Sociale angst
Linda
Sociale angst
10/13/2020
5 min
0

4 redenen om te praten over sociale angst

10/13/2020
5 min
0

Praten over sociale angst voelt misschien als iets onbereikbaar, maar ook als een bevrijding. Sociale angst kan een heel eenzaam proces zijn. Zelfs als de mensen in je omgeving weten dat je een sociale angststoornis hebt en ze je zo veel mogelijk proberen te steunen, is het nog steeds moeilijk om over je angst te praten met iemand die niet echt weet hoe dat is. 

Jarenlang wist ik helemaal niet dat ik niet de enige was die zich ontzettend bekeken voelde op straat. Of de enige die het schaamrood plots op de kaken kon krijgen door een herinnering aan iets gênants wat 10 jaar geleden is gebeurt.

Ik wist niet eens dat een heleboel van die gekke gewoontes bij mijn sociale angststoornis hoorden. Voor sommigen schaamde ik me zo, dat ik het nooit met iemand besprak. En dat terwijl ik er toch al flink wat jaren last van had. Omdat ik het zelf niet begreep, zag ik het probleem ook niet helder. Nu weet ik hoe belangrijk het is om te praten over sociale angst. In dit artikel deel ik waarom.

Dit zijn de 4 redenen om te praten over sociale angst:

  1. Het is een feest van herkenning!
  2. Je kunt van anderen leren
  3. Het helpt je schaamte overwinnen
  4. Je vindt je eigen cheerleaders

Ho, stop even met scrollen!

Praten over sociale angst is essentieel voor je herstelproces. Maar er is veel meer wat jij kan doen! Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Sociale angst in Nederland

Sociale angst is in Nederland niet zo bekend. Ik kon weinig informatie vinden op Nederlandse websites. De enige informatie die ik trof waren droge opnoemingen van symptomen. Veel te globaal en zonder herkenning. 

Mijn zoektocht ging verder naar Engelstalige sites. Daar vond ik meer informatie en herkenning. 

Ik begon op mijn Instagram account steeds meer te praten over sociale angst en kwam in contact met andere mensen die dezelfde klachten hadden als ik.

Wat een verademing was dat! Ik kwam er achter dat die gekke gewoontes heel normaal waren voor mij. 

Ze hoorden bij mijn stoornis. Er waren ontzettend veel andere mensen die zich net zo voelden als ik en dat maakte de situatie steeds dragelijker. 

Vanaf het moment dat ik wist dat ik een sociale angststoornis had, begon ik me steeds minder te schamen.

Überhaupt schaam ik me niet voor mijn diagnose. Het is zoals het is en het vormt mij. Ik leerde hoeveel waarde het heeft als ik praat over mijn sociale angst met andere mensen.

4 redenen waarom praten over sociale angst helpt En ik leerde hoe ontzettend fijn het is om te praten met andere mensen die worstelen met dezelfde problemen.

Mentale gezondheid is niet iets waar we ons voor hoeven te schamen. Toch is het moeilijk om elkaar te begrijpen als je niet in hetzelfde schuitje zit. 

Praten met mensen die ook last hebben van sociale angst helpt daar bij. Dit zijn mijn top redenen om met andere mensen te praten die ook sociale angst hebben

Het is een feest van herkenning!

Je kent het vast wel. Je legt helemaal uit hoe je je voelt en wat er gebeurt in een bepaalde situatie en degene tegenover je kijkt je met wat glazige ogen aan. 

Ze proberen het te begrijpen, maar het kwartje valt niet echt. Een van de redenen dat je je erg eenzaam kan voelen. 

Plak er een opmerking als ‘dat heb ik nog nooit gehad’ of ‘dat kan ik me niet voorstellen’ en de moed zakt je in de schoenen om verder te vertellen.

Dat gebeurt niet met mensen die ook last hebben van sociale angst. Ze begrijpen je en hebben hun eigen voorbeelden. De verlichting van deze herkenning is echt fantastisch. Met deze mensen kun je echt praten over sociale angst!

Je kunt van anderen leren

Natuurlijk leer je een heleboel nieuwe handvaten tijdens je therapie, maar in de praktijk kan dat nog net even anders uitpakken. Therapie richt zich op je gedachten, je brein en je mindset. Het praktische stuk schiet daar een beetje bij in.

Dat kun je op veel andere manieren leren, bijvoorbeeld door mindfulness of meditatie, maar van wie kun je nou beter leren dan van de mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Door met verschillende mensen te praten over sociale angst leer je hoe zij omgaan met hun angst. Zo kom je steeds weer nieuwe dingen tegen die je kunt proberen.

Er zijn een heleboel verschillende manieren hoe je om kunt gaan met sociale angst. Het juiste vinden is maatwerk en daar kunnen andere mensen met sociale angst je ontzettend goed mee helpen!

Het helpt je schaamte overwinnen

Je hoeft je niet te schamen als je met mensen praat die hetzelfde hebben als jij hebt. Het eenzame gevoel neemt ook een stuk schaamte met zich mee. Je hoeft je echt niet te schamen, want je bent niet alleen! Dat ervaren geeft echt ontzettend veel rust.

Mensen die zelf ook sociale angst hebben vinden het niet raar als jij heel vaak naar de wc moet voor een sociale activiteit. Ze begrijpen het als je de deur niet uit wil, omdat je je overweldigt voelt en even geen mensen aan kan. Daar hoef je je niet voor te schamen. Dat mag er zijn.

Je vindt je eigen cheerleaders

Het is fijn om een steuntje in de rug te hebben als je sociale angst hebt. Het is natuurlijk lief van je familie en vrienden om je te willen helpen, maar ze zullen het lang niet altijd begrijpen. Wat voor jou als een enorme overwinning voelt, valt bij hen misschien niet zo op.

Op andere momenten kunnen ze van iets kleins een big deal maken, terwijl dat voor jou dan weer wat minder belangrijk is. Het vervelende is dat je vaak zult merken dat mensen zonder sociale angst je niet begrijpen. Ook al doen ze nog zo hun best, het is een feit. 

Dat is ook helemaal niet erg, als je ook maar een paar mensen om je heen hebt die je wel begrijpen. Dan kun je in ieder geval met de juiste mensen praten over sociale angst.

Ben jij klaar om op reis te gaan naar sociale confidence?

Ik leer je om helemaal oké met jezelf te worden op jouw eigen voorwaarden. Ik breng je in contact met gelijkgestemden die jou met een paar woorden begrijpen. Come join the community!

Probeer nu 7 dagen GRATIS

De reclame button voor de RAARsociaal Academie

 

Zou jij meer willen praten over sociale angst?

Liefs,

Linda


Reacties
Categorieën