Hulpmiddelen en reviews
Linda
Hulpmiddelen en reviews
02/03/2023
7 min
0

Comfort series: waarom zijn ze waardevol voor je sociale angst?

02/03/2023
7 min
0

Comfort series: waarom zijn ze waardevol voor je sociale angst?

Comfort series, die series waar je naar kunt kijken zonder dat je je hersenen hoeft te gebruiken. Hoe heerlijk is het om na een lange dag op de bank te ploffen en te kijken naar een aflevering van jouw favoriete serie. Een serie waar je naar kunt kijken, maar waarbij het ook geen probleem is als je even naar de keuken loopt of even niet oplet.

TV kijken wordt lang niet altijd als positief gezien voor je mentale gezondheid, maar comfort televisie en comfort series heeft steeds meer belangstelling gekregen in de afgelopen jaren. Je kunt het een beetje vergelijken met comfort food. Eten die je troost biedt, waar je je beter van gaat voelen.

Comfort series hebben een positieve invloed op je mentale gezondheid, is uit onderzoek gebleken. Het helpt je om minder na te denken over vervelende dingen en je meer te richten op positieve dingen. In dit artikel leg ik je uit waarom comfort series nou eigenlijk zo goed zijn voor je mentale gezondheid. Daarnaast geef ik je mijn serietips die wat mij betreft zeker onder comfort televisie vallen.

Wat je leest in dit artikel:

  1. Wat zijn comfort series?
  2. Waarom zijn comfort series goed voor je mentale gezondheid?
  3. Wat is de invloed van comfort series op je brein
  4. Tips voor comfort series

Comfort series: waarom zijn ze waardevol voor je sociale angst

Wat zijn comfort series?

Comfort series zijn series die jou een prettig en goed gevoel geven. Ze hebben een troostende werking en helpen je te denken aan betere tijden. Vaak hebben comfort series een eenvoudig format waarin relaties tussen verschillende mensen wordt laten zien. Denk bijvoorbeeld aan Friends waar zes vrienden bij elkaar in de buurt wonen en lief en leed delen. Of Modern Family waarbij een familie met verschillende gezinnen wordt laten zien. Gedurende de serie leer je de verschillende karakters steeds beter kennen.

Doordat ze verschillende archetypes zijn, typische karakters, vullen ze elkaar aan en reageren ze op herkenbare manieren op elkaar. Ze laten situaties zien die jij ook zou kunnen meemaken in het dagelijks leven. De series gaan over herkenbare, eenvoudige en terugkomende onderwerpen, maar dan wat meer uitvergroot.

Het helpt je om te lachen om de dagelijkse stress in het leven en je het gevoel te geven dat je niet de enige bent die dit soort situaties meemaakt. Het is daarom de perfecte activiteit wat je kunt doen als je je verveelt.

Hobby's geven jou ook een prettig en comfortabel gevoel. In dit artikel deel ik een aantal hobby's die leuk zijn om op te pakken.

Waarom zijn comfort series goed voor je mentale gezondheid?

Comfort series zijn niet moeilijk om te kijken. De onderwerpen zijn herkenbaar en niet zwaar. Je kunt er naar kijken zonder heel goed op te letten. Als je even naar de keuken loopt, of een stukje mist, val je er zo weer in. Dat geeft rust aan je hoofd. Het helpt je om te ontspannen. Comfort series laten vaak alledaagse onderwerpen zien, bijvoorbeeld op het gebied van familie, vriendschap of werk. Je kunt jezelf er dus eenvoudig in herkennen. Doordat jij je in deze situaties kan herkennen brengt het je terug naar momenten waarop je minder stress had of gelukkiger was. Het heeft de focus op kleine geluksmomentjes. Comfort series geven een vorm van troost. Je kunt deze series over en over kijken en steeds weer genieten van die herkenbare, luchtige situaties. Deze stijl van series hebben een positieve invloed op je mentale gezondheid. Je bent bekend met de inhoud en de personages in de serie, omdat het eenvoudig te linken is aan je eigen leven. Dat geeft een gevoel van geluk. Series als Friends en Modern Family laat personages zien die we eenvoudig aan ons eigen leven kunnen koppelen en ze helpen je om te ontsnappen aan je dagelijkse stress en te ontspannen. Het geeft je de mogelijkheid om weer op te laden voor het echte leven. Series kijken met sociale angst is nog helemaal niet zo'n verkeerd idee! Lees in dit artikel waarom

Wat is de invloed van comfort series op je brein?

Comfort series helpen je hersenen om een verbinding te maken met die herinneringen in je hoofd waar je geen last had van stress of een positieve ervaring had. Het brengt je terug naar minder stressvolle momenten. Dat komt door het herkenbare van het onderwerp en de personages in de serie. Als je last hebt van spanning of stress beïnvloedt dit meerdere delen van je hersenen. Sociale angst heeft invloed op je cognitieve vaardigheden, de manier waarop je kennis en informatie in je opneemt en verwerkt. Zo heeft het invloed op je prefontale cortex. Dit is het deel in de hersenen wat je helpt bij het nemen van beslissingen en dingen te doen met aandacht. Ook heeft het invloed op de hippocampus. De hippocampus is verantwoordelijk voor het leren van nieuwe dingen en het vormen van herinneringen. Als laatste heeft sociale angst invloed op je amygdala. Vaak is dit verhoogd bij mensen met sociale angst. De amygdala verwerkt de dingen die je voelt, prikkels verwerkt en angst inschat. Als de spanning en stress van sociale angst te veel wordt voel je je overweldigd en raak je uitgeput. Spanning heeft veel invloed op je brein én op je lichaam. Door te kijken naar comfort series kun je deze delen in je hersenen wat rust geven. Het doet het tegenovergestelde van angst en spanning, door ruimte te creëren om te resetten en op te laden. Comfort series maken serotonine vrij in je hersenen. Serotonine is een stofje die ontstaat in je lichaam waardoor je hersen- en zenuwcellen optimaal met elkaar kunnen communiceren. Serotonine verbeterd je stemming en maakt je gelukkiger. Maar het helpt je ook bij andere processen, zoals een verbeterd geheugen, betere slaap en positieve gevoelens. Ook vitamines helpen je om de juiste stofjes vrij te laten komen voor je brein. Lees in dit artikel welke vitamines werken Liever gezonde voedingsmiddelen eten met die vitamines? Lees dan dit artikel.

Mijn tips voor leuke comfort series

Waar je misschien dacht dat hersenloos televisie kijken helemaal niet zo goed voor je is, valt dit dus best wel mee. Er zitten ook voordelen aan die comfort series. Serieuze voordelen die goed zijn voor je mentale gezondheid. Je hoeft je dus niet schuldig te voelen voor een avondje bankhangen en ontspannen met een serie. Om je op weg te helpen geef ik je een aantal tips voor comfort series waar ik met heel veel plezier naar kijk. Je vind deze series op Netflix, Disney Plus of Videoland. Bij de serie staat op welke streamingdienst je de serie kan kijken:

New Girl (Disney Plus)

Natuurlijk moet ik beginnen met mijn all time favoriete serie: New Girl! Deze serie begint met Jess die het uit heeft gemaakt met haar vriend en nieuwe woonruimte zoekt. Ze komt te wonen bij drie mannen in een loft. Daar gebeurt er van alles en nog wat, dingen die in het dagelijks leven ook gebeuren. De serie gaat echt over millenials. De karakters in de serie zijn eind twintig, begin dertig en laten zien hoe iedereen eigenlijk maar wat aanrommelt in het leven. De serie laat zien hoe mensen zijn binnen de veiligheid van hun eigen huis en hoe ze zijn met de juiste vrienden om zich heen. Deze serie pak ik er bij als ik niet zo lekker in mijn vel zit. Als ik me weer wat beter wil voelen over het feit dat ik mijn leven op dit moment niet zo voor elkaar heb als ik jaren geleden gedacht had. Het geeft me een goed gevoel over mezelf en de herkenbaarheid van de onderwerpen in de serie maken me aan het lachen.

Community (Netflix)

De serie community gaat over een hogeschool in Amerika. Niet zo’n universiteit waar je voor ingeloot moet worden, maar de school waar je terecht komt als je cijfers niet zo fantastisch zijn. De personages in deze serie zijn om uiteenlopende redenen terecht gekomen op deze school en hebben verschillende leeftijden. Je zou kunnen zeggen dat deze mensen gefaald hebben in het leven, dat ze losers zijn. Dat zorgt voor herkenbaarheid en het helpt om je wat minder teleurgesteld te voelen in jezelf en in je eigen falen. Ze maken er het beste van en dat zorgt voor hilarische en leuke momenten. De serie laat zien hoe het werkt als verschillende mensen bij elkaar komen die een bepaald ding gemeen hebben: hun opleiding. Het laat zien hoe verschillende types en leeftijden op elkaar reageren en met elkaar omgaan. Een feest van herkenning dus!

Younger (Videoland)

In de serie Younger gaat een vrouw van 40 die pas gescheiden is weer aan het werk nadat ze heel wat jaren voor haar dochter gezorgd heeft en niet gewerkt heeft. Ze wordt steeds afgewezen om haar leeftijd, waarop ze samen met haar huisgenoot het plan bedenkt om te liegen over haar leeftijd. Ze doet zich voor als een vrouw van 27 jaar en wordt op deze manier wel aangeboden. Maar de rol van 27 jarige is nog niet zo eenvoudig. Het zorgt voor ingewikkelde en hilarische situaties. Ook laat het zien hoe het werkt als iemand niet helemaal zichzelf kan zijn én wat anderen doorhebben van de leugens van deze vrouw. De serie speelt zich af op de werkvloed van een uitgeverij van boeken. Daar werken oudere mensen, maar ook twintigers. Het is een leuke mengelmoes van verschillende leeftijden en personages. En een leuk detail: Hilary Duff speelt een grote rol in de serie! Andere series die leuk zijn om te kijken:

  • Brooklyn nine-nine (Netflix)
  • Jane the Virgin (Netflix)
  • Modern Family (Disney Plus)
  • How i met your mother (Disney Plus)
  • Cougar Town (Disney Plus)
  • Divorce (Videoland)

Tot slot

Comfort series zijn series over herkenbare situaties waar je lekker naar kunt kijken zonder na te denken. Dat helpt bij sociale angst, omdat het fijn is om even je gedachten te verzetten, om wat meer geluk in plaats van spanning te voelen en jezelf te herkennen in dagelijkse situaties. Misschien heb je weleens het gevoel dat het niet zo goed is om zoveel series te kijken. Daar ben ik het mee eens. Series bingewatchen kan heel veel van je tijd opslokken en daarmee ervoor zorgen dat je andere dingen niet kan doen. Gebruik comfort series daarom als een beloning of een troost. Ga serie kijken aan het einde van de dag, als je toe bent aan ontspanning. Of beloon jezelf met een aflevering als je je welverdiende pauze neemt. Verder hoef je je absoluut niet schuldig te voelen als jij lekker naar een comfort serie kijkt waarbij je weinig hoeft na te denken. Welke comfort serie kijk jij graag?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën