Lichamelijke symptomen van sociale angst
Linda
Lichamelijke symptomen van sociale angst
02/24/2023
9 min
0

Deze 5 genante lichamelijke symptomen kunnen enorm ongemakkelijk zijn

02/24/2023
9 min
0

Lichamelijke symptomen van sociale angst kunnen zo af en toe ook best wel gênant zijn. Nou heb je als je last hebt van sociale angst überhaupt al snel last van schaamte, maar deze lichamelijke klachten kunnen daar nog een schepje bovenop doen. 

Lang wist ik niet dat zoveel van mijn lichamelijke klachten te maken hadden met sociale angst. Zo heb ik heel lang gebloosd, maar had ik zelf niet in de gaten dat dit blozen was. Ik dacht dat het te maken had met mijn lichte, gevoelige huid. Ergens is dat wel een gelukje geweest, want daardoor schaamde ik me er minder voor.

Wat het jammere is aan de meeste lichamelijke symptomen van sociale angst is dat je er niet direct wat aan kan doen. De lichamelijke symptomen worden aangestuurd vanuit je brein. Als je met je cognitieve symptomen aan de slag gaat, dan zullen de lichamelijke symptomen daar ook in mee gaan. Tot die tijd is het soms wel eens een beetje behelpen. Helemaal als je van die gênante lichamelijke symptomen hebt.

Dit zijn de gênante lichamelijke symptomen van sociale angst:

  1. Zweten
  2. Misselijkheid en verminderde eetlust
  3. Maag- en darmklachten
  4. Een brok in je keel
  5. Blozen

Ho, wacht even!

Lichamelijke symptomen horen ook bij sociale angst, net als vele andere symptomen en kenmerken. Hoe beter je weet wat sociale angst inhoudt, hoe beter je kan groeien. Laat mij je leren wat nog meer van belang is als je sociale angst hebt!

Wil jij meer tips en inzichten om jou te helpen sociale angst aan te pakken en te overwinnen? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Wat zijn lichamelijke symptomen van sociale angst?

Sociale angst is een psychische aandoening. Dat betekent dat het ontstaat in je brein. Jouw brein is het epicentrum van je lichaam, van daaruit wordt alles aangestuurd. Dat betekent dat het ook invloed heeft op je gedrag én op je lichaam.

Lichamelijke symptomen zijn de klachten die je in je lichaam voelt die gelinkt kunnen worden aan sociale angst. Hoe meer je ontdekt hoe jij en je lichaam reageren op sociale angst, hoe meer lichamelijke symptomen je zult ontdekken.

Soms is het lastig om lichamelijke sociale angst symptomen in te schatten, omdat ze lijken op gewone gevoelens, of misschien een andere reden hebben. Daarom laat je vaak jarenlange lichamelijke klachten aan je voorbij gaan, omdat je er een andere reden voor denkt te hebben. 

Voor mij waren er ook heel wat lichamelijke klachten die ik in het verleden heb gehad en die me meer inzicht gaven toen ik leerde wat sociale angst precies voor mij inhoudt. 

Deze 5 genante lichamelijke symptomen kunnen enorm ongemakkelijk zijn

Lichamelijke klachten waar ik me best voor geschaamd heb. Gênante lichamelijke symptomen.

Zweten

Zweten is iets wat we allemaal doen. Toch kan zweten voor iemand met sociale angst echt wel anders zijn dan voor iemand die hier geen last van heeft.

Je kunt namelijk zweten door inspanning, maar ook door angst en stress. Zweten uit angst of stress komt geregeld voor bij sociale angst.

Zweten is voor mij al vanaf mijn studententijd een probleem geweest. Ik had er alleen al die tijd ’s nachts last van. Ik dacht dat het te maken had met mijn voeding, of met alcohol.

Nu begrijp ik beter dat het te maken had met drukke momenten en slechte zelfzorg. Als ik die avond overprikkelt was, kon ik ’s nachts badend in het zweet wakker worden. Het was voor mij de reden dat ik niet graag uit logeren ging.

Hoe ongemakkelijk is het als je het hele bed drijfnat zweet? Ik had niet goed grip op wanneer het zweten zou gebeuren, dus ik had niet het gevoel dat ik controle had over mijn zweten.

Dat voelde vervelend en machteloos. In de ziektewet begon het zweten ook meer overdag. Spannende afspraken zorgden voor klamme handen, zweetoksels en zweetvoeten. Vooral afspraken die te maken hadden met mijn ziekmelding, zoals met het UWV of met mijn manager zorgden voor flink transpireren.

 Ik had een afspraak met mijn manager in een restaurant op nog geen 200 meter van mijn huis af. Ik had een aantal vervelende ervaringen gehad in contact met mijn werkgever en deze afspraak voelde ik ook in mijn lijf. Tijdens het gesprek voelde ik hoe mijn lichaam steeds meer begon te zweten. Mijn handen werden nat en ik voelde de druppels op mijn rug vormen.

Ik liep terug met een kleddernatte rug, soppend in mijn schoenen van het zwaar. Het voelde koud en vies aan. Het voelde ontzettend gênant en ik was blij dat ik een wijde trui aan had die mijn zweetvlekken niet kon laten zien. Daarnaast is angstzweet anders dan gewoon zweet. Angstzweet ruikt veel sterker en viezer. Ik heb in de ziektewet vaker meegemaakt dat ik mezelf rook en dat voelde best wel heel gênant.

Misselijkheid en verminderde eetlust

Angst en spanning knijpt je keel dicht. Het kan zelfs zijn dat je last hebt van misselijkheid. Die misselijkheid komt voort uit een verminderde eetlust. Door die verminderde eetlust stel je eten uit, denk je niet aan eten of kun je niks bedenken wat je zou willen eten. Dat zorgt weer voor misselijkheid, omdat een lege maag je op den duur beroerd maakt.

Deze vicieuze cirkel zorgt er voor dat dingen als boodschappen doen, koken en eten ontzettend moeilijk wordt. Ook belemmerd het je op een gegeven moment in je gedrag.

Mensen die heel veel eten niet lekker vinden kunnen daar op een vervelende manier mee omgaan. Het kan ontzettend sfeer verlagend zijn als iemand niks lust. Zelf had ik altijd een hekel aan mensen die liepen te miepen over eten en zo’n afkeurende blik in hun ogen kregen bij elk voorstel voor een gerecht.

Eten is iets moois, iets wat we als mensheid gekregen hebben, iets wat we nodig hebben. Om daar respectloos mee om te gaan vond ik best wel heel gênant. Toch werd ik zelf ook zo’n vervelend persoon. Dan liep ik door de supermarkt heen en bij alles wat ik pakte trok ik een vies gezicht en zette het terug. Ik kon wel een half uur door de supermarkt lopen, zonder iets te kopen. Afkeurend en zoekend naar iets wat wel zou werken.

lichamelijke gênante symptomen

 Dat ik zoveel moeite had met boodschappen doen en er een vervelend persoon van werd durfde ik niet goed tegen anderen te zeggen. Ik vond het zelf al ontzettend irritant, dus ik wilde er anderen niet mee lastig vallen.

Ik voelde me op dat gebied totaal niet volwassen en dat vond ik heel gênant. De misselijkheid en verminderde eetlust zelf zijn op zich niet zo gênant. Het is vooral de manier waarop je omgaat met die klachten.

Het is namelijk geen reden om negatief te oordelen over eten, helemaal niet als iemand anders het voor je gemaakt hebt.

Je mag mild voor jezelf zijn in je misselijkheid en verminderde eetlust.

Probeer te eten, zo goed als je kan. Laat mensen je helpen met het eten. In de Sociale Angst Basisgids staan meer tips en inzichten rondom gezonde voeding.

Gezond eten is niet zo eenvoudig als je last hebt van misselijkheid en verminderde eetlust.

Maag- en darmklachten

Spanning en stress slaat op je darmen. Zelfs als je wel gezond eet, kan het zijn dat je door spanning en stress aan de diarree raakt. Of je krijgt last van een opgeblazen buik en moet veel scheten laten. Voeg daar aan toe dat het je niet altijd even goed lukt om gezond te eten en je maag- en darmklachten zijn compleet.

Jarenlang liep ik rond met een opgeblazen buik. Ik had het idee dat ik niet tegen bepaald eten kon, maar nu weet ik dat er zich heel veel spanning ophoopte in mijn buik. Het zorgde op ongemakkelijke momenten voor de angst dat ik een scheet moest laten die mensen zouden horen of ruiken. Een scheet laten bij andere mensen was echt mijn grote nachtmerrie. Net als poepen bij andere mensen thuis.

Iedereen doet het, maar toch wilde ik het niet laten merken aan de buitenwereld. Ik schaamde me er voor, want ik schaamde me voor mezelf. Het voelt gênant om van een toilet af te komen waar andere mensen in de rij staan te wachten waar het ontzettend stinkt. Ja, iedereen poept en iedereen heeft er last van, maar dat wil niet zeggen dat je het aan iedereen wil laten merken. Het voelt heel kwetsbaar als mensen weten dat jij degene bent geweest die zo gestonken heeft.

Lees ook de gastblog van Angelique die een sociale angststoornis heeft. Ook zij heeft last van maag- en darmklachten.

Een brok in je keel

Op zich is een brok in je keel niet zo gênant. Maar het wordt wel een beetje gênant als je jouw collega geen feedback durft te geven over iets kleins, omdat je het je helemaal persoonlijk aantrekt. En omdat elke keer als je wat wil gaan zeggen je die brok in je keel voelt. Die brok in je keel die eenvoudig door kan slaan in huilen.

Als ik iemand feedback moest geven of mijn grenzen aangeven kreeg ik geregeld een brok in mijn keel. Ik voelde de tranen achter mijn ogen branden, omdat ik het zo spannend vond om te zeggen. Voor mezelf opkomen ging eigenlijk altijd gepaard met tranen. En daar was ik niet zo blij mee. Huilen is helemaal niet erg, maar huilen als volwassene in een situatie waar dat echt niet nodig is kan echt wel gênant zijn.

Vaak weten mensen er ook geen raad mee en sta je daar maar een beetje in je eentje terwijl andere mensen ongemakkelijk van je worden. En dat is nou precies wat je niet wil.

Blozen

Blozen is de reactie die jouw huid geeft op ongemakkelijke situaties. Het laat aan de buitenkant zien wat je van binnen voelt, namelijk schaamte. Blozen is niet alleen rode wangen krijgen, maar ook vlekken in je nek en op je borst. Blozen maakt je kwetsbaar tegenover een ander, omdat ze aan je uitstraling kunnen zien dat je verlegen, angstig of beschaamd bent. De kans dat iemand hier een opmerking over gaat maken is best groot. Dit gebeurde bij mij geregeld.

Gedurende de middelbare school en mijn studietijd had ik veel last van blozen. Ik had het zelf alleen niet zo geïnterpreteerd en dacht dat het aan mijn gevoelige huid lag. Op sommige momenten schaamde ik me er niet voor, maar er waren ook momenten dat ik het liever wilde verbergen.

Zo droeg ik hoge shirts tijdens sollicitatiegesprekken of deed ik een sjaal om. Blozen komt vooral voor in onverwachtse situaties die je van tevoren niet hebt kunnen voorbereiden of ontwijken. Het gebeurt voornamelijk als je je in grote groepen bevindt, helemaal als de aandacht op jou gericht is.

Denk bijvoorbeeld aan een presentatie geven, een plotselinge vraag krijgen of onverwacht op de foto moeten. Blozen is gênant omdat het je gevoelens open en bloot op tafel gooit. Je kan het niet meer voor jezelf houden, het is voor iedereen om te zien en te beoordelen. Je kunt jezelf niet meer door de situatie heen bluffen, dat je niet bang of ongemakkelijk bent. En dat is super kwetsbaar! Shareen schreef een hele mooie gastblog over bloosangst. Je leest het in dit artikel.

Meer lichamelijke symptomen

Er zijn nog veel meer lichamelijke symptomen die te maken hebben met sociale angst. In de hulpgids staat meer besproken over lichamelijke symptomen. Deze 5 symptomen zie ik als lichamelijke symptomen die gênant kunnen aanvoelen, maar het kan best zijn dat er voor jou andere symptomen zijn die je gênant vindt. Vaak heeft die schaamte meer te maken met hoe je naar jezelf kijkt dan het lichamelijke symptoom in kwestie.

Hoe minder je je voor jezelf schaamt, hoe minder je je ook zult schamen voor je lichamelijke symptomen. Iets doen specifiek tegen lichamelijke symptomen is niet heel eenvoudig. Zoals ik eerder aangaf zijn je brein, je gedrag en je lichaam onlosmakelijk met elkaar verbonden. Hoe beter je voor jezelf zorgt en jezelf lief hebt hoe minder last je zult krijgen van je klachten.

Wil jij écht grip op je sociale angst?

Zet dan de 8 stappen van sociale angst overwinnen met de Sociale Angst Basisgids. In 8 overzichtelijke hoofdstukken leer jij sociale angst overwinnen in de praktijk. Zo weet je wat je écht moet doen als je in een benarde situatie zit die angst opwekt. 

Zo ben jij compleet voorbereid om jouw sociale angst te overwinnen!Welke gênante lichamelijke symptomen van sociale angst herken jij?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën