meer zelfvertrouwen op feestjes
Zelfacceptatie bij sociale angst
Linda
Zelfacceptatie bij sociale angst
11/14/2021
4 min
0

4x zo krijg jij meer zelfvertrouwen op feestjes

11/14/2021
4 min
0

Feestjes zouden zo veel meer gezelliger zijn als je wat meer zelfvertrouwen op feestjes had. Door sociale angst zijn feestjes enorme uitdagingen. Je hebt de kans dat je nieuwe mensen gaat ontmoeten, loopt de kans dat je moet dansen in het zicht van anderen of staat er een beetje verloren tussen, omdat je bij geen enkel groepje aansluiting kan vinden.

Nadat ik in de ziektewet terecht was gekomen, waren sociale evenementen met wat meer mensen voor mij best wel lastig. Ik had allemaal nieuwe dingen over mezelf geleerd en manieren om dit anders te doen. De eerste keer dat ik heel bewust naar een feestje ging was een babyshower met vriendinnen van de middelbare school en wat kennissen die ik af en toe zag. Een plek waar voor mij de sociale druk wel vrij hoog lag. Ik wilde mezelf niet verliezen in het feestje en echt een leuke tijd hebben.

Om jou ook te helpen meer zelfvertrouwen op feestjes te hebben deel ik een aantal tips met je. Zo kun je steeds vaker genieten van een feestje in plaats van in de stress te zitten! Boost je zelfvertrouwen met deze tips.

Dit zijn de tips die je leest in het artikel:

  1. Dwing jezelf niet om de leukste thuis te zijn
  2. Gebruik een feestje om een van je angsten uit te dagen
  3. Focus op wat er om je heen gebeurt
  4. Stel mensen vragen over zichzelf


Wacht even met lezen, want ik heb wat leuks voor je!

Feestjes zijn maar een onderdeel van de sociale angsten die we hebben. Ik heb nog veel meer handige tips en tricks. Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Dwing jezelf niet om de leukste thuis te zijn

Ik ben altijd spontaan en sociaal geweest. Ik ben een extravert persoon en vind het fijn om bij anderen te zijn. Alleen heb ik me heel lang aan allerlei ongeschreven gedragsregels gehouden om aardig gevonden te worden. Ik zorgde dat ik assertief was. Dat ik vooraan stond en zorgde voor sfeer als het feestje dreigde in te kakken. Best wel een zware klus voor iemand met sociale angst.

Toen ik naar de babyshower ging koos ik er bewust voor om wat meer op de achtergrond te gaan staan. En op den duur kwamen er vanzelf mensen naar me toe om met me te praten. Zonder vooraan te staan was ik ook al leuk. Ik hoefde niet perse vooraan te staan om zelfvertrouwen op feestjes uit te stralen.  En zo kon ik langzaam de sociale druk loslaten die ik mezelf opgelegd had.


Gebruik een feestje om een van je angsten uit te dagen

Om van je sociale angst af te komen is het goed om te oefenen. Steeds een stapje verder en steeds meer proberen in sociale situaties. Dit wordt ook wel exposure therapie of sociale angst exposure oefeningen genoemd.

Een feestje is een perfecte gelegenheid om zoiets te oefenen! Zo krijg je beetje bij beetje meer zelfvertrouwen op feestjes.

Een feestje heeft een wat lossere sfeer en is gezellig. Iets negatiefs zal minder snel gebeuren. En als je je focust op je oefening vergeet je om stil te staan bij andere angsten.

 Als de oefening gelukt is heeft het feestje je geholpen om voor een volgend feestje weer meer te durven en meer te genieten! Het zal je zeker helpen in je zelfvertrouwen op feestjes in de toekomst.

Focus je op wat er om je heen gebeurt

Sociale angst zorgt ervoor dat ik in mijn hoofd ga zitten. Ik ga nadenken over mezelf in die sociale situatie en sta bij van alles stil wat eventueel ongemakkelijk zou kunnen zijn. Daarom probeer ik in sociale situaties te focussen op wat er om me heen gebeurt. Luister naar een gesprek, kijk naar de tafel vol lekkers. Neem het feestje in je op en de mensen. Het helpt je om minder negatief te focussen op jezelf en dat geeft je meer zelfvertrouwen op feestjes.

Iedereen is met zichzelf bezig en veel minder met jou. Wist je dat mensen maar 20% met hun omgeving bezig zijn en de andere 80% met zichzelf? De kans dat jij opvalt op zo’n druk feestje moet dus nog weer in die 20% vallen. Dat is helemaal niet zoveel. Daarom mag je je op het externe focussen, want je hoeft je niet zo druk te maken.

meer zelfvertrouwen op feestjes


Stel mensen vragen over zichzelf

Een gesprek aangaan met iemand is best spannend en lastig, vooral als je niet weet waar je het over kan hebben. Op een feestje kan het maar zo dat je ineens naast iemand staat die je nog nooit eerder hebt gezien.

Het kan heel leuk zijn om nieuwe mensen te ontmoeten, maar dan is het wel fijn als je wat meer zelfvertrouwen op feestjes hebt.

Stel daarom open vragen aan degene met wie je praat. Zie het als sociale angst oefeningen om op deze manier met mensen te praten.

Focus je op het verhaal wat diegene vertelt. Vraag bijvoorbeeld naar hoe hij de gastheer of gastvrouw van het feestje kent. Voor je het weet heb je een gezellig gesprek en let je niet meer op jezelf.

Dit heeft mij geholpen om meer mezelf te zijn en zo kreeg ik meer zelfvertrouwen op feestjes. Ik heb geoefend en stapje voor stapje begon ik het weer leuk te vinden om met mensen af te spreken! Zonder dat ik daar spanning bij voelde.


Meer leren over het overwinnen van sociale angst?

In mijn gratis e-book ‘Meer Grip Op Sociale Angst’ geef ik jou 7 van mijn meest waardevolle inzichten en tips die mij geholpen hebben en jou ook zeker gaan helpen op reis naar het overwinnen van sociale angst.

Download het e-book en ontvang hem direct in je mail! Al meer dan 50 mensen gingen je voor!


Met welke tip ga jij meer zelfvertrouwen op feestjes krijgen?

Liefs,

Linda-

Laatst bijgewerkt: 08-04-2024


Reacties
Categorieën