hoe kun je nee zeggen zonder lullig te klinken
Zelfrespect bij sociale angst
Linda
Zelfrespect bij sociale angst
12/01/2020
4 min
1

Hoe kun je nee zeggen zonder lullig te klinken?

12/01/2020
4 min
1

Hoe kun je nee zeggen zonder lullig te klinken is waarschijnlijk iets wat je maar al te graag wil weten als je last hebt van sociale angst. De kans is groot dat je net zo veel moeite hebt met nee zeggen als ik. Mensen teleurstellen doet pijn en we willen vooral heel graag dat mensen ons aardig vinden. 

Of in ieder geval niet onaardig, of irritant. Om dit voor elkaar te krijgen wringen we onszelf vaak in de meest ingewikkelde bochten en doen we een heleboel voor andere mensen waar we niet veel voor terugkrijgen. We zorgen dat we er altijd zijn, dat we leuk meedoen, niet tegenspreken. Door dit te doen houden we nauwelijks tijd over voor onszelf, omdat we het merendeel van de tijd bezig zijn met het de ander naar de zin te maken.

Hou hier mee op! Echt. Stop er gewoon mee.

Ik heb voldoende voorbeelden van situaties waarin ik nee had willen zeggen, maar niet assertief genoeg was om dat te doen. Het meest belangrijke wat je kan doen als je last hebt van sociale angst is van jezelf een prioriteit maken. Je moet het je hele leven met jezelf uithouden, dus je kunt het jezelf maar beter naar de zin maken. 

Ik deed dat niet en het kostte me mijn mentale gezondheid. Als je jezelf geen prioriteit maakt is de kans groot dat jij ja zegt in situaties waar je eigenlijk veel liever nee zou willen zeggen. Dit is wat je leest in het artikel:

  1. Nee zeggen tegen jezelf
  2. Assertief nee zeggen
  3. Hoe zeg je nee tegen vrienden zonder lullig te klinken
  4. Neem je tijd


Stop even met verder lezen!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Nee zeggen tegen jezelf

Het grootste nadeel van altijd ja zeggen is dat je geregeld nee zegt tegen jezelf. Je gaat over je eigen grenzen. Je zegt ja, omdat je graag wil dat mensen je aardig vinden, maar het gaat ten koste van jezelf. En daarbij is altijd aardig zijn helemaal geen situatie waardoor je ineens geen nee meer zou kunnen zeggen.

Altijd ja zeggen trekt de verkeerde mensen aan. De mensen in je omgeving zullen er aan wennen dat jij geen nee kan zeggen. Er zullen mensen zijn die misbruik maken van jouw vrijgevigheid en je gebrek aan assertief zijn. Dat hoeft niet altijd zo te zijn, maar de kans zit er wel in.

Nee zeggen is volkomen normaal en gezond. Een ruggengraat hebben betekent niet dat je er niet bent voor anderen. Het betekent juist dat jij een goede balans hebt tussen jezelf en de ander. Nee zeggen is oké als jij dit wil. Je hebt altijd het volledige recht om voor jezelf op te komen, zonder dat dit gelijk als lomp of ongevoelig wordt gezien. Zolang jij denkt dat jouw mening of gevoel er niet toe doet, zullen mensen hier misbruik van blijven maken.

Assertief nee zeggen

Als je gaat leren nee zeggen, zal je zien welke mensen in jouw omgeving hier boos van worden. Hier kun je een duidelijke lering uit trekken: deze mensen maakten gebruik van jouw grenzeloosheid. Nu jij voor jezelf opkomt, vinden ze jou niet meer zo leuk. Je doet namelijk niet meer wat zij van je verwachten en wat hen uitkomt. Dat kan voor sommige mensen ontzettend vervelend zijn. Maar het is het meest vervelend voor jou. Nu kom je tot de ontdekking in hoeverre jullie echte vrienden waren en dat is pijnlijk.

Hoe zeg je nee tegen vrienden zonder lullig te klinken

Hoe doe je dat nou? Nee zeggen zonder lullig te klinken? Hoe zeg je nee? Een sociale activiteit met vrienden afwijzen zonder dat ze boos op je worden? Het belangrijkste is om duidelijk te zijn in je antwoord, maar wel beleefd. Bedank voor een aanbod, maar geef liefdevol je grenzen aan. Een aantal voorbeelden van nee zeggen:

Wat lief dat je het vraagt, maar helaas ben ik heel erg druk en kan ik niet.

Ik zou het wel graag willen, maar ik moet toch nee zeggen, sorry.

Wat fijn dat je aan me denkt! Helaas kan ik dan niet.

Sorry, op dit moment heb ik al te veel andere dingen, misschien een andere keer?

hoe kun je nee zeggen zonder lullig te klinken


Neem je tijd

Als je altijd ja zegt en nu gaat leren nee zeggen, zal dat eng zijn in het begin. Nee zeggen is iets wat je moet oefenen. Het is een nieuwe gewoonte die je aan kunt leren. In je hoofd brengt nee zeggen negativiteit met zich mee.

Je bent bang dat mensen teleurgesteld of boos zullen zijn, of iets anders vervelend en negatiefs. Door vaker nee te zeggen, zal je steeds meer merken dat het eenvoudiger gaat.

Het kan zijn dat je niet gelijk een antwoord weet en daardoor snel ja zegt. Geef jezelf de tijd om antwoord te geven. Niemand vraagt van je om per direct antwoord te geven, tenzij dit specifiek wordt aangegeven.

Stel dat je vrienden bellen omdat ze in de kroeg bij jou om de hoek staan, dan heb je vaak iets minder tijd. Zelfs dan hoef je niet te beslissen als jij het nog niet weet. Hier een aantal voorbeelden hoe je de tijd neemt, waardoor je niet gelijk ja of nee hoeft te zeggen.

Wat leuk dat je me vraagt! Ik moet er even over nadenken, ik laat het je zo weten.

Bedankt voor de uitnodiging. Kan ik er zo even bij je op terugkomen?

Dat lijkt me leuk, maar ik wil er even over nadenken of ik kom.

Positieve ervaringen

Als je vaker nee gaat zeggen, of je grenzen aan gaat geven, zal je zien dat de negatieve gedachten in je hoofd steeds meer vervangen worden door positieve ervaringen. Je zult merken dat je je echt lichter zult voelen als je de eerste keer nee hebt gezegd en dit is gewoon geaccepteerd. Het geeft kracht om je grenzen aan te geen en hierin gerespecteerd te worden.


Meer tips en inzichten bij het overwinnen van sociale angst?

Download dan mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ waarin ik 7 waardevolle tips en inzichten deel die mij enorm geholpen hebben. Laat mij je helpen met bewezen strategieën om sociale angst constructief te overwinnen.

 

Ik hoop dat jij antwoord gekregen hebt op de vraag: hoe kun je nee zeggen zonder lullig te klinken?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën