praten over sociale angst gelijkgestemden banner
Sociale zelfzorg bij sociale angst
Linda
Sociale zelfzorg bij sociale angst
10/13/2020
7 min
0

Praten met gelijkgestemden op het sociale angst forum: 4 redenen om er vandaag nog mee te beginnen

10/13/2020
7 min
0

Hoe spannend het ook is, praten met gelijkgestemden op hét sociale angst forum van Nederland is ontzettend helpend. Helemaal als dat met mensen is die gelijkgestemd zijn met jou. Die ook worstelen met sociale angst en precies begrijpen wat je bedoelt.

Sociale angst kan een heel eenzaam proces zijn. Zelfs als de mensen in je omgeving weten dat je een sociale angst stoornis hebt en ze je zoveel mogelijk proberen te steunen, is het no steeds moeilijk om over je angstklachten te praten met iemand die niet echt weet hoe dat is. Sociale angst uitleggen aan iemand die het niet heeft is soms lonend, maar kost ook veel energie. 

Praten over sociale angst met gelijkgestemden heeft mij een enorme boost in mijn herstelproces gegeven. Eindelijk voelde ik me gehoord en begrepen! En ik voelde me niet meer zo anders dan de rest. In dit artikel bespreek ik met jou 4 redenen waarom praten over sociale angst met gelijkgestemden ook goed is voor jou! Dit is wat ik bespreek in het artikel:

  1. Hoe ik begon met praten over sociale angst tegen gelijkgestemden
  2. Sociale angst in Nederland
  3. Reden 1 om te praten over sociale angst met gelijkgestemden: het is een feest van herkenning!
  4. Je kunt van ze leren
  5. Het helpt je schaamte te overwinnen
  6. Je vindt je eigen cheerleaders
  7. Zo kun jij ook praten over sociale angst met gelijkgestemden

Ho, stop even met scrollen!

Praten over sociale angst is essentieel voor je herstelproces. Maar er is veel meer wat jij kan doen! Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Hoe ik begon met praten met gelijkgestemden

Jarenlang wist ik helemaal niet dat ik niet de enige was die zich ontzettend bekeken voelde op straat. Of de enige die het schaamrood plots op de kaken kon krijgen door een herinnering aan iets gênants wat 10 jaar geleden is gebeurt.

Ik wist niet eens dat een heleboel van die gekke gewoontes bij mijn sociale angst hoorden. Voor sommigen schaamde ik me zo, dat ik het nooit met iemand anders besprak. En dat terwijl ik er toch al flink wat jaren last van had. Maar omdat ik het zelf niet begreep, zag ik het probleem ook niet helder.

Ik wist niet eens dat een heleboel van die gekke gewoontes bij mijn sociale angststoornis hoorden. Voor sommigen schaamde ik me zo, dat ik het nooit met iemand besprak. En dat terwijl ik er toch al flink wat jaren last van had. Omdat ik het zelf niet begreep, zag ik het probleem ook niet helder.

Al voor mijn diagnose was ik begonnen met een Instagramaccount waar ik over mijn mentale kwetsbaarheid deelde. Toen ik mijn diagnose kreeg en hier over begon te delen op mijn account, bleek dat ik heel wat volgers had die zich herkenden in mijn klachten. Het voelde zo fijn dat iemand aan een paar woorden genoeg had, in plaats van dat ik mezelf helemaal moest nader verklaren! Dat smaakte naar meer…

Lijkt een eigen Instagramaccount jou ook fantastisch, maar twijfel je nog? In het artikel 'open delen op Instagram - 6 redenen om direct te beginnen' overtuig ik jou!


4 redenen waarom praten over sociale angst helpt


Sociale angst in Nederland

Sociale angst is in Nederland niet zo bekend. Ik kon weinig informatie vinden op Nederlandse websites, dus ging mijn zoektocht verder naar Engelstalige sites. Daar vond ik meer informatie. Ik begon op mijn Instagram account steeds meer te praten over sociale angst en kwam in contact met andere mensen die dezelfde klachten hadden als ik.

Wat een verademing was dat! Ik kwam er achter dat die gekke gewoontes heel normaal waren voor mij. Ze hoorden bij mijn stoornis. Er waren ontzettend veel andere mensen die zich net zo voelden als ik en dat maakte de situatie steeds dragelijker. Vanaf het moment dat ik wist dat ik een sociale angststoornis had, begon ik me steeds minder te schamen.

Überhaupt schaam ik me niet voor mijn diagnose. Het is zoals het is en het vormt mij. Ik leerde hoeveel waarde het heeft als ik praat over mijn sociale angst met andere mensen. En ik leerde hoe ontzettend fijn het is om te praten met andere mensen die worstelen met dezelfde problemen.

Mentale gezondheid is niet iets waar we ons voor hoeven te schamen. Toch is het moeilijk om elkaar te begrijpen als je niet in hetzelfde schuitje zit. Praten met mensen die ook last hebben van sociale angst helpt daar bij. Dit zijn mijn top redenen om met andere mensen te praten die ook sociale angst hebben:

Reden 1 om te praten over sociale angst met gelijkgestemden: het is een feest van herkenning!

Je kent het vast wel. Je legt helemaal uit hoe je je voelt en wat er gebeurt in een bepaalde situatie en degene tegenover je kijkt je met wat glazige ogen aan. Ze proberen het te begrijpen, maar het kwartje valt niet echt. Een van de redenen dat je je erg eenzaam kan voelen. Plak er een opmerking als ‘dat heb ik nog nooit gehad’ of ‘dat kan ik me niet voorstellen’ en de moed zakt je in de schoenen om verder te vertellen.

Dat gebeurt niet met mensen die ook last hebben van sociale angst. Ze begrijpen je en hebben hun eigen sociale angst voorbeelden. De verlichting van deze herkenning is echt fantastisch!

Wil je nu alvast voorbeelden lezen van sociale angst? In de artikelen 'Sociale angst is...' deel ik verschillende situaties met je die herkenbaar zijn met sociale angst. Klik op het artikel en vind een heleboel artikelen met sociale angst voorbeelden!

Je kunt van ze leren

Natuurlijk leer je een heleboel nieuwe handvaten tijdens je therapie, maar in de praktijk kan dat nog net even anders uitpakken. Therapie richt zich op je gedachten, je brein en je mindset. Het praktische stuk schiet daar een beetje bij in. Dat kun je op veel andere manieren leren, bijvoorbeeld door mindfulness of meditatie, maar van wie kun je nou beter leren dan van de mensen die hetzelfde hebben meegemaakt? Door met verschillende mensen te praten leer je hoe zij omgaan met hun angst. Zo kom je steeds weer nieuwe dingen tegen die je kunt proberen.

Er zijn een heleboel verschillende manieren hoe je om kunt gaan met sociale angst. Het juiste vinden is maatwerk en daar kunnen andere mensen met sociale angst je ontzettend goed mee helpen!

Weten hoe jij kan beginnen met mediteren? Ik schreef het artikel 'mediteren kun je leren' waarin ik je op weg help!

Het helpt je schaamte te overwinnen

Je hoeft je niet te schamen als je met mensen praat die hetzelfde hebben als jij hebt. Het eenzame gevoel neemt ook een stuk schaamte met zich mee. Je hoeft je echt niet te schamen, want je bent niet alleen! Dat ervaren geeft echt ontzettend veel rust.

Mensen die zelf ook sociale angst hebben vinden  het niet raar als jij heel vaak naar de wc moet voor een sociale activiteit. Ze begrijpen het als je de deur niet uit wil, omdat je je overweldigt voelt en even geen mensen aan kan. Daar hoef je je niet voor te schamen. Dat mag er zijn.

praten over sociale angst gelijkgestemden


Je vindt je eigen cheerleaders

Het is fijn om een steuntje in de rug te hebben als je sociale angst hebt. Het is natuurlijk lief van je familie en vrienden om je te willen helpen, maar ze zullen het lang niet altijd begrijpen.

Wat voor jou als een enorme overwinning voelt, valt bij hen misschien niet zo op. Op andere momenten kunnen ze van iets kleins een big deal maken, terwijl dat voor jou dan weer wat minder belangrijk is.

Het vervelende is dat je vaak zult merken dat mensen zonder sociale angst je niet begrijpen. Ook al doen ze nog zo hun best, het is een feit. Dat is ook helemaal niet erg, als je ook maar een paar mensen om je heen hebt die je wel begrijpen.

Zo kun jij ook praten over sociale angst met gelijkgestemden

Zelf ben ik begonnen met een Instagram account waar ik specifiek deel over mentale gezondheid. Op dit manier heb ik stapje voor stapje mijn eigen community met gelijkgestemden gevormd en kon ik meer en meer mijn verhaal kwijt.

Ik begrijp dat dit een hele grote stap is voor jou. Daarom heb ik wat ik zelf geleerd en ervaren heb als helpend en positief in de afgelopen vijf jaar omgezet in een e-learningplatform met een online community, waar je op het sociale angst forum in contact kunt komen met gelijkgestemden die ook worstelen met sociale angst.

Deze prachtige plek heet de RAARsociaal Academie. Het is het eerste online zelfhulpplatform voor mensen die worstelen met sociale angst. Het helpt je om wat je geleerd hebt in therapie over jezelf daadwerkelijk om te zetten in nieuw, gezond gedrag in de praktijk. Oefen met de content in de e-learning en doe elke maand mee met de interactieve nieuwe content!

Investeer in jezelf en laat je laagdrempelig en toegankelijk begeleiden en ondersteunen door mij en alle andere ervaringsdeskundigen in de RAARsociaal Academie! Je wordt al lid vanaf €12,95 per maand.

 De reclame button voor de RAARsociaal Academie

Praat jij al over je sociale angst met gelijkgestemden?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën