Zelfrespect bij sociale angst
Linda
Zelfrespect bij sociale angst
10/05/2021
9 min
0

Instagram gewoontes die je mentale gezondheid schaden

10/05/2021
9 min
0

Als jij actief bent op Instagram weet je vast dat het ongemerkt een heleboel gewoontes met zich meebrengt die niet perse goed zijn voor je mentale gezondheid. Ik ben echt gek op Instagram, maar dat is ook wel anders geweest. Mijn persoonlijke account heeft me een aantal lessen geleerd over Instagram die ik lang voor lief heb genomen. Dingen die schadelijk voor me waren, wat ik niet eens zo goed in de gaten had.

Ik heb Instagram in de afgelopen jaren leren kennen voor wat het echt is. Een kanaal waarop je je passie kunt delen met andere gelijkgestemden. Een tool die je helpt om mensen te vinden die echt bij je passen en die meer met jou op een lijn zitten. Toch gebruiken we Instagram veel vaker als een vriendenapp, waar we van elkaar zien hoe perfect ons leven eigenlijk is. Niet de manier waarop ik geniet van Instagram.

Maar zelfs als je een zakelijk account hebt, of je deelt over je passie, kan het zijn dat je een aantal gewoontes eigen hebt gemaakt die je beter los kunt laten. In dit artikel deel ik welke Instagram gewoontes jouw mentale gezondheid schaden.

Dit zijn de Instagramgewoontes die je mentale gezondheid schaden in het artikel:

  • Mensen volgen die je geen fijn gevoel geven of onzeker maken
  • Reageren op ongemakkelijke of gemene racties of DM's
  • Jezelf vergelijken met andere (grotere) accounts
  • Je meldingen aan laten staan
  • Meedoen aan POD groepjes

Stop! Ik heb wat interessants voor je

In het digitale tijdperk anno 2024 kun je niet meer om de invloed van sociale media heen. Het is een belangrijk onderdeel van sociale angst. Maar er is meer wat belangrijk is. Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Mensen volgen die je geen fijn gevoel geven of onzeker maken

Niet iedereen deelt op dezelfde manier op Instagram. Ik deel over een specifiek onderwerp en daar vertel ik ook veel bij. Mijn posts zijn bedoelt om je aan het nadenken te zetten, of om het gesprek aan te gaan. Dat is voor mij de kracht van Instagram. Ik zoek de verbinding en ik wil zo echt mogelijk zijn.

Niet iedereen is echt op Instagram. En lang niet iedereen deelt alles open op Instagram. Veel mensen delen vooral de leuke dingen. Dat is ook helemaal niet gek. Zie Instagram als een fotoboek. Daar plak je toch ook niet de mislukte foto in?

Als iemand op deze manier zijn Instagramaccount gebruikt, betekent het dat je zelf moet nadenken over hoe realistisch dit beeld is. Het is meer een CV dan een weerspiegeling van het leven. En dat is ieders eigen keuze. Je bent niet verplicht om ook de negatieve dingen op Instagram te delen.

Toch kan het zijn dat dit soort content je onzeker maakt. Ondanks dat je misschien weet dat het niet echt is, kan het je onzeker maken. Elke keer als je een post van diegene voorbij ziet komen voel je het in je lijf. Misschien ken je diegene en voelt het vervelend om zoiets steeds te zien.

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom iemand anders je geen fijn gevoel geeft. De reden maakt niet uit, als het voor jou zo voelt, dan voelt het zo. Zo iemand mag je dan ook ontvolgen op Instagram. Zo laat je negatieve energie niet meer binnen.

Reageren op ongemakkelijke of gemene reacties of DM’s

Het hebben van een openbaar account waar je open op deelt, betekent ook dat je bijzondere verzoeken in je DM krijgt, of het risico loopt dat iemand gemene dingen tegen je zegt.

Het internet is toch nog steeds een redelijk anonieme plek, waar je gezichtsloos een opmerking kunt plaatsen bij iemand, wat je misschien nooit in het echt zou doen. Je kunt eenvoudiger iemand pijn doen. En je kan het ook eenvoudiger binnen laten komen.

Als vrouw op Instagram krijg je ongepaste DM’s van buitenlandse mannen die vrienden met je willen zijn, of je suggardaddy willen zijn. Ja, echt. Het gebeurt. In het begin heb je nog niet zo door wat deze mannen willen, maar hoe langer je op Instagram zit, hoe meer je dit door begint te krijgen.

instagram gewoontes die je mentale gezondheid schaden

Accounts met weinig volgers die een heleboel anderen volgen. Zonder berichten, of berichten die allemaal op of rond dezelfde datum zijn geplaatst. 

Deze accounts en de mensen er achter zijn opdringerig en stoppen niet zomaar. In het begin reageerde ik er nog wel eens op, nu weet ik beter. 

Deze berichten kun je gelijk verwijderen. Vaak blijven ze ook bij je verzoeken staan, dus zien ze niet eens dat je het bericht hebt verwijderd.

Ook mensen die gemene berichten sturen mag je verwijderen, of zelfs blokkeren. Het is niet nodig om een onbekend iemand zijn mening aan jou te laten opdringen. 

Als je zelf om een discussie vraagt is het wat anders, maar je mag je eigen grenzen bewaken, ook op het internet. Juist op het internet! 

Die kleine berichtjes lijken misschien minder hard binnen te komen, maar ze knagen aan je ziel, hoe klein ze ook zijn. Laat ze niet binnen.

Jezelf vergelijken met andere (grotere) accounts

Als er iets killing is voor je zelfvertrouwen is het wel jezelf vergelijken met anderen. Online doen we dit misschien nog wel eenvoudiger dan offline. 

Je bent net begonnen met Instagram, misschien wel geinspireerd door een groot account, en je wil groeien!

Je wil meer bereik, meer mensen leren kennen en iets moois neerzetten. Het kan maar zo dat je, net als ik, een beetje perfectionistisch bent. 

Dan kan het nog wel eens heel lastig worden als je jezelf gaat vergelijken met andere accounts, helemaal accounts die al veel langer bestaan dan jouw account.

Vooral het werken met Canva maakte mij onzeker. Ik zag zulke mooie posts voorbij komen bij andere accounts en had het idee dat mijn posts helemaal niet zo mooi waren. Terwijl ik toch een heleboel complimentjes kreeg van mensen. Ik vergeleek mezelf met anderen, maar anderen vergeleken zichzelf ook met mij. Door mezelf te vergelijken met anderen, stagneerde ik in het maken van die mooie Instagramposts. Mijn creativiteit zakte in en ik verloor het plezier.

Probeer om zo min mogelijk te vergelijken met anderen en te luisteren naar wat jouw volgers tegen jou zeggen. Ben je onzeker over je posts? Vraag dan eens wat uit in je polls. Je volgers zullen met alle liefde willen vertellen wat ze van je posts vinden. En waarschijnlijk zijn ze enthousiast, want ze volgen jou! Bedenk je: 30 volgers is al een heel klaslokaal vol.

Je meldingen aan laten staan

Social media heet niet voor niks social media. Via allerlei wegen kun je pushmeldingen krijgen op Instagram. Als je een like krijgt, als iemand reageert. Als je een nieuw DM bericht hebt gekregen. Hoe meer actief je wordt op Instagram, hoe meer meldingen je krijgt. Het nadeel van die meldingen is dat het iedere keer weer het signaal geeft: “Kijk even op je pagina!” Als je daar elke keer op reageert, slurpt Instagram al je tijd op. Je blijft gefocust op je telefoon en op Instagram.

Natuurlijk is het goed om echt in contact te zijn met je Instagramvolgers. Toch hoeft dat niet de hele tijd en ook niet de hele dag door. Heb jij een zakelijk account en wil je graag aanwezig zijn en snel reageren? Met een uur Instagram per dag zit je dan echt wel goed. 

Instagram gewoontes die je mentale gezondheid schaden

Je kunt het zelfs naar beneden schroeven tot 15 minuten. Het belangrijkste is dat je online bent als jij een nieuw bericht plaatst. Als je op dat moment gaat reageren bij andere mensen, pikt het algoritme jouw post op. Je wordt dan steeds meer zichtbaar. Instagram heeft eigenlijk weinig met populariteit te maken. Het is een algoritme, dus eigenlijk een computerspel.

Door je meldingen uit te zetten word jij niet afgeleid om steeds weer te kijken. Je kunt op je eigen tijd kiezen om op Instagram te zitten. Zo kun je heerlijk op de bank kruipen met een kop thee en heb je dan alle tijd om de reacties te beantwoorden, in plaats van dat je de hele dag door steeds een reactie geeft. Is ook nog veel leuker.

Meedoen aan POD groepjes

Wat voor groepjes? Eerlijk gezegd heb ik geen idee wat deze afkorting betekent. Een POD groep is een groep op Instagram of whatsapp met andere mensen die een account hebben in (meestal) dezelfde richting als jij. Bij interieuraccounts zie je dit veel voorkomen. 

In deze chatgroep stuur je jouw nieuwe post. Zo kunnen de anderen in de chatgroep reageren op jouw post. Het idee is dat dit het algoritme doorbreekt en je meer bereik krijgt. Het tegendeel is echter waar. Instagram heeft het door als het steeds dezelfde mensen zijn die op je post reageren en dat maakt je bereik niet groter, alleen maar specifieker.

Daarbij zorgt het voor heel veel druk. In de groep zitten mensen die je helemaal niet wil volgen. Afhankelijk van de groepsregels is dit wel of niet de bedoeling. Er worden ontzettend veel foto’s gemaakt en aan het reageren op al die posts heb je zowat een dagtaak. 

Ik heb een aantal keer in zulke groepjes gezeten, maar hield het al gauw niet meer bij. Helemaal met sociale angst is het best wel lastig om je aan de regels te houden, want je wil niemand teleurstellen. Snel mee stoppen dus, die groepjes! Ze dragen niks bij en maken je zeker niet meer zelfverzekerd.

Follow for follow

Het is als een soort ongeschreven regel. Als je elkaar kent volg je elkaar. Of misschien ben je elkaar gaan volgen omdat je samen in een PODgroepje zat. Of heb je meegedaan aan een followtrain. Er zijn een heleboel manieren om nieuwe volgers te krijgen, maar vaak betekent dit vooral dat je zelf een heleboel extra mensen gaat volgen. Mensen waar je niet perse heel enthousiast van wordt.

Het helpt niet om mensen te gaan volgen die je niet leuk vindt. Dan kom je weer terug bij het eerste punt van dit artikel. Mensen kunnen je op allerlei manieren niet blij maken. 

Misschien spreekt hun verhaal je niet aan, of volg je een interieur die je niet mooi vindt. Ik zie Instagram als een inspiratieplek. Daar wil ik niet allerlei andere dingen doorheen zien. En daarom volg ik geen mensen, omdat ze mij volgen.

Zo nu en dan krijg ik weleens een verzoek van iemand om elkaar te volgen. Toch kies ik hier niet voor, hoe lief het ook lijkt. 

Het is niet goed voor mezelf en het is niet oprecht en authentiek. Door oprecht op Instagram te blijven, houd je het gezond en leuk.

Te veel tijd online doorbrengen

Instagram is leuk, maar kan ook je tijd opslurpen. Je kan je fixeren op likes, het zoeken van nieuwe mensen om te volgen, of volgers, reageren bij mensen. 

Als het je zoveel tijd kost en je afleidt van andere belangrijke dingen is Instagram geen leuke hobby meer. Dan wordt het gewoon een van je slechte gewoontes. Daarom gaf ik eerder ook de tip om je meldingen uit te zetten.

Je kunt ook je schermtijd voor Instagram in de app instellen. Op deze manier zie je hoe lang je op Instagram hebt gezeten en krijg je een melding als je over je tijd heen zit. 

Je doet dit door te klikken op de drie streepjes waar ook de instellingen staan. Bij activiteit kun je je schermtijd beheren.

Meer leren over het overwinnen van sociale angst?

In mijn gratis e-book ‘Meer Grip Op Sociale Angst’ geef ik jou 7 van mijn meest waardevolle inzichten en tips die mij geholpen hebben en jou ook zeker gaan helpen op reis naar het overwinnen van sociale angst.

Download het e-book en ontvang hem direct in je mail! Al meer dan 50 mensen gingen je voor!


Met welke Instagram gewoontes ga jij stoppen?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën