drie soorten symptomen van sociale angst
Sociale angst symptomen
Linda
Sociale angst symptomen
03/14/2021
7 min
0

De 3 soorten symptomen van sociale angst

03/14/2021
7 min
0

Dat sociale angst symptomen heeft is logisch, maar wist je dat er verschillende soorten symptomen zijn? Symptomen die veel verder gaan dan alleen psychische klachten.

Een sociale angst stoornis is namelijk psychische aandoening. Dat betekent dat het te maken heeft met je psyche, je brein. Je brein is het epicentrum van je lichaam. De plek waar alles wordt aangestuurd. Als er iets aan de hand is in je brein, kan dat diverse effecten in je lichaam met zich meebrengen. Effecten die vooral voelbaar zijn voor degene met sociale angst, maar in sommige gevallen ook zichtbaar kunnen worden voor de omgeving. In ieder geval heeft iemand met sociale angst zeker de angst dat de symptomen zichtbaar worden voor hun omgeving.

Om beter te leren begrijpen wat sociale angst inhoudt en hoe het voelt, bespreek ik met jullie de verschillende symptomen. Deze zijn onder te verdelen in drie verschillende soorten, namelijk cognitieve - , gedrags- en lichamelijke symptomen. Sociale angst is een psychische aandoening, maar heeft effect op alle onderdelen van jou en je lichaam. Dat alles aangestuurd wordt door je brein wil nog niet zeggen dat je ook alleen maar psychische symptomen zult merken.

Dit zijn de drie soorten symptomen van sociale angst:

  1. Cognitieve symptomen
  2. Gedragssymptomen
  3. Lichamelijke symptomen


Stop! Dit wil je niet missen!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!


Cognitieve symptomen

Cognitieve symptomen zijn de eerste van de soorten symptomen waar ik aan denk bij mentale problematiek. Sociale angst heeft effect op je cognitieve vaardigheden.

Dit zijn onder andere je geheugen, intelligentie, taal en concentratie. Deze functies helpen je om informatie en kennis op te nemen en te verwerken.

Bij een sociale angststoornis zitten symptomen in de weg om op een gezonde en gewenste manier te functioneren.

Vooral concentratie zul je wel herkennen. De stoornis vraagt veel van je cognitieve vermogen, omdat je continu bezig bent met je omgeving en anderen.

Mensen met een sociale angststoornis hebben veel last van belemmerende overtuigingen. Je overtuigingen ontstaan in je vroege jeugd en naarmate je ouder wordt. 


Je creëert hiermee een beeld van jezelf en de omgeving. Het zijn de diepgewortelde overtuigingen over het leven en hoe je tegen de wereld aankijkt.

Als deze overtuigingen voornamelijk negatief zijn, spreken we van belemmerende overtuigingen.

Voorbeelden van overtuigingen zijn:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Als ik me aanpas hoor ik er wel bij
  • Iedereen moet mij aardig vinden.

Verander je overtuigingen door aan de slag te gaan met cognitieve gedragstherapie en het G-schema.

Wat zijn belemmerende overtuigingen precies? Dat leg ik je uit in het artikel: 'wat zijn belemmerende overtuigingen? Een diepgaande blik met 5 voorbeelden'


Negatieve gedachtes

Negatieve gedachtes zijn veel voorkomend bij sociale angst. We zijn reuzegoed in doemdenken en hebben last van negatieve vooringenomenheid.

Van tevoren kunnen we al bedenken hoe het zal gaan en dat is eigenlijk nooit heel goed. We kunnen wel stellen dat het vaak het meest negatieve scenario is.

Dit noemen we ook wel doemdenken. Mensen met sociale angst denken automatisch negatief over zichzelf in de sociale context, terwijl ze de ander op een voetstuk zetten, omdat zij wel die sociale vaardigheden hebben waar iemand met sociale angst zo aan twijfelt.

Deze manier van denken veroorzaakt een laag zelfbeeld. Totaal scheefgetrokken en uit verhouding. De ander wordt boven henzelf geplaatst.

Download gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid en ontvang een G-schema en nog meer handige templates!


Verhoogd zelfbewustzijn

Als laatste, maar niet het minste symptoom, wil ik het hebben over het verhoogd zelfbewustzijn. Dit is iets wat mij ontzettend heeft bezig gehouden, vooral toen ik net uitgevallen was. Als je last hebt van een verhoogd zelfbewustzijn ben je je continu bewust van je eigen aanwezigheid in de context met anderen. Je bent je te bewust van jezelf.

Je eigen gedrag voelt uitvergroot en zichtbaar alsof je op het podium staat. Jij ligt onder een vergrootglas en je denkt dat iedereen naar je kijkt en al deze negatieve dingen ziet. Je voelt letterlijk de ogen in je rug branden.

Je bent je er bijvoorbeeld heel erg van bewust dat als je gaat zitten, dat je spijkerbroek zich in je huid drukt en laat zien dat jij een hele dikke buik hebt. Als je er logisch over nadenkt let waarschijnlijk niemand daar op, maar voor je eigen gevoel ziet iedereen die enorme vetribbel die je daar hebt zitten.


Gedragssymptomen

Iemand die last heeft van sociale angst zal koste wat het kost voorkomen om voor schut te staan, of negatief beoordeeld te worden. Door al die negatieve overtuigingen en gedachten ben je daar eigenlijk altijd bang voor. Automatisch geeft je brein signalen aan om jezelf te beschermen. Die zijn zo minimaal dat je je vaak niet eens bewust bent van de angst. Toch zorgen die signalen er voor dat je sommige situaties gaat vermijden.

Je zegt vrienden op het laatste moment af, of verzint een smoes om niet mee te gaan. Zelfs ziek worden kan een geluk zijn voor iemand met sociale angst. Dan hoef je niet deel te nemen aan de sociale activiteit en heb je een legitiem excuus.


Jezelf beschermen met beschermingsmechanismen

Als er geen reden is om af te zeggen en je neemt toch deel aan de sociale activiteit, dan bescherm je jezelf met zogenoemde beschermingsmechanismen. In de loop van de tijd heb je patronen ontwikkelt om jezelf te beschermen tegen de mensen om je heen. Allerlei kleine trucjes die je helpen de tijd door te komen en eventueel gevaar te omzeilen. Zo houd je je telefoon altijd bij je, omdat je dan altijd terug kan vallen op doen alsof je druk aan het typen bent. Of je houdt je hand voor je mond als je praat uit bescherming.

Er kleven alleen wat nadelen aan beschermingsmechanismen. Ze helpen je namelijk op de korte termijn wel, maar uiteindelijk houden ze je angst in stand. Het helpt je op de lange termijn dus helemaal niet. Het laat je juist stilstaan.

Sta er ook niet gek van te kijken als iemand met sociale angst er ineens tussenuit piept. Soms kan de spanning zo oplopen dat er geen andere uitweg meer is dan ontsnappen. Eerder weggaan bij een feestje, of je verstoppen op het toilet. Alleen zijn is niet perse iets wat we willen, maar het zorgt er wel voor dat ons niks kan overkomen.

Ik schreef een artikel over mijn beschermingsmechanismen in 'deze 5 beschermingsmechanismen hielden mij staande in een grote vriendengroep'Lichamelijke symptomen

Wat mij betreft de meest onprettige van de drie soorten symptomen! Wie denkt dat sociale angst geen pijn doet of lichamelijk ongemak met zich meebrengt heeft het mis. Angst heeft een flinke impact op je lichaam en brengt een scala aan lichamelijke symptomen met zich mee.

De lichamelijke klachten bij sociale angst zijn uiteenlopend en bij iedereen weer een beetje verschillend, waardoor het soms moeilijk in te schatten is of je angstig bent, of dat je lichaam ergens anders op reageert.

Sociale angst kan onder andere zorgen voor overmatig zweten, trillen en beven. Veel mensen met sociale angst hebben last van overmatig blozen. Ook misselijkheid en andere buikklachten worden vaak genoemd.

Angst geeft je lichaam het signaal dat er gevaar is Bij sociale angst wordt dat signaal zo hard aangegeven, dat de gevoelens totaal niet meer in balans zijn met de situatie. Je lichaam begint bijvoorbeeld hevig te transpireren, alleen al als je een kopje koffie met je manager moet gaan drinken.

Deze lichamelijke klachten zijn niet alleen ongemakkelijk, maar soms ook beangstigend. Vooral als je een angst- of paniekaanval krijgt en je voelt dat je de controle verliest over je lichaam is dat erg eng.

Hoe meer je leert over jezelf en je lichaam, hoe beter je leert herkennen wanneer je lichaam vanuit angst reageert. Zo kun je leren ingrijpen, voor de angst een aanval wordt.


Soms kun je alleen accepteren

Je kunt niet altijd wat doen aan de lichamelijke klachten. Ze kunnen best een tijd aanhouden en erg lastig zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van maandenlang diarree?

Of een periode van zo weinig eetlust dat je in de ochtend wakker wordt met een lege, knorrende maag, wat je weer misselijk maakt en je eetlust bederft. Acceptatie is hierin erg belangrijk.

Soms gaat het even niet en wil je lichaam niet meewerken. Het enige wat werkt is rust nemen. Je lichaam geeft signalen af dat je over de grens bent gegaan. Leer luisteren naar de signalen van je hoofd en je lichaam. Het zal je helpen in je reis naar sociale zelfverzekerdheid!

Zelfacceptatie is een van de onderdelen in het overwinnen van sociale angst. Is het tijd voor jou om te gaan werken aan je zelfacceptatie? Lees het in '7 signalen dat zelfacceptatie jouw volgende doel moet zijn'


Een completer beeld krijgen van jouw sociale angstklachten

Nu je de drie soorten symptomen van sociale angst hebt leren kennen, vraag je je misschien af hoe je een completer beeld van je klachten kunt krijgen en effectief aan je herstel kunt werken. Een perfecte eerste stap is de minicursus sociale angst volledig herkennen en begrijpen, beschikbaar in de RAARsociaal Academie.

Deze cursus is speciaal ontworpen om je niet alleen een dieper inzicht te geven in de aard van je symptomen, maar ook praktische tools en strategieën aan te reiken om met je sociale angst om te gaan.

Door deel te nemen zet jij een belangrijke stap richting een leven met meer begrip en grip op je sociale angst. Ontdek hoe de minicursus jou kan helpen in de RAARsociaal Academie.

De reclame button voor de RAARsociaal Academie


Welke van de drie soorten symptomen van sociale angst zijn bij jou duidelijk voelbaar?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën