Boekrecensies
Linda
Boekrecensies
01/06/2022
3 min
0

Boekreview: De Keuze - Edith Eger

01/06/2022
3 min
0

Boekreview: de keuze - Edith Eger

Al vaker had mijn moeder ‘De Keuze’ van Edith Eger aan mij aangeraden. Een boek over een jong meisje die ternauwernood het concentratiekamp overleeft om in de jaren daarna als psycholoog een heleboel andere mensen te helpen met hun trauma’s en verdriet. Ik zette het boek op mijn iPad en vond op vakantie eindelijk de rust om het te lezen. Wat ben ik blij dat ik dat gedaan heb! Tranen rolden over mijn wangen onder mijn zonnebril vandaan terwijl ik op het strand de wijze lessen en de liefdevolle woorden van Edith Eger las. Het boek heeft mij ontzettend geraakt en ik kan je nu al zeggen: ga dit boek lezen. Het zal je leven veranderen!

VOLG ME HIER OP INSTAGRAM

Over Edith Eger, de schrijfster van de keuze

Edith ‘Edie’ Eger wordt geboren in Hongarije. Als ze zestien jaar oud is wordt ze in 1944 met haar ouders en één van haar zussen naar Auschwitz gedeporteerd. Haar ouders worden gelijk naar de gaskamers gestuurd en Edith wordt met haar zusje aan het werk gezet. Als de beruchte kamparts Josef Mengele ontdekt dat Edith heel goed kan dansen, moet ze voor hem optreden. Edith danst, danst voor haar leven. Uiteindelijk gaat ze samen met haar zusje en de andere gevangenen op een dodenmars waar ze gered worden. Edith is dan zo ontzettend zwak dat het ternauwernood overleeft.

Na de oorlog verhuist Edith met haar man naar Amerika waar ze begon aan haar carrière als psycholoog, gespecialiseerd in traumaverwerking.

Over de keuze

In de keuze vertelt Edith naast haar oorlogsverhaal ook haar verhaal hoe ze uitgroeide tot een psycholoog die haar pijn en levenslessen leerde inzetten voor haar cliënten. Edith laat zien hoe zij als psycholoog haar cliënten helpt om zich los te maken van negatieve gedachten, leert hen dat ze altijd een keuze hebben.

Haar reis gaat niet met vallen en opstaan. De oorlog heeft zijn littekens achtergelaten en zorgen ervoor dat het ook voor Edith hard werken is om steeds weer die keuze te kunnen maken. Zich niet onder te laten sneeuwen door de pijn uit het verleden.

Het boek zit vol met levenslessen en handvatten om met rouw, verlies en eenzaamheid om te gaan. Om woede een plek te geven en een keuze te maken om het leven te leiden wat jij wil.

Mijn mening over de keuze

Wat een ongelofelijk indrukwekkend boek is De Keuze! Het verhaal wat Edith vertelt is heftig, wat ze meemaakt in de concentratiekampen is afgrijselijk. Er is weinig menselijk meer aan. De hel die de nazi’s op aarde hebben gecreëerd wordt pijnlijk helder. Je kan je haast niet voorstellen hoe je hier nog weer van zou kunnen herstellen. Niet alleen lichamelijk, want Edith heeft haar rug gebroken en heeft een lange tijd nodig om te herstellen, maar vooral mentaal.

Het is bewonderenswaardig hoe Edith haar hoofd geheven houdt en door blijft vechten voor haar eigen leven. Op latere leeftijd begint ze aan haar studie psychologie om uit te groeien tot een van de meest beroemde trauma psychologen van Amerika. Nu klinkt dit allemaal heel rooskleurig na de oorlog, maar ook deze reis gaat met vallen en opstaan. Met keuzes maken, soms de juiste en soms ook niet.

Edith deelt haar worstelingen en hersenspinsels die haar helpen om haat en woede los te laten. Om verdriet een plek te geven en liefde te delen. Als je dit boek leest wil je niks liever dan Edith ontmoeten. Naar haar luisteren en je laten inspireren. Haar boek ontroerd en raakt. Haar beeld over dat je altijd een keuze hebt is in het hier en nu elke keer weer van toepassing.

boekreview: de keuze - Edith Eger

Andere reviews:

Gek van mezelf vertelt het verhaal van Alwin en zijn angsten

In bang vogeltjes vertelt Michelle Trines over haar angst- en paniekstoornis

Dagboek van mijn depressie is het letterlijke dagboek van Tember van der Steen

In meer dan ik denk vertelt Emma Poot hoe het was om een late diagnose autisme te krijgen

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets aanschaft via de links op mijn blog. Dit kost jou niks extra’s. De producten waar ik naar link zijn producten die ik zelf ook aan zou schaffen, dus ik weet dat jij er ook wat aan hebt.

In de keuze vertelt Edith naast haar oorlogsverhaal ook haar verhaal hoe ze uitgroeide tot een psycholoog die haar pijn en levenslessen leerde inzetten voor haar cliënten. Edith laat zien hoe zij als psycholoog haar cliënten helpt om zich los te maken van negatieve gedachten, leert hen dat ze altijd een keuze hebben.

Haar reis gaat niet met vallen en opstaan. De oorlog heeft zijn littekens achtergelaten en zorgen ervoor dat het ook voor Edith hard werken is om steeds weer die keuze te kunnen maken. Zich niet onder te laten sneeuwen door de pijn uit het verleden. Het boek zit vol met levenslessen en handvatten om met rouw, verlies en eenzaamheid om te gaan. Om woede een plek te geven en een keuze te maken om het leven te leiden wat jij wil.

Conclusie

De Keuze is veel en veel meer dan een autobiografie. Het is meer dan een oorlogsverhaal. Het zijn de levenslessen van een ballerina. Een onverschrokken ballerina die met onvoorstelbare kracht en wil om te leven genas van haar lichamelijke pijn en haar mentale pijn steeds beter een plek gaf, waarmee ze vele anderen verder heeft geholpen die niet meer zagen dat ze een keuze hadden.

We hebben altijd die keuze, die mogelijkheid om er de leiding over te nemen.

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën