Sociale zelfzorg bij sociale angst
Linda
Sociale zelfzorg bij sociale angst
08/17/2020
3 min
0

De kracht van een knuffel

08/17/2020
3 min
0

In mijn onderzoek naar methoden om met mijn sociale angst om te gaan is er een die ik heel graag met je wil delen. Zie het als een cadeautje, een bonusmethode waar je verder geen moeite voor hoeft te doen. Ja, dit artikel lezen, zodat ik je kan overtuigen. Overtuigen van de kracht van een knuffel.

Als er iets is wat je zo snel mogelijk in je leven zou moeten integreren, dan is het wel knuffelen. Misschien ben jij wel een echte knuffelaar, maar de kans is groot dat je met sociale angst niet zo heel vaak staat te knuffelen. Misschien niet omdat je dat zelf niet wilt, maar omdat je vaak niet echt de uitstraling over je hebt dat je open staat voor een knuffel. Daarbij is niet iedereen een knuffelig persoon. Ik heb ook genoeg vrienden die elkaar nooit knuffelen. Niet iedereen heeft er even veel behoefte aan.

Dit is wat ik bespreek in het artikel de kracht van een knuffel
1. Als je er geen behoefte aan denkt te hebben

2. Oxytocine

3. Dopamine

de kracht van een knuffel

Als je er geen behoefte aan denkt te hebben

De vraag of je met sociale angst behoefte hebt aan een knuffel kan ik volmondig beantwoorden met ja. Misschien voel je dat zelf niet zo, maar je lichaam heeft er echt behoefte aan. Zoveel kracht heeft een knuffel.

Tim Fransen, cabaretier (het failliet van de moderne tijd, echt een dikke aanrader op Netflix) geeft een hele mooie filosofische kijk op knuffelen. Hij zei:

"Weet je wat ik mooi vind aan een knuffel? Een knuffel die geef je en die krijg je tegelijkertijd. Er is niet een manier om een knuffel te geven zonder er een te krijgen. Een knuffel laat zich niet reduceren tot een transactie."

Tim Fransen - Het Failliet van de Moderne tijd.

Een prachtige benadering vind ik, helemaal als het gaat om sociale angst. Een knuffel biedt een prettig gevoel en gelijkheid. Je knuffelt nooit alleen. Persoonlijk vind ik dit al een goede reden om meer te knuffelen. Maar knuffelen geeft niet alleen een prettig gevoel, het is ook nog eens heel goed voor je fysieke én lichamelijke gezondheid!

Dansen is ook zoiets heerlijks wat goed is voor je lichamelijke en mentale gezondheid! Ik schreef er een artikel over

Oxytocine

Door de aanraking van de knuffel, zelfs nog meer als het huid op huid is, komt er oxytocine vrij in je hersenen. Dit stofje wordt ook wel het “bindende molecuul” genoemd, omdat het je gelukkiger maakt en een gevoel van verbinding geeft. Het zorgt er voor dat je je meer verbonden voelt.

Een gevoel van eenzaamheid is heel bekend bij mensen met sociale angst. Niet alleen omdat je vaak alleen bent, of wilt zijn, maar vooral als je je onbegrepen voelt. Het is niet altijd goed te begrijpen voor de ander waarom je zo angstig bent bij een situatie die voor hen doodnormaal is. En dat is oké. Als je je beter voelt zul je dat steeds beter gaan begrijpen. Dan zul je namelijk steeds minder begrijpen waarom je bepaalde dingen eigenlijk zo eng vond.

Een knuffel zorgt er ook voor dat je stresslevel daalt. Hoe langer en steviger de knuffel, hoe meer effect het heeft. Knuffel je met je partner? Om nog meer oxytocine vrij te maken kun je er ook best een knuffel die naar de slaapkamer leidt van maken. Tijdens de seks komt er nog meer oxytocine vrij, helemaal bij een orgasme. Een goede reden om intiem te zijn.

Vitamines kun je ook bij slikken. Lees in dit artikel welke vitamines je angst verminderen.

Dopamine

Naast oxytocine wordt er ook dopamine in de hersenen afgegeven als je knuffelt. Dopamine is een gelukstofje. Mensen die last hebben van angst of depressie hebben vaak een laag dopaminegehalte. Mensen die vaak knuffelen kunnen hun angsten en depressie verminderen. Het heeft invloed op je gevoel. Je zult meer zelfvertrouwen krijgen als je meer knuffelt.

Een banaan is ook goed om je wat blijer te voelen. Lees hier meer voedingsmiddelen die goed zijn bij sociale angst.

Vind je het lastig of spannend om tegen een vriend of vriendin te zeggen dat je meer zou willen knuffelen, omdat je het nodig hebt? Stuur dit artikel "de kracht van een knuffel" door, grote kans dat zij de volgende keer het voortouw nemen en jullie er binnen no time een gewoonte van maken.

Nu kan ik me voorstellen dat als je sociale angst hebt en je zit thuis, het niet zo gemakkelijk is om iedere dag te knuffelen. Misschien vind je het ook nog wel spannend, omdat je eigenlijk nooit knuffelt. Je kunt er ook voor kiezen om een (oppas) hond, te nemen. Honden hebben het niet perse nodig om te knuffelen om oxytocine in de hersenen vrij te maken. Alleen al door te spelen met een hond komt dit stofje bij jou en de hond vrij!

Geen hond en geen zin in commitment? Misschien is dit een goede reden om die vrienden met die leuke hond wat vaker op te zoeken, of langs je ouders te gaan om de hond nog eens te knuffelen. Zie je gelijk nog wat mensen.

Oh, en als je er heen wandelt, maak je ook al dopamine aan, lees hier meer over de kracht van wandelen.

Al met al is knuffelen een hele goede om toe te passen als je een sociale angst stoornis hebt. Herken jij al de kracht van een knuffel?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën