Boekrecensies
Linda
Boekrecensies
10/05/2021
6 min
0

Boekreview: gek van mezelf - Alwin Ritstier

10/05/2021
6 min
0

Boekreview: Gek van Mezelf - Alwin Ritstier

'Gek van mezelf' vertelt het verhaal van Alwin. Al ruim twintig jaar kampt Alwin met angsten. Hij is bang om met de metro te gaan, bang om alleen te zijn, maar vooral bang voor de dood. Alwin is zich superbewust van zijn lichaam en pikt elk signaal op alsof het iets heel ernstigs kan zijn. Hoe is het om met al die angsten te leven? Om niet meer naar buiten te durven, niet meer de normale dagelijkse dingen te kunnen die ieder ander wel kan? Alwin neemt je mee in zijn verhaal. Hij vertelt over zijn dieptepunten, zijn leermomenten en wat hij heeft gedaan om zijn angsten te overwinnen.

Toen ik het boek ‘gek van mezelf’ langs zag komen wist ik het meteen: die moet ik hebben! Alwin Ritstier, de schrijver van dit boek, is een YouTuber die ik gevolgd heb. Samen met zijn toenmalige vriendin maakte hij video’s over hun leven. Ook daar kwamen zijn angsten zo nu en dan naar voren en hij maakte ook een documentaire over zijn angst. Nu is er een boek met het hele verhaal. En een superleuk detail: via QR-codes in het boek kun je naar allerlei online extra materiaal. Zo kun je de documentaire zien, andere video’s en playlists.

Angst interesseert mij. In de breedste zin van het woord. Mijn angst is voornamelijk op sociaal gebied, maar in de kern is angst hetzelfde. Angst geeft je een signaal dat je op je hoede moet zijn. Dat signaal hoeft alleen niet altijd te kloppen. In mijn geval, en in het geval van Alwin, klopt die angst vaak niet.

VOLG ALWIN HIER OP INSTAGRAM

De lay out van het boek

Voordat ik in ga zoomen op de inhoud van gek van mezelf is het ook de moeite waard om stil te staan bij de lay-out van het boek. Alwin is geen schrijver van beroep, maar videomaker en illustrator. Gek van mezelf is daarom niet alleen inhoudelijk interessant, maar ook aan de lay-out is extra veel aandacht geschonken.

Al op de voorkant van het boek zie je tekeningetjes van gekke wezentjes. Alwin heeft de illustraties in gek van mezelf zelf gemaakt. Door het hele boek zie je tekeningetjes en mooie bladzijden. De verschillende thema’s zijn verdeeld met kleuren. De stukken met de rode bladzijden zijn Alwins persoonlijke verhaal. Op de witte stukken vertelt hij over zijn angsten en hoe hij daar mee omgegaan is.

Normaal arceer ik altijd in mijn boeken en mogen andere mensen die hem lenen dit ook doen, maar bij dit boek vond ik het echt zonde om dat te doen. Zelfs potlood heb ik zoveel mogelijk daargelaten. Dit boek is alleen al de moeite waard om in de kast te hebben staan!

Als je het boek openslaat kun je gelijk een QR code scannen die je naar de trailer van het boek. Het geeft je binnen een minuut een beeld van de angst van Alwin. Waar we beginnen te leren over zijn angst. Dan volgt de inleiding van het boek, waar Alwin vertelt wat hem heeft gedreven om dit boek te schrijven en waar het over gaat.

Die eindigt weer met een QR-code waar je de documentaire ‘zo voelt extreme angst’ kan kijken. Deze documentaire is ook te vinden op YouTube, dus ik zal hem hier ook delen.

Over 'gek van mezelf'

In het boek ‘gek van mezelf’ lezen we over het leven van Alwin Ritstier (1990). Al vanaf zijn vroege jeugd kampt hij met extreme angsten, voornamelijk angst voor de dood. Op het moment dat het verhaal begint is Alwin alleen in huis en waagt hij de allereerste stap om zelf wat aan zijn angsten te doen.

Het bijzondere vind ik dat dit op 14 december 2018 is. De dag nadat ik me ziekgemeld heb. We zijn ongeveer even oud en we zijn ook ongeveer op dezelfde leeftijd vastgelopen, zoals zoveel millenials. Het maakte het boek voor mij nog persoonlijker, ook al heb ik hele andere angsten.

Op dat moment besluit Alwin het roer om te gooien. Hij wil niet langer leven met zijn angsten en gaat aan zichzelf werken. Met kleine stapjes leert hij meer over zijn angsten en krijgt hij handvaten hoe hij met spannende situaties om kan gaan. In het boek neemt hij je mee in zijn persoonlijke geschiedenis. Waar is zijn angst ontstaan?

Alwin vertelt over het gezin waar hij in is opgegroeid en de omstandigheden en gebeurtenissen in zijn leven. Het geeft je inzicht in waar zijn angsten ontstaan kunnen zijn. Het schept een gedetailleerd beeld van de angst van Alwin.

Ook vertelt Alwin over zijn lange relatie die hij gehad heeft. Hoe hij afhankelijk was van zijn vriendin en hoe de angst een rol speelde in hun relatie. Alwin is eerlijk en rauw en vertelt eerlijk over hoe manipulatief angst kan zijn. Juist in relaties. Voor mij is dit heel herkenbaar, omdat ik ook een lange relatie heb gehad waarin er nu veel dingen op hun plek vallen doordat ik mezelf beter begrijp.

Naast zijn eigen verhaal geeft Alwin ook tips en staan er interessante lijstjes in het boek. Hij legt uit wat bepaalde begrippen zijn, zodat je een duidelijk beeld krijgt van wat er gebeurt.

review gek van mezelf alwin ritstier

Ook interessant om te lezen...

Ik schreef over de basis van je herstelproces als je uitvalt met mentale klachten.

De leukste cadeautjes voor iemand met mentale klachten!

Lees de review die ik schreef van Bang Vogeltje van Michelle Trines over haar angst- en paniekstoornis

Een inkijkje in depressie. Lees hier de review van dagboek van mijn depressie

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets aanschaft via de links op mijn blog. Dit kost jou niks extra’s. De producten waar ik naar link zijn producten die ik zelf ook aan zou schaffen, dus ik weet dat jij er ook wat aan hebt.

review gek van mezelf alwin ritstier

Lees ook een review van:

Het 6 minuten dagboek, supersnel dagelijks reflecteren

Het Vertellis dagboek, voor je dagelijkse portie zelfreflectie

Het-kleine-dingen-boek, het invulboek voor meer geluk in kleine momenten

Elke dag een vraag invuldagboek. Een dagboek voor vijf jaar!

Voor wie is 'gek van mezelf'?

'Gek van mezelf' is geschikt voor iedereen die mentale gezondheid interessant vindt en meer wil weten over angst. Er wordt wel een triggerwaarschuwing gegeven, want sommige dingen kunnen best confronterend zijn. Wees je dus bewust van wat je gaat lezen en hoe je je op dat moment voelt.

Het boek is zeker weten interessant voor mensen die ook last hebben van angsten, wat voor angsten dat ook zijn. En hulpverleners kunnen hier ook zeker veel van leren!

Mijn persoonlijke mening

Wat een heerlijk boek was dit om te lezen! Ik was eigenlijk niet bang dat ik het boek niet leuk zou vinden, maar het heeft me echt nog meer geraakt dan ik had verwacht. Omdat ik ook de video’s van Alwin heb bekeken, ken ik zijn stem en zijn manier van praten. Dat maakte het boek nog tastbaarder voor mij. Ik zou daarom ook echt aanraden om de documentaire te kijken. Dat maakt 'gek van mezelf' nog leuker!

Mijn angst lijkt op het eerste oog helemaal niet op de angst van Alwin. Toch herkende ik me veel meer in het verhaal dan ik van tevoren had gedacht. Ik vond het erg interessant om te lezen wat voor dingen er in zijn jeugd zijn gebeurt die invloed hebben op het heden. Ook is het mooi, maar ook best verdrietig en ingewikkeld om te lezen dat de angst van Alwin niet zomaar ergens vandaan komt. Ook in zijn gezin en in de rest van zijn familie komt mentale kwetsbaarheid terug.

Alwin geeft je echt het hele verhaal. Het is alsof je hem zelf hoort vertellen en dat leest heel erg prettig. Het taalgebruik is recht voor zijn raap en Alwin schroomt niet om her en der een fuck of ander scheldwoord tussendoor te gooien. Een echte millenial. Het maakt het verhaal naar mijn menig echt en authentiek. Dat zijn denk ik de belangrijkste woorden waarmee ik dit boek wil beschrijven. Het is onwijs dapper om jezelf zo kwetsbaar op te stellen en anderen het gevoel te geven: ‘je bent niet alleen’.

Conclusie

‘Gek van mezelf’ is een mooi, eerlijk en persoonlijk verhaal over hoe angst je leven compleet kan beïnvloeden. Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, werk, relaties en noem het maar op. Naast een stukje terugblik op waar de angst vandaan komt leert Alwin je ook wat angst is en hoe het werkt. En neemt hij je mee in wat hij heeft gedaan om beter om te gaan met zijn angsten.

Gek van mezelf is niet alleen een boek, maar een klein kunstwerk op zich. Het boek is prachtig ontworpen met tekeningen door de schrijver zelf gemaakt. Daarnaast vind je een heleboel extra materiaal om te kijken, lezen en luisteren wat dit boek nog completer maakt!

'Gek van mezelf' mag niet op je boekenplank missen als je zelf last hebt van angsten, of als je affiniteit hebt met angst en stress, bijvoorbeeld op je werk.

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën