eenvoudig opgeruimd huis
Huishouden bij sociale angst
Linda
Huishouden bij sociale angst
01/10/2024
5 min
0

Een eenvoudig opgeruimd huis - met deze 10 handige tips

01/10/2024
5 min
0

Een eenvoudig opgeruimd huis – dat is voor mij vaker een droom dan de werkelijkheid. Omdat ik in mijn eentje leef, altijd thuis ben én twee katten thuis heb loop ik nog wel eens een beetje achter in mijn huishouden. Helemaal als ik niet zo lekker in mijn hoofd zit word ik rommelig en laat ik dingen liggen.

Al die ballen hooghouden, van het huishouden tot boodschappen tot werken en ook nog bezig zijn met mijn herstelproces. Het huishouden schiet er dan vaak het snelst bij in. Daar heb ik een hele handige oplossing voor, want dat is namelijk mijn moeder. Eens in de zoveel tijd komt ze een dagje bij me poetsen en kletsen we gelijk lekker bij. Het gaat dan een stuk sneller.

In dit artikel deel ik juist andere tips. Als je deze tips steeds meer toe gaat passen in je leven zullen ze steeds meer een gewoonte worden. En zo wordt een eenvoudig opgeruimd huis steeds meer werkelijkheid! En dat is heel belangrijk als je worstelt me angsten, want rommel in huis draagt niet bij aan je mentale gezondheid. Hoe dat zit vertel ik je in dit artikel. De volgende onderwerpen worden besproken:

 • Het belang van een opgeruimd huis
 • De gevolgen van een rommelig huis
 • Maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk
 • 10 tips voor een eenvoudig opgeruimd huis

Hoe rommel in huis bijdraagt aan jouw angst en stress

3 tips voor een opgeruimd huis

Dit ben ik aan zelfzorg gaan doen in de ziektewet

Het belang van een opgeruimd huis

Een opgeruimd huis draagt bij aan een heleboel dingen. Heel simpel zorgt het er voor dat je dingen kan vinden en je overal gewoon bij kan. Dat het niet vies en smoezelig is. Maar een opgeruimd huis heeft meer waarde dan alleen het ontbreken van ongemak. Helemaal als het een eenvoudig opgeruimd huis is en het je weinig moeite kost om te onderhouden.

Je huis is je toevluchtsoord. De plek waar je je terug kan trekken als de wereld op dat moment te veel voor je is. Je hebt dan een plek nodig waar je tot rust kan komen. Als je huis ook te veel is, doordat het er een bende is, dan heb je geen toevluchtsoord. En zonder een toevluchtsoord ontstaat er vaak angst en stress.

Een opgeruimd geeft je letterlijk ruimte, maar ook ruimte in je hoofd. Ik weet wel hoe fijn het voelt als mijn huisje weer helemaal schoon en netjes is. Dan voel ik me echt dankbaar en trots. Dat gevoel probeer ik ook vast te blijven houden en dan toch dagelijks even wat op te ruimen en schoon te maken, maar die gewoonte vasthouden is niet altijd makkelijk. Helemaal niet in de snikhete zomer.

De gevolgen van een rommelig huis

Als ik aan het werk wil gaan, en dat doe ik thuis, dan lukt me dat niet in een rommelig huis. Een vol wasrek wat al een paar dagen in mijn kantoor staat, de vaatwasser die nog niet uitgepakt is waardoor er allemaal vaat op het aanrecht opstapelt. Rommel is afleidend.

Door rommel in huis is het moeilijker om je te focussen op een taak, bijvoorbeeld thuis werken. Als er namelijk allemaal spullen in jouw gezichtsveld liggen dan triggert dat je visuele cortex en die raakt overweldigd van al die rommel. Je ogen worden gewoon letterlijk overprikkelt. Daarom kun je soms ook echt een beetje chagrijnig worden van rommel in huis.

Rommel in huis doet een soort appèl op je hersenen dat je nog niet klaar bent. Dat het werk nog niet af is. Daar krijg je stress van en schuldgevoelens. Op de bank zitten tussen de bende voelt niet heel erg rustgevend. Hoe lekker zou het dan zijn als je een eenvoudig opgeruimd huis kan hebben!

10 tips voor een eenvoudig opgeruimd huis

 1. Hang je jas meteen op de kapstok als je thuiskomt en zet je schoenen in de gang. Zorg dat je er plek voor hebt, bijvoorbeeld door een schoenenrekje neer te zetten. Zo laat je gelijk je buitenkleren op de juiste plek;
 2. Zet vaat meteen in de vaatwasser. Het eerst op het aanrecht zetten is echt tijdsverspilling. Heb je geen vaatwasser? Zet je vaat dan onder de gootsteen, zodat het uit het zicht is;
 3. Hoeveel rommeltjes je ook hebt liggen, als je zorgt dat je eettafel leeg en opgeruimd blijft zal dat een nette uitstraling op de rest van je huis hebben;
 4. Zorg wel voor plekken in huis waar je kunt rommelen. Een rommella, een kastje in de gang. Het is fijn om wel de mogelijkheid te hebben om even snel op te ruimen en dingen achter deurtjes te proppen;
 5. Ruim je kleedje op als je daar mee op de bank hebt gezeten. Een slordig liggend kleed maakt je huis heel snel rommelig, terwijl en gevouwen kleed een veel opgeruimdere vibe geeft;
 6. Zorg dat je spullen achter een deur of in een doos op kunt bergen. Spullen uit het zicht geven een veel opgeruimder gevoel;
 7. Pak je een schaar uit de keuken? Leg hem dan ook weer terug in de keuken, op de plek waar je hem gepakt hebt. Hoe meer je jezelf stimuleert om dat te doen, hoe meer je brein weet wat de vaste plekjes zijn voor spullen;
 8. Breng wat vaker spullen naar de kringloop. Als je er een jaar niet naar omgekeken hebt, kun je eigenlijk wel concluderen dat het rommel is;
 9. Ga met een wasmand door het huis en gooi hier alles in wat je op moet ruimen. Daarna loop je met die mand langs alle plekken waar die spullen moeten liggen;
 10. Kan je je niet concentreren op je werk? Ga opruimen! Het is een mindful klus die je echt even kan laten focussen op het hier-en-nu. Je zult zien dat je daarna weer wat meer ruimte in je hoofd hebt.

7x vitamines die angst en stress verminderen

Spelenderwijs oefenen met dankbaarheid met het keine-dingen-boek

7x voedingsmiddelen tegen angst en stress

Een eenvoudig opgeruimd huis - met deze 10 handige tips
Bewaar dit artikel op Pinterest!

Maak het jezelf zo eenvoudig mogelijk

Je huis schoonmaken en vooral schoonhouden lijkt niet zo eenvoudig. Toch probeer ik het altijd zo eenvoudig mogelijk voor mezelf te maken. Ik plak taakjes aan andere vaste taakjes die ik al heb om op die manier steeds meer gewoonte te ontwikkelen.

Opruimen voelt soms als een hele lange bezigheid, maar het valt vaak best wel mee. Zet maar eens een wekkertje van een kwartier en zie wat je allemaal gedaan hebt! En het resultaat zal je echt goed doen. Hoe vaker je die beloning gaat krijgen, hoe mee je er van wil.

Onthoud dus dat je het jezelf niet moeilijk moet maken, maar echt zo eenvoudig mogelijk. Beter 10 minisuccesjes dan 1 net mislukt groot succes. Probeer ook niet alle tips die ik zometeen ga geven in een keer toe te passen. Multitasken is een fabeltje, dus begin klein, bijvoorbeeld met drie. Door realistisch te blijven is een eenvoudig opgeruimd huis beter haalbaar.

Leuke hobby inspiratie voor in de ziektewet!

Waarom comfort series goed zijn bij sociale angst

Instagramgewoontes die je mentale gezondheid schaden

Een eenvoudig opgeruimd huis heb je zelf in de hand

Een echte poetsvrouw zal ik nooit worden. Ik ben te creatief en chaotisch in mijn hoofd om altijd maar netjes en opgeruimd te blijven. En dat vind ik niet zo erg. Wat ik wel fijn vindt is dat ik nu weet hoe ik op een eenvoudige manier mijn huis netjes kan houden. Het is nog wel eens wat rommelig, of het is wel eens stoffig, maar meestal niet meer allebei tegelijkertijd. En dat vind ik toch wel progressie.

Loop niet te hard van stapel en leer in kleine stapjes je huis steeds beter kennen en hoe je het op de meest eenvoudige en snelle manier schoon en netjes kan houden. Het is ook iets wat je kunt doen als je je verveelt. Het helpt je om je weer productiever en energieker te voelen.

Meer grip op jouw sociale angst dan alleen een opgeruimd huis?

Er zijn nog veel meer dingen die je kan doen om meer grip te krijgen op je sociale angst. Speciaal voor jou heb ik een gratis e-book geschreven met 7 inzichten én oefeningen die jij eenvoudig en laagdrempelig kan uitvoeren. Schrijf je in en ontvang het e-book direct gratis in je mailbox!

Klik op bovenstaande afbeelding om je in te schrijven voor het gratis e-book

Wat is jouw beste tip voor een eenvoudig opgeruimd huis?

Liefs,

LindaReacties
Categorieën