat ze je niet zien zingen

Een van mijn favoriete dingen om te doen is keihard meezingen in de auto. Lekker in mijn eentje rijden en de muziek op standje festival. Ik geef hele performances in de auto, maar die zijn wel privé. Als ik me bewust wordt van mensen om me heen die me zien stop ik abrupt. Ik lijk dus helemaal lekker ontspannen, maar ergens ben ik nog steeds bezig met de mensen om mij heen.

Ondertussen heb ik al heel wat ritjes in mijn moeders auto gemaakt. Het heeft me geholpen om met meer zelfvertrouwen te rijden en minder op anderen te letten. Nu kan ik steeds meer echt genieten van het autorijden.

sociale angst kenmerken

Je voorstellen hoe het is als je jezelf echt goed voor schut zou zetten en daar plaatsvervangend angstig van worden

Alleen thuis zijn met je angstige brein is gevaarlijk. Niet alleen ga je aan de haal met oude gebeurtenissen, ook kun je er op los fantaseren wat er allemaal wel niet zou kunnen gebeuren voor verschrikkelijks.

Allerlei worst case scenario’s passeren de revue. Maar in plaats van dat ze helpen om te relativeren voeden ze de angst alleen maar meer.

Dit is ook de reden dat gesprekken met een psycholoog ontzettend goed zijn als je last hebt van sociale angst. Je angstgedachten zijn niet echt en kunnen omgebogen worden!


Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

In welke sociale angst situatie herken jij je als je alleen thuis bent?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën