Zelfzorg bij sociale angst
Linda
Zelfzorg bij sociale angst
01/30/2023
7 min
0

Series kijken met sociale angst? 6 redenen waarom dit interessant is om te doen

01/30/2023
7 min
0

Series kijken met sociale angst wordt misschien niet altijd zo gezien, maar ik geloof dat het je zeker kan helpen bij sociale angst en andere mentale klachten. Zelf ben ik gek op series kijken. Al voordat er streamingdiensten waren downloadde ik series die ik op mijn laptop keek. 

Vaak zonder ondertiteling, met mijn koptelefoon op.Toen ik eindelijk Netflix aanschafte keek ik nog meer series. Vooral in de ziektewet heb ik veel tijd gehad om verschillende series te kijken. Nu heb ik verschillende streamingdiensten, zoals Netflix, Disney Plus en Videoland. Ik heb zo’n beetje alle grote series gekeken en al een heleboel andere, kleinere en onbekendere series.Ik heb namelijk niet een specifiek genre qua series wat ik leuk vind om te kijken. 

Ik vind het heerlijk om een fijne comedyserie te kijken, maar ik ben ook gek op detectiveseries, series over geschiedenis en series waar je flink wat fantasie voor moet gebruiken. Niks lekkerder dan wegdrijven in een goed, sterk of grappig verhaal. Om de werkelijkheid even een beetje los te laten of mijn hoofd leeg te maken.

Series kijken met sociale angst kan je echt helpen bij je klachten en daar zijn verschillende redenen voor. In dit artikel neem ik je mee in het waarom series kijken je kan helpen bij sociale angst en je mentale gezondheid. Dit is wat je leest in het artikel:

 1. Series kijken helpt je om te ontspannen
 2. Series helpen je om je stemming te verbeteren
 3. Series kijken verhoogd je motivatie en inspiratie
 4. Je kunt dingen leren van series
 5. In series wordt gebruik gemaakt van archetypes
 6. Als je series kijkt heb je iets om over te praten en verbinden met anderen

Series kijken met sociale angst? 6 redenen waarom dit interessant is

Series kijken met sociale angst helpt je om te ontspannen

Er is wat mij betreft niks fijners om te ontspannen dan door het kijken naar een fijne serie. De series die hier het meeste voor geschikt zijn noemen we comfort series. Dit zijn series waarbij je naar kunt kijken zonder dat je heel goed hoeft op te letten. Als je een stukje mist is het niet zo erg. 

En dat is heel lekker bij sociale angst. Omdat je hoofd soms zo vol zit kan het lastig zijn om een serie goed te blijven volgen. Een serie waarbij je niet zo heel goed hoeft op te letten, omdat je het verhaal gauw weer oppikt, helpt je om niet steeds te benadrukken hoe vol je hoofd is en hoe je cognitieve vaardigheden hebben te lijden onder dingen doen. 

Comfort series leggen verbindingen in je hersenen die je herinneren aan minder stressvolle tijden. Denk bijvoorbeeld aan series als Friends of Modern Family. Deze series laten een luchtig beeld zien van alledaagse problemen en hoe mensen met elkaar omgaan. Het helpt je om aan je spanning te ontsnappen en je onder te dompelen in het dagelijks leven van anderen. 

Comfort series laden je weer op, zorgen dat er serotonine vrijkomt in je hersenen en helpen je stemming te stabiliseren, waardoor je emotioneel welzijn groter wordt en je meer geluk zult voelen. Dit is wat je kunt doen als je je verveelt. Comfort serie tips:

 1. New Girl
 2. Friends
 3. Modern Family
 4. How I Met Your Mother
 5. Community

Twijfel jij of je sociale angst hebt? In dit artikel deel ik uitgebreid wat sociale angst is én wat je er aan kan doen!

Series helpen je om je stemming te verbeteren

Sociale angst kan soms een hele vervelende en gespannen stemming met zich meebrengen. Het is niet altijd even eenvoudig om hier uit te stappen. Je voelt je onzeker, twijfelt aan jezelf en kunt je echt een stuk minder gelukkig voelen. Een serie kijken helpt je om weer een beetje uit die stemming te komen. Om je beter te voelen heb je stofjes nodig als serotonine en endorfines. Dit zijn de stofjes die jou een gelukkig en blij gevoel geven. Door een serie te kijken die jouw gevoel een boost geeft ontstaan deze stofjes in je hersenen en voel je je weer wat beter en gelukkiger. Maar je kunt ook series kijken die je zelfvertrouwen verhogen en je een meer positief gevoel geven over jezelf. Series met zelfverzekerde mensen en verhaallijnen. Maar ook series die je juist laten zien dat iedereen maar wat doet en iedereen fouten maakt. Laat je meeslepen in deze series en fantaseer er op los hoe het zou zijn als jij een van deze personages was! Series die jouw onzekere stemming kunnen verbeteren:

 1. Suits
 2. New Girl
 3. Master of None

Naast series kijken met sociale angst is muziek luisteren ook heel fijn! In dit artikel deel ik muzieknummers die jou een zelfvertrouwenboost geven! Een fijne serie kijken helpt je als je niet zo'n lekkere dag hebt.

Series kijken verhoogd je motivatie en inspiratie

Series vertellen een uitgebreid verhaal over een specifiek onderwerp. We leven op dit moment in een tijd waar over zo goed als elk onderwerp wel een serie gemaakt is, zowel verzonnen als gebaseerd op werkelijkheid. Je hebt vast wel eens een serie gezien die wat deed met je, die je een ander gevoel over jezelf gaf. Er zijn series die jou helpen om meer in jezelf te geloven. Het zijn series die een ideaalbeeld laten zien, een succesverhaal delen of op een andere manier helpen bij het opbouwen van meer veerkracht, meer zelfvertrouwen en minder zelftwijfel. 

Je kunt series ook goed inzetten als motivatiemiddel. Ben je aan het kijken naar een serie waar je eigenlijk haast niet mee kan stoppen? Gebruik het kijken naar deze serie als een beloning voor jezelf als je bepaalde taken hebt afgerond. Of gebruik het als pauze, zodat je toch de tijd neemt om pauze te nemen. Als je kijkt naar series die jou inspireren op het gebied waar je in wil groeien geef je jouw brein de ruimte om nieuwe dingen te bedenken, te experimenteren en jezelf die motivatieboost te geven die je nodig hebt om aan de slag te gaan! Series die mij hebben gemotiveerd en geïnspireerd:

 1. Girlboss
 2. The Bold Type

Je kunt dingen leren van series

Naast dat series leuk zijn om te kijken, kun je ook heel veel leren van series. Dat kan op allerlei verschillende onderwerpen. Zoals ik eerder al benoemde zijn er series over heel veel verschillende onderwerpen, genres en stijlen. Dat betekent dat er ook op veel verschillende manieren wat te leren is met series. Series kunnen je leren over geschiedenis, over werk en ondernemen, over de toekomst, liefde, haat en nog veel meer uiteenlopende onderwerpen! Op het gebied van mentale gezondheid en sociale angst kun je ook veel leren van series. 

Zo kunnen series je inzicht geven in hoe mensen met zichzelf en met elkaar omgaan. Hoe gaan mensen bijvoorbeeld om met een groot geheim, met leuk gevonden worden of met prestatiedruk? Je kunt uit series leren hoe je het zelf anders kan doen, door te kijken naar zelfverzekerde personages die het tegenovergestelde zijn van jezelf. Maar je kunt uit series ook leren wat je beter niet kan doen, hoe mensen op de verkeerde manier met situaties omgaan. Series waar ik wat van geleerd heb:

 1. The Bold Type
 2. Girlboss
 3. This Is Us
 4. iZombie


In series wordt gebruik gemaakt van archetypes

In series wordt over het algemeen bijna altijd gebruik gemaakt van opvallende karakters, ook wel archetypes genoemd. Een archetype is een typische versie van een bepaald iets, in dit geval een bepaald persoon. Iemand die deze typische versie in volledig pure vorm belichaamt. De archetype van karakters in series zijn een vaste verzameling van kenmerken, waarden en besluitvormingspatronen van deze persoon. Er zijn een heleboel verschillende karaktereigenschappen waar we er meestal verschillende van hebben. 

Sommige zijn heel sterk, sommige minder sterk. Samen vormen ze jouw persoonlijkheid. In series zijn deze karaktereigenschappen vaak geclusterd en bij elkaar gebracht tot een bepaald type. Denk bijvoorbeeld aan de held, de dwaas of de verleider. In het dagelijks leven ben je op verschillende momenten een beetje van alles, maar in series hebben personages echt een bepaalde rol op zich, wat uitvergroot is. Maar wat kun je leren van deze archetypes? Door bepaalde karaktereigenschappen uit te vergroten kun je echt zien hoe het werkt als iemand zo is. Je ziet hoe de persoon handelt en hoe de omgeving hier verschillend op reageert. Door te kijken naar een uitvergrote karaktertrek van iets wat jij soms ook doet kun je hier meer over leren. Dit overdrijven helpt je om meer inzicht te krijgen in de gevolgen van deze karaktereigenschap.

Als je series kijkt heb je iets om over te praten en verbinden met anderen

Series zijn ook onderworpen aan trends en hypes. Sommige series worden in korte tijd razend populair. Denk bijvoorbeeld aan Wednesday, of The Handmaids Tale. Dit zijn series die indruk maken en waar over gesproken wordt. Een goede reden om ook te kijken! Zo kun je meepraten bij het koffiezetapparaat, of met iemand praten die ook razend enthousiast is over de serie. Het is niet altijd makkelijk om het gesprek aan te gaan met een ander en gemeenschappelijke interesses helpen hier bij. Omdat series verschillende gevoelens en gedachtes vrij kunnen maken is het een perfect onderwerp om over in gesprek te gaan. Door te weten wie naar wat voor soort series kijkt, weet je ook welke mensen bij jou passen, omdat ze dezelfde series kijken, of misschien wat minder, omdat ze juist die series die jij kijkt helemaal niet zo leuk vinden. 

Het is ook leuk om samen naar een serie te kijken over een onderwerp waar je allebei in geinteresseerd bent. Zo heb ik samen met mijn vader naar de nieuwe serie over Sissi gekeken die op Netflix staat. We hebben drie afleveringen bij mijn ouders thuis gekeken en drie afleveringen bij mij. We hebben er een gezellige avond van gemaakt, waarbij we samen hebben gegeten en de serie gekeken. Het zorgde ervoor dat we een gemeenschappelijk gespreksonderwerp hadden, van waaruit weer nieuwe gesprekken en onderwerpen ontstonden. En het heeft ons meer verbonden als vader en dochter. Praten met anderen over sociale angst is ook ontzettend belangrijk. In dit artikel deel ik 4 redenen waarom dit zo belangrijk is. Wil je uitleggen aan anderen hoe sociale angst werkt? Lees dan dit artikel. 

Tot slot

Series zijn dus niet alleen leuk om te kijken, ze hebben ook allerlei voordelen voor je mentale gezondheid en het verminderen van je sociale angst. Je kunt leren van series, net zoals je kan leren van boeken. Maar wees ook voorzichtig met het kijken van series. Je kunt er flink in verdwijnen en ontsnappen aan de werkelijkheid. Het kan enorm veel van je tijd opslokken waardoor je niet meer toekomt aan andere dingen. Het is een beetje als met alcohol: geniet, maar met mate. Wat leer jij van series kijken met sociale angst? 

Liefs, 

Linda 

Reacties
Categorieën