Zelfrespect bij sociale angst
Linda
Zelfrespect bij sociale angst
05/02/2023
5 min
0

Overwin jouw belangst eenvoudig met deze 5 effectieve tips

05/02/2023
5 min
0

Overwin jouw belangst eenvoudig met deze 5 effectieve tips


Belangst en sociale angst gaan vaak hand in hand. Belangst is een groot onderdeel van sociale angst en kan zo nu en dan echt voor vervelende situaties zorgen. Je kan uit angst gaan liegen, je kunt belangrijke dingen missen en noem zo maar op. Vanuit angst ontstaan namelijk vaak vervelende situaties.


In de ziektewet realiseerde ik me pas hoeveel last ik had van belangst. Dat komt vooral omdat het contact met mijn werkgever niet soepel begon. Zodra mijn telefoon ging verstijfde ik van de spanning en wist ik niet meer wat ik moest doen. Ik wilde niet opnemen, maar voelde ook de druk om op te nemen, omdat mijn werkgever hier anders misschien wel wat van vond.


Als ik niet durfde op te nemen verzon ik iets anders dan mijn angst om de telefoon op te nemen om te verklaren waarom ik niet opnam. Zo ging mijn telefoon op een ochtend, waarna ik opsprong en onder de douche ging. Toen ik me daarna had voorbereid en terugbelde zei ik: ‘ik kon niet opnemen, want ik stond onder de douche.’ Een smoes, maar ook niet helemaal onwaar. Zo beschermde ik mijzelf.


Het feit dat ik als zieke heel veel rechten heb en niet gelijk de telefoon hoef op te nemen heeft me geholpen om mijn belangst wat meer te accepteren. En vanuit die acceptatie kon ik langzaam gaan oefenen en mijn belangst overwinnen.


Ook jij kan je belangst stap voor stap overwinnen! Hoe je dat doet lees je in dit artikel. De volgende onderwerpen bespreek ik:


  1. Wat is belangst?
  2. Waarom hebben mensen belangst?
  3. De voordelen van bellen
  4. Wat kun je doen tegen belangst? (5 tips)


Wat is belangst?

Belangst spreekt eigenlijk voor zich. Het is de angst om te bellen. Dat maakt niet uit of het om gebeld worden of zelf bellen gaat. Je blokkeert op het moment dat je een telefoongesprek moet voeren. Hierdoor ga je telefoongesprekken uitstellen of je telefoon niet opnemen.


Sinds de komst van de mobiele telefoon is bellen niet eenvoudiger geworden. Een berichtje sturen gaat veel eenvoudiger. Via Whatsapp worden hele gesprekken gevoerd, zonder maar een woord hardop te zeggen. Bedrijven benader je eenvoudig via de mail of chat. En dat is allemaal heel makkelijk, maar het heeft de drempel naar bellen wel groter gemaakt.


Belangst staat nooit volledig op zichzelf. Vaak schuilen er achter belangst grotere angsten, zoals faalangst en de angst voor oordeel. Maar het niet meer gewend zijn aan bellen zorgt ook voor een steeds groter wordende groep mensen met belangst.


Uit onderzoek (Motivaction, 2018) is gebleken dat belangst vooral onder jongeren een probleem is. Van de Nederlanders tussen de 31 en 70 jaar geeft 15% aan dat zij bellen eng vinden. Onder Nederlanders tussen de 18 en 30 jaar is dat percentage maar liefst 38%!


Waarom heb je belangst?

Belangst werkt hetzelfde als eigenlijk alle angsten doen. Angst ontstaat als je het gevoel hebt dat je geen controle hebt, over de situatie, of over jezelf. Met bellen weet je lang niet altijd goed wat er van je verwacht wordt en dat spontane effect zorgt voor spanning.


Het lastige van bellen is dat je elkaar niet kan zien. Je kunt daardoor geen gezichtsuitdrukking en lichaamstaal lezen en dat maakt dat je de ander een stuk minder goed in kan schatten. Alleen de stem blijft nog over.


Mensen met sociale angst leven van buiten naar binnen. Ze laten zich beïnvloeden door wat de mensen om hen heen aangeven en anticiperen daar op. Met bellen lukt dit ineens een heel stuk minder en dus ontstaat er angst, omdat ze niet meer kunnen anticiperen op de ander.


Ook de smartphone heeft gezorgd voor een verhoging van de belangst onder Nederlanders. Het is eenvoudiger om via tekst met mensen te praten dan via de telefoon. Niet alleen omdat mensen met belangst dat vinden, maar omdat de mogelijkheid tot bericht- chat- en social media apps eindeloos zijn!


Hoe minder je telefoneert, hoe groter de angst wordt. De realiteit verwaterd namelijk steeds meer en geeft ruimte aan de angst om te vergroten.


De voordelen van bellen

Bellen kan dan misschien eng zijn, het heeft ook zeker voordelen. Ik weet dat het irritant klinkt, maar de uitdrukking een beller is sneller is niet voor niks zo’n ongelofelijke open deur. Bellen is echt sneller en vaak efficiënter. Als je een mailtje of een appje stuurt weet je nooit hoe lang een reactie op zich kan laten wachten.


Het is lief om iemand een appje te sturen, maar echt met iemand praten is veel persoonlijker. Voor je relaties is bellen ook heel goed. Ik bel geregeld een uur met mijn moeder of met mijn broertje. Ook met vriendinnen stuur ik vaker spraakberichten dan appjes en ze bellen mij ook als het even niet goed gaat, of juist als er wat leuks is gebeurt.


Bellen is persoonlijker, omdat je meer contact maakt dan via app of mail. En het mooie van de smartphone is, dat je er ook nog voor kunt kiezen om elkaar wél te zien, door te videobellen.


Wat kun je doen tegen belangst? 5 tips

Ik ga maar gelijk met de deur in huis vallen: van belangst zul je nooit 100% genezen. Maar maak je niet druk, want je kunt zeker tot 99% komen. Iedereen heeft zijn of haar eigen angsten en schaamte. Daar kun je mee om leren gaan, maar je kan het verleden niet uitwissen.


Je kunt dus om leren gaan met je belangst, zodat je geen belangrijke telefoontjes meer mist of jezelf benadeelt doordat je niet durft te bellen. En zodat je niet meer zo verstijfd van de angst als je telefoon gaat en dichter bij jezelf te blijven.

Oefen veel!

Om dat te leren is één ding heel erg belangrijk: oefenen. Om leren gaan met belangst betekent vooral dat je het heel vaak moet doen. En nog een keer doen. Hoe vaker je een telefoongesprek voert, hoe meer je brein er aan gewend raakt. En hoe meer succeservaringen hoe beter!


Accepteer ongemakkelijkheid

Dat bellen niet zo eng hoeft te zijn als je denkt is een feit, maar jouw gevoel is ook de waarheid. Bellen is spannend en kan je zenuwachtig maken. Het kan ongemakkelijkheid met zich meebrengen en dat is oké.


Iedereen struikelt weleens over zijn woorden of hakkelt aan de telefoon. Dat geeft niet. De kans dat de ander jouw kleine struikeling in de gaten heeft is best wel klein. Die ander is namelijk ook druk met zichzelf bezig.

Terugbellen is oké

Als je telefoon gaat hoef je niet gelijk op te nemen. Ook niet als je wel beschikbaar bent om op te nemen. Op het moment dat het telefoontje jou spanning geeft en je niet zo snel weet wat je moet doen, mag je de tijd nemen om eerst na te denken wat je wil zeggen in het telefoongesprek.


Je kunt prima daarna terugbellen en zeggen dat je niet kon opnemen. Waarom dat was ben je helemaal niet verplicht om te zeggen, dus doe dat ook niet. Dan kun je gelijk oefenen om niet gelijk te veel van jezelf bloot te geven.

Bereid je gesprek voor

Ook een gesprek die je zelf begint kun je voorbereiden. Stel dat je bijvoorbeeld naar een klantenservice belt met een klacht. Schrijf dan op wat je wil vertellen over de klacht en welke oplossing je wenst. Schrijf ook de triggers op die gesprekken met een klantenservice je kunnen geven.


Maak je niet druk om te oefenen met klantenservice bellen. Medewerkers op de klantenservice krijgen zoveel telefoontjes dat er maar weinig telefoontjes echt bij blijven.

Bewaar dit artikel op Pinterest!

Daag jezelf uit met de angstladder

De angstladder is een tool die je kan gebruiken om structuur te geven aan het stap voor stap overwinnen van je angsten. Je kunt hiermee je angst verdelen in kleine stukjes en zo jezelf steeds meer bloot stellen aan je angst, zodat je stapje voor stapje kan wennen.


De angstladder is het afsluitende onderdeel van de Sociale Angst Basisgids. In deze gids leer ik je 8 stappen die je kan zetten om jouw sociale angst te overwinnen en steeds meer sociale confidence te krijgen! Met deze gids heb je een goede basis waar je altijd op terug kan vallen in je herstelproces. Je schaft de gids HIER aan voor €24.95


Tot slot

Belangst is een veel voorkomende angst. Vooral onder jongeren neemt het steeds meer toe. We communiceren steeds meer via tekst en dat heeft de drempel naar bellen groter gemaakt. Terwijl bellen eigenlijk heel verbindend kan zijn.


Door te gaan oefenen met bellen wen je steeds meer aan bellen en zal de angst steeds meer afnemen. Het is echt zo simpel. Ik hoop dat de tips die ik je gegeven heb goed op weg helpen om die eerste stappen te zetten in het overwinnen van je belangst.


Heb jij ook last van belangst?

Liefs,

Linda




Reacties
Categorieën