overwin belemmerende overtuigingen banner
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
02/07/2024
12 min
0

Belemmerende overtuigingen overwinnen? Een stap voor stap gids

02/07/2024
12 min
0

Belemmerende overtuigingen overwinnen lijkt misschien een onhaalbaar lange reis, maar dat valt best wel mee! Ook ik begon ooit met een hele hoop onzichtbare, niet helpende overtuigingen die mijn sociale angst in stand hielden en mijn zelfbeeld vertroebelden. Maar ik zette een eerste stap in het aanpakken van die overtuigingen en daarna volgden steeds meer stappen.

Zonder aan de slag te gaan met het veranderen en loslaten van jouw belemmerende overtuigingen, heeft het weinig zin om de andere symptomen van sociale angst aan te pakken. Als je de kern van het probleem niet aanpakt is de rest een zinloze inzet om sociale angst te overwinnen.

Daarom neem ik je in deze stap voor stap gids mee in hoe jij je belemmerende overtuigingen kan overwinnen. Dit is wat je leest in het artikel:

 1. Wat zijn belemmerende overtuigingen?
 2. Het ontstaan van belemmerende overtuigingen
 3. Wat is de invloed van belemmerende overtuigingen?
 4. Belemmerende overtuigingen – voorbeelden
 5. Het ontdekken en ombuigen van je overtuigingen
 6. Je overtuigingen achterhalen met dagboek schrijven
 7. Ga op zoek naar bewijs - opdracht belemmerende overtuigingen
 8. Bedenk positieve overtuigingen!
 9. Train je positieve overtuiging met positieve affirmaties
 10. Cognitieve gedragstherapie en belemmerende overtuigingen

Welke belemmerende overtuigingen weet jij van jezelf en wil je graag veranderen? Schrijf ze op voor je verder leest, zodat het artikel je meer persoonlijk inzicht kan geven!


Ho, wacht even met verder lezen!

Belemmerende overtuigingen zijn maar een onderdeel van sociale angst. Een belangrijk onderdeel, dat zeker, maar het is niet het enige. Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!


Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Wat zijn belemmerende overtuigingen nou precies? Dat leg ik je graag uit! Jouw manier van denken, de manier waarop je naar jezelf kijkt en de wereld in kijkt en wat je daar van vindt, heel diep van binnen, noemen we je overtuigingen. Het is de basis van waaruit jouw gedachtes komen.

Zie je belemmerende overtuigingen als het onkruid dat ontstaat in je tuin. Als je het de ruimte geeft, zal het langzaamaan alles overwoekeren. Het zal de groei van bloemen en planten (de positieve overtuigingen) verstikken. Het is daarom belangrijk om in je tuin te werken en het onkruid te wieden. En daar ga ik je bij helpen.

Uitgebreider lezen over wat belemmerende overtuigingen precies zijn? Lees dan dit artikel, waarin ik ook 5 voorbeelden van overtuigingen geef en uitleg

Het ontstaan van belemmerende overtuigingen

Overtuigingen leer je vaak van de omgeving om je heen. Je groeit op in een gezin met bepaalde overtuigingen, een familie met overtuigingen, meesters en juffen op school en andere mensen waar je mee optrekt. Die eerste overtuigingen ontstaan al als je nog maar heel jong bent.

Als er bij jou thuis op een bepaalde manier ergens mee omgegaan wordt, dan geloof jij al heel snel dat dit zo de bedoeling is. Dat het dé manier is om hier over te denken en er daarna naar te handelen. Denk bijvoorbeeld eens aan ruzie maken. Misschien werd er bij jou thuis wel heel conflict vermijdend gehandeld. Dan heb je op hele jonge leeftijd al de overtuiging meegekregen dat ruzie niet goed is.

belemmerende overtuigingen

Het inslijten van jouw overtuigingen

Naarmate je ouder wordt komen er steeds meer mensen die jouw overtuigingen bevestigen, of ontkrachten. Sommige overtuigingen van vroeger blijven niet hangen en vervang je voor andere overtuigingen, omdat je volwassen wordt en eigen keuzes maakt.

Maar sommige overtuigingen zullen gedurende je leven steeds weer bevestigd worden en daarmee steeds meer inslijten in jouw gedachten, gedrag en gewoontes.

Je neemt jouw overtuigingen vaak automatisch voor waar aan. Omdat ze zo diep ingesleten zitten geloof je dat het nou eenmaal zo is, als vanzelf.

En zonder dat je het door hebt, hebben ze een enorme invloed op jouw gedachtes en gedrag. Overtuigingen geven jou sturing. Als je overtuigingen negatief zijn, sturen ze je dus niet de juiste kant op. Ze beperken jou in het dagelijks leven.

Jouw overtuigingen kunnen soms erg manipulatief zijn. Je denkt dat je een positief lijkende overtuiging hebt, maar er blijkt iets achter te schuilen: angst.

Soms ben je zo gewend geraakt om bijvoorbeeld relaxed te zijn, dat je niet meer door hebt dat je niet voor jezelf durft op te komen en grenzen te stellen.

Wat is de invloed van belemmerende overtuigingen?

De invloed van belemmerende overtuigingen gaat ver. Jouw overtuigingen zijn namelijk je filters in hoe je naar jezelf en de wereld kijkt. Deze filters vervormen de werkelijkheid tot jouw persoonlijke ervaring. Denk bijvoorbeeld aan een werkdag. Iedereen op kantoor heeft hetzelfde gedaan, maar hoe ze zich over die dag voelen is voor iedereen verschillend.

Jouw eigen filters beïnvloeden de manier waarop jij dingen waarneemt en welke informatie bij jou blijft hangen en wat je opslaat. De filters bepalen hoe jij die informatie interpreteert. En vergeet niet de prikkels die je waarneemt waar jij je helemaal niet van bewust bent. Maar dat wil niet zeggen dat die prikkels niet worden opgeslagen in jouw lichaam. Deze onbewuste informatie vertroebelt jouw beeld van wat er eigenlijk in werkelijkheid gebeurt. En aan de hand daarvan handel je.

Overtuigingen hebben daarmee een grote invloed op je gedrag, soms bewust, maar veelal onbewust. Ze geven betekenis aan de wereld om je heen en motiveren je om te doen waar je in gelooft. Je handelt naar de overtuigingen die jij hebt, ook al rijmen die niet met de realiteit. Het is jouw betekenis die je geeft aan de realiteit, omdat het jouw referentiekader aan overtuigingen is.

Ons brein zoekt altijd naar bewijs voor jouw gedachtes

Wat ontzettend belangrijk is om te weten dat jouw brein altijd op zoek gaat naar bewijs voor de dingen die jij denkt. Wat dat betreft is je brein ontzettend zwart-wit. En je kunt je brein zien als Google, een soort zoekmachine. Stop er een negatieve gedachte in en je brein zoekt naar bewijs voor die gedachte, zodat je later kunt denken: zie je wel. Mijn gedachte klopt. Dat noemen we ook wel de self-fullfilling prophecy.

Maar als je positieve woorden in je zoekmachine (brein) stopt, dan gaat je brein daar bewijs voor zoeken. Het betekent dus dat je die self-fullfilling prophecy kan doorbreken. Je gedachtes zijn niet waar, maar je gaat je er naar gedragen en naar handelen, bijvoorbeeld door beschermingsmechanismen in te zetten. En die geven je weer het bewijs dat je gedachtes kloppen.

belemmerende overtuigingen

Voorbeelden van belemmerende overtuigingen

Voorbeelden van overtuigingen zijn er genoeg! Je kunt op allerlei gebieden belemmerende overtuigingen hebben en echt iedereen heeft ze. Overtuigingen kunnen over jezelf gaan en over je omgeving. Maar uiteindelijk hebben je overtuigingen altijd invloed op jezelf.

Belemmerende overtuigingen vertellen jou eigenlijk heel duidelijk waarom je doet wat je doet. Vanuit die overtuiging heb jij namelijk gedachtes en die gedachtes sturen jouw gedrag aan. Voorbeelden van overtuigingen zijn:

 1. Ik mag geen fouten maken
 2. Ik ben niet goed genoeg
 3. Ik ben te veel
 4. Iedereen moet mij aardig vinden
 5. Ik ben niet leuk genoeg

Niet alle negatieve overtuigingen uiten zich zo duidelijk. Soms zijn ze verstopt en verpakt in ogenschijnlijk positieve gedachtes, maar toch zijn het belemmerende overtuigingen. Lees in dit artikel welke verstopte overtuigingen dit zijn.

Het ontdekken en ombuigen van je belemmerende overtuigingen

Verander je overtuigingen zodat je beter in je vel gaat zitten! Ik ga je op weg helpen om die overtuigingen nu echt aan te pakken. Nu je weet wat belemmerende overtuigingen zijn en je de betekenis en invloed ervan begrijpt kun je de volgende stap zetten in het oplossen van die diepliggende overtuigingen.

Je overwint jouw negatieve overtuigingen door ze eerst te ontdekken, waarna je gaat omdenken om van negatieve naar positieve overtuigingen te gaan. Door je overtuigingen te veranderen met positieve woorden en je focus te leggen op deze positieve overtuigingen gaat jouw brein stap voor stap wennen aan die positieve gedachtes en dat heeft invloed op jouw zelfbeeld en zelfvertrouwen.

Begin vandaag nog met het identificeren van één belemmerende overtuiging die je wilt veranderen. Wat is een eerste kleine stap die je kunt zetten om deze overtuiging uit te dagen?

Je overtuigingen achterhalen met dagboek schrijven

Je kunt je overtuigingen ook zelf achterhalen door middel van dagboek schrijven. Dagboek schrijven is goed voor je mentale gezondheid en is een eenvoudige en makkelijk toe te passen manier om meer grip te krijgen op jouw gedachtes en gevoelens. Het helpt je om te reflecteren op jouw gedachtes en gedrag. Door dagboek te schrijven maak je contact met jouw mindset, wat de verzameling aan overtuigingen uiteindelijk is.

Schrijf bijvoorbeeld dagelijks jouw niet-helpende gedachtes op voor een bepaalde periode. Zo kun je inzicht krijgen in wat voor negatieve gedachtes jij hebt en of er overeenkomsten en overlap in deze negatieve gedachtes is. Zo kun je ontdekken welke belemmerende overtuiging hier onder zit.

Ook helpt het om te schrijven over vroeger. Wat zijn dingen die in je jeugd gebeurt zijn? Wat was pijnlijk en heeft nu nog steeds invloed? Hoe meer je schrijft, hoe meer jij je zult herinneren en hoe dichter je bij je gevoelens komt.

Ga vooral zelf op zoek naar hoe dagboek schrijven jou kan helpen om jezelf, je gedachtes en gedrag beter te leren kennen. Het is de moeite waard om je te verdiepen in de verschillende mogelijkheden van dagboek schrijven.

Neem een moment om na te denken over hoe deze overtuiging je dagelijks leven beïnvloedt. Schrijf drie concrete voorbeelden op waar deze overtuiging je heeft tegengehouden.

Beginnen met dagboek schrijven kan nog best een klus zijn. Ik schreef een artikel waarin ik uitleg hoe jij een dagboek begint en elke dag schrijft. Je leest het artikel hier.

Ga op zoek naar bewijs – opdracht belemmerende overtuigingen

Het bewijs voor jouw belemmerende overtuigingen is vaak ver te zoeken. Belemmerende overtuigingen zijn namelijk negen van de tien keer irrationele gedachten. Ze zijn niet gebaseerd op de waarheid. Je neemt ze wel aan voor waar, maar in werkelijkheid kloppen ze vaak niet.

Je overtuigingen zitten alleen zo diep verankerd in je systeem dat het voelt alsof het zo hoort. En ze keren steeds weer terug, zonder dat je je er bewust van bent. Als jij je overtuigingen hebt achterhaald met coaching, therapie of bijvoorbeeld door dagboek te schrijven, kun je nu gaan kijken naar het bewijs wat je hebt voor deze overtuigingen.

Dit kun je heel eenvoudig doen aan de hand van vier reflectievragen. Eigenlijk zijn deze vragen bedoelt voor negatieve, niet helpende gedachtes, maar uiteindelijk zijn je belemmerende overtuigingen ook niet helpende gedachtes. Pak daarom jouw belemmerende overtuiging aan met deze opdracht door jezelf de volgende vier vragen te stellen:

 1. Is deze overtuiging waar?
 2. Welk bewijs heb je voor deze overtuiging?
 3. Hoe handel jij als je deze overtuiging gelooft?
 4. Wie zou je zijn als je deze overtuiging niet gelooft?

belemmerende overtuigingen overwinnen vragen bewijs

Bedenk positieve overtuigingen!

Nu je jouw belemmerende overtuigingen helder hebt en je begrijpt waarom ze jou niet verder helpen kun je ze gaan vervangen.

Dit doe je door jouw overtuigingen helemaal om te draaien. Wat is precies het tegenovergestelde van jouw belemmerende overtuiging? Wat zou je juist wel laten groeien in plaats van tegenhouden? Stel dat jouw belemmerende overtuiging is ‘ik ben niet goed genoeg’ is, dan kun je daar ‘ik ben meer dan genoeg precies zoals ik ben’ van maken.

Waar het vooral om gaat is dat die tegenovergestelde overtuiging je blij maakt en een verlangen opwekt om zo te zijn. Dat je het nu nog niet gelooft geeft niet. Dat heeft training en tijd nodig. En daar ga ik het hierna over hebben.

Maak de positieve overtuiging in de tegenwoordige tijd, alsof het nu al zo is. Zo krijg je het gevoel alsof het al waar is. Deze manier van overtuigingen opschrijven noemen we ook wel positieve affirmaties. Je mag deze positieve overtuiging ook best lekker overdrijven en aandikken. Zolang het voor jou maar goed voelt.

Train je overtuiging met je positieve affirmaties

Jouw nieuwe overtuigingen zijn niet van de ene op de andere dag jouw nieuwe manier van de wereld inkijken, dit heeft training nodig. Het veranderproces van belemmerende naar helpende overtuigingen is spannend. De weg van de belemmerende overtuigingen is bekend en goed toegankelijk. De weg naar nieuwe, positieve overtuigingen is een nieuw pad wat nog niet zo toegankelijk is, want je bent er nog niet eerder geweest. Weet dus dat het je niet zomaar aan komt waaien.

Je kunt het nieuwe pad naar positieve overtuigingen bewandelen met je positieve affirmaties. Zoals ik eerder al aangaf is je brein altijd op zoek naar bewijs voor de gedachtes die je hebt. Door er bewust positieve gedachtes in te stoppen leer je jouw brein anders denken en naar andere bewijzen zoeken.

Positieve affirmaties kun je op allerlei manieren herhalen. Schrijf ze bijvoorbeeld in je dagboek, schrijf ze op de spiegel, hang post-its in je huis of plaats de positieve affirmaties als achtergrond op je telefoon. Herhaal ze net zo lang tot je merkt dat je brein echt aan deze gedachte gewend is geraakt en er naar handelt.

Denk na over hoe jij positieve affirmaties in je routine en je dagelijks leven kunt integreren. Bedenk vijf unieke manieren die aansluiten bij jouw behoefte.

Hulp nodig bij het maken van positieve affirmaties? Dat kan! Ik schreef een artikel met uitleg over affirmaties en hoe je ze kunt toepassen. Lees het hier.

Cognitieve gedragstherapie en belemmerende overtuigingen

Het ontdekken en overwinnen van jouw belemmerende overtuigingen hoef je niet zelf te doen, maar kun je aanpakken door middel van coaching of therapie, specifiek met cognitieve gedragstherapie. Deze behandeling helpt je specifiek om inzicht te krijgen in jouw negatieve gedachtes, opvattingen en overtuigingen over situaties. Het helpt je om jouw denkpatronen beter te begrijpen, nieuwe, positieve denkpatronen creëren en daarmee jouw overtuigingen en gedachtes om te buigen.

Cognitieve gedragstherapie richt zich specifiek op het veranderen van gedrag. Je bespreekt samen een situatie waarin jij vastliep, of waar je negatieve emoties bij ervaarde. Je gaat inzoomen op de situatie, op wat je dacht, wat je voelde en wat je deed. En dan ga je samen een positief scenario bedenken.

Zo creëer je in je hoofd een nieuw verhaal om met situaties om te gaan. Je leert je overtuigingen op een andere manier te zien. En dan is het een kwestie van nieuwe, positieve ervaringen op te doen en deze positieve overtuigingen net zo diep te laten inslijten als de belemmerende overtuigingen.

Weten wat cognitieve gedragstherapie precies inhoudt en wat mijn ervaring is? Lees het in dit artikel.

Overwin belemmerende overtuigingen – een samenvatting

In dit artikel heb je ontdekt hoe belemmerende overtuigingen de kern vormen van jouw sociale angst. Naast dat ze je denken beïnvloeden, hebben ze ook invloed op je gedrag en jouw zelfbeeld. Het ontstaan van deze overtuigingen begint al in je vroege jeugd en wordt gedurende jouw opgroeien versterkt door allerlei ervaringen en contact met anderen.

De invloed van belemmerende overtuigingen is significant, omdat ze samen het filter vormen hoe jij de wereld waarneemt en interpreteert. Deze negatieve overtuigingen kunnen jouw leven beheersen en je beperken in je persoonlijke en professionele groei.

Om deze belemmerende overtuigingen aan te pakken en te overwinnen bied ik je de volgende stappen aan:

 1. Ontdek wat belemmerende overtuigingen zijn en hoe ze jou beïnvloeden
 2. Leer over de oorsprong van deze overtuigingen en hoe ze zijn ontstaan
 3. Gebruik therapie of dagboekschrijven als methode om je eigen overtuigingen te achterhalen
 4. Onderzoek het bewijs achter jouw overtuigingen en realiseer je dat ze meestal irrationeel zijn
 5. Buig je belemmerende overtuigingen om naar positieve overtuigingen die je ondersteunen en helpen groeien
 6. Train jouw nieuwe positieve overtuigingen met behulp van positieve affirmaties

Het overwinnen van belemmerende overtuigingen is een proces dat tijd en inzet vraagt, maar het is zeker mogelijk. Door bewust te werken aan het veranderen van jouw overtuigingen, kun je je zelfbeeld verbeteren en meer zelfvertrouwen ontwikkelen.

Meer tips en inzichten over het overwinnen van sociale angst?

Belemmerende overtuigingen zijn een specifiek onderdeel van sociale angst overwinnen, maar er is zoveel meer wat je kan doen! Wil jij meer tips en inzichten die jou helpen sociale angst te overwinnen?

Download dan mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ waarin ik 7 waardevolle tips en inzichten deel die mij enorm geholpen hebben. Laat mij je helpen met bewezen strategieën om sociale angst constructief te overwinnen.


Meer tips en inzichten bij het overwinnen van sociale angst?

Belemmerende overtuigingen zijn een specifiek onderdeel van sociale angst overwinnen, maar er is zoveel meer wat je kan doen! Wil jij meer tips en inzichten die jou helpen sociale angst te overwinnen?

Download dan mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ waarin ik 7 waardevolle tips en inzichten deel die mij enorm geholpen hebben. Laat mij je helpen met bewezen strategieën om sociale angst constructief te overwinnen.

 


Welke belemmerende overtuiging wil jij graag overwinnen?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën