Boekrecensies
Linda
Boekrecensies
01/06/2022
5 min
0

Boekreview: dagboek van mijn depressie - Tember van der Steen

01/06/2022
5 min
0

Dagboek van mijn depressie - Tember van der Steen review

In dit artikel deel ik een heel bijzonder boek, namelijk het dagboek van mijn depressie van Tember van der Steen. Ruim tien jaar lang schrijft Tember in haar dagboek. Ze vertelt over haar leven als jonge twintiger waarin ze steeds weer te maken krijgt met sombere gedachtes en last heeft van hele depressieve periodes. 


Met vallen en opstaan houdt ze zichzelf overeind tot ze uiteindelijk volledig instort. In Dagboek van mijn Depressie lees je de letterlijke publicatie van het dagboek dat Tember van der Steen tien jaar lang bijhield. Het dagboek geeft op een pure en rauwe manier weer wat er gebeurt in het hoofd van iemand met een depressie. Wat denkt iemand die alle hoop verloren is? En hoe kom je daar weer bovenop?


Tember en ik kennen elkaar van Instagram. We hebben een leuke klik en kletsen graag met elkaar in de DM. Ik mag haar wel, dat kan je wel zeggen. Toen haar boek uitkwam heb ik het meteen besteld. Ik was zo nieuwsgierig naar haar verhaal! Het feit dat ze haar dagboek bijna letterlijk had laten publiceren trok me ontzettend aan. Dit wilde ik lezen! Een tijdje geleden heb ik Tember mogen ontmoeten, omdat we voor hetzelfde artikel een fotoshoot hadden. 


We hebben elkaar helaas maar heel even kunnen zien en spreken, maar hopelijk gaan we dit nog eens inhalen! Het voelde heel bijzonder om het verhaal te mogen lezen van een persoon die je ook daadwerkelijk hebt ontmoet en gesproken en ik kan niets anders zeggen dan dat ik Tember echt een topper vind!

Dagboek van mijn depressie - de tekst op de achterkant

Eén op de vijf mensen in Nederland heeft wel eens te maken gehad met gevoelens van depressiviteit. Eén op de vijf. Laat dat even tot je doordringen. Dat betekent dat iedereen, hoe dan ook, wel iemand kent met een depressie. Dagboek van mijn depressie is een letterlijke publicatie van het dagboek dat Tember tien jaar lang bijhield. Ze vertelt op een pure, rauwe en soms cynische manier over haar leven.


Ze zinkt regelmatig weg in haar sombere gedachten en tuimelt hierdoor van depressie in depressie. Tot ze uiteindelijk volledig instort. Dagboek van mijn Depressie geeft op een toegankelijke manier inzicht in hoe de gedachtestroom soms kan zijn als je alle hoop verloren bent. Tember verzwijgt niet.


Een kwetsbaar en eerlijk relaas over depressie.

De look van dagboek van mijn depressie

Het boek Dagboek van mijn Depressie heeft ook echt de sfeer van een dagboek. De voorkant is rustig met een abstracte tekening. Als een mooi notitieboek, een dagboek. Het is een fijn en handzaam boekje, maar niet te klein.

Sommige boeken hebben erg wit papier, maar Dagboek van mijn Depressie is qua look helemaal hoe het zou moeten zijn. Het heeft gebroken wit papier, alsof het boek ook echt al 10 jaar oud is. Het ontwerp van het boek ademt de sfeer van een dagboek en ik hou er van!

Over dagboek van mijn depressie

Dagboek van mijn Depressie is het letterlijk overgenomen dagboek van Tember. Ze is op dat moment 23 jaar, woont in Amersfoort met haar twee katten en heeft sinds kort een nieuwe relatie. In haar dagboek schrijft ze veel over haar relaties, zowel deze als de relaties die ze gehad heeft. Ze heeft niet zoveel geluk in de liefde gehad en dat vind ik erg herkenbaar met mentale problemen. Ook op het werk wil het niet altijd even goed lukken. Doordat Tember zo open schrijft voel je wanneer ze wegglipt en lees je wat dat voor effect heeft op haarzelf en haar omgeving.


Wat Tember meemaakt en de gedachten die ze heeft zijn pittig. Ze geven een duidelijk en schrijnend beeld van hoe ongelofelijk pittig een depressie is. Toch leest het boek niet heel zwaar weg. Ik vind het lastig om uit te leggen, maar als je zelf mentale klachten hebt zijn sommige dingen in je leven normaler voor jou dan ze daadwerkelijk zijn. Soms duurt het een tijd voor je zelf weet dat bepaald gedrag gelinkt is aan je depressie. Tember schrijft zoals ze is en schroomt niet om een goede dosis humor te gebruiken. Soms flink cynisch, maar ook lekker nuchter.


Je leest echt het dagboek van Tember. Het gaat over depressie, haar zwaarmoedige gedachten, maar dat wordt niet letterlijk benoemd. Sommige dingen zijn Tember zo eigen dat ze gewoon doorgaat met haar leven, ondanks dat het met tijd en wijlen bijna niet meer te doen is. Het dagboek geeft je echt het gevoel van iemand die worstelt met haar mentale gezondheid en ondertussen probeert om alle ballen hoog te houden.

boekreview: dagboek van mijn depressie-tember van der steen

Andere boekreviews

Alwin Ritstier deelt over zijn angsten in 'gek van mezelf'

In 'Bang Vogeltje' vertelt Michelle Trines over haar angst- en paniekstoornis

Emma Poot vertelt over de lange weg naar de diagnose autisme in 'meer dan ik denk'


Voeg je header hier toe

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Voor wie is dagboek van mijn depressie?

Het boek van Tember is voor iedereen die zelf ook last heeft van depressieve klachten, maar ik denk dat veel vrouwen met mentale klachten die worstelen met relaties veel baat hebben bij dit boek. Het geeft een heleboel herkenning over hoe het leven in deze maatschappij op dit moment is voor ons millenials. Hoe jongeren worstelen met angst- en depressieve klachten in een steeds sneller draaiende samenleving.


Het boek geeft in een verhalende vorm een beeld van depressieve klachten, zonder echt een zelfhulpboek te worden. Het is echt een verhaal. Een puur en oprecht verhaal van een jonge vrouw met depressie.

Mijn mening

Voor mij was dit boek op heel veel punten herkenbaar. Ik herken de struggles die Tember doorgaat in het contact met andere mensen. Toch is mijn depressie wel anders geweest dan die van Tember. Bij mij stond mijn angststoornis echt centraal en die zorgde op den duur voor een depressieve stemming. Dit boek laat echt zien hoe het is als de dood oprecht aantrekkelijker lijkt dan blijven leven.


Ik heb het boek in no time uitgelezen en ook al uitgeleend aan een vriendin! Ik vond het een prachtig boek en de schrijfstijl van Tember leest heel lekker weg. Het heeft mij een oprecht beeld gegeven van depressie en hoe dit zo onzichtbaar kan zijn voor de buitenwereld, terwijl er een heleboel aan de hand is.


Dat vind ik het mooiste aan dit boek. Iedereen zit in meer of mindere mate in zijn hoofd en denkt dingen die niemand anders weet. Soms voel je je daar heel alleen in. Dit boek geeft je een minder eenzaam gevoel.


Liefs,


Linda

Disclaimer: Deze post bevat affiliatelinks. Dit betekent dat ik een commissie ontvang als je iets aanschaft via de links op mijn blog. Dit kost jou niks extra’s. De producten waar ik naar link zijn producten die ik zelf ook aan zou schaffen, dus ik weet dat jij er ook wat aan hebt.


Reacties
Categorieën