5 redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid
Journalen
Linda
Journalen
06/14/2022
6 min
0

5 redenen waarom dagboek schrijven therapie is voor je mentale gezondheid

06/14/2022
6 min
0

Dat dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid is algemeen bekend, maar wist je dat het haast als therapie is voor je sociale angst? Misschien wil je al heel lang dagboek schrijven, maar komt het er maar niet van.

Het kan maar zo dat jij jezelf geen tijd gunt om in je dagboek te schrijven. Want je gelooft niet dat het jou echt wat zal brengen. Diep van binnen voel je niet de kracht van dagboek schrijven voor je mentale gezondheid.

Toen ik in de ziektewet terecht kwam werd dagboek schrijven een onderdeel van mijn leven. Ik schreef dingen op die ik leerde, maar ook hoe ik me voelde, of hoe ik met dingen omgegaan was.

Ik merkte hoe het schrijven me hielp om meer grip te krijgen op mijn gedachtes en gevoelens. Steeds meer voelde ik wat het schrijven deed voor mijn mentale gezondheid.

Dagboek schrijven is een eenvoudige manier om je mentale gezondheid te verbeteren. Door een dagboek bij te houden maak je een connectie met je geest. Je staat stil bij wat er in je omgaat.

Ben jij nog niet overtuigd wat dagboek schrijven kan doen voor je mentale gezondheid? In dit artikel geef ik je 5 redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid.

  1. Je leert jezelf goed kennen door dagboek schrijven
  2. Het helpt om je hoofd leeg te maken
  3. Dagboek schrijven helpt om triggers te identificeren
  4. Je dagboek is een plek zonder oordeel
  5. Het is een vorm van zelfzorg


Heb je even?

Als jij serieus aan de slag wil met dagboek schrijven voor je mentale gezondheid, dan heb ik een leuke weggever voor je! Download nu gratis de journaltemplates om jou lekker op weg te helpen.

Deze journaltemplates bevatten een dagelijks journaltemplate, het G-schema en de angstladder met exposure werkblad om jouw sociale angst uit te dagen! Schrijf je in en ontvang de journaltemplates direct!

Je leert jezelf goed kennen door dagboek schrijven

Door elke dag op te schrijven hoe jij je voelt, wat je gedachtes zijn en wat je gedaan hebt kun je patronen ontdekken van jezelf. Dagboek schrijven helpt je bewuster te worden van wat je voelt en denkt. En er zijn een heleboel vragen om jezelf beter te leren kennen.

Hoe beter je weet wat je voelt en denkt, hoe beter je jezelf leert kennen. En hoe beter je jezelf leert kennen, hoe beter je jezelf leert begrijpen. En dat is de grootste stap naar herstel.

Jezelf leren kennen is de basis in het werken aan je mentale gezondheid. Het helpt je om al je verdere stappen te maken. Je kunt de dagboekvragen voor sociale angst die op de site staan hier ook goed voor gebruiken, dan combineer je jouw sociale angst leren kennen met jezelf leren kennen.

Ik schreef ook een artikel over hoe jij kan beginnen met dagboek schrijven. Lees hier: 'Hoe begin je een dagboek en schrijf je elke dag?'

5 redenen waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid


Dagboek schrijven helpt je om je hoofd leeg te maken

Dagboek schrijven kan je heel goed helpen om je hoofd leeg te maken. Al die gedachtes die in je hoofd blijven doordat je er niet over kan praten, of niet weet hoe je er mee om moet gaan kun je kwijt in je dagboek.

Via je dagboek vinden je negatieve gedachtes een uitgang. Misschien heb je wel eens het idee gehad dat je met iemand moest praten, omdat je anders niet uit de negatieve gedachtenspiraal komt.

Dat is dus niet perse nodig. Je kunt ook met jezelf ‘praten’ door middel van dagboek schrijven. Door de gedachtes op te schrijven haal je ze uit je hoofd. Je ziet de gedachtes op papier en dat zet je aan het denken.

Door je gedachtes op te schrijven kun je jouw automatische negatieve gedachtes in twijfel trekken. Je ziet ineens dat het helemaal niet zo logisch is wat je denkt.

Ook kan je met schrijven verbanden leggen tussen je gedachtes, gevoelens en gedrag. Het geeft je meer en meer inzicht in jouw mentale gezondheid en helpt deze daardoor ook te verbeteren.

Je negatieve gedachtes in je dagboek opschrijven vermindert stress. Het lucht op om je verhaal kwijt te kunnen en in je dagboek kun je alles kwijt wat je wil.

Negatieve zelfpraat is een groot probleem bij sociale angst. Dagboek schrijven helpt je om te identificeren wat voor negatiefs je tegen jezelf zegt. Maar wat is nou negatieve zelfpraat? Lees hier 'Negatieve zelfpraat: ontdek de 5 voornaamste soorten.'

Met dagboek schrijven kun je triggers identificeren

Dagboek schrijven helpt je om patronen te ontdekken. Hoe vaker je opschrijft waar je tegenaan loopt, hoe meer je gaat ontdekken welke situaties op elkaar lijken.

Vergelijk de verschillende situaties dat er iets gebeurt is met elkaar en je zal ontdekken dat er overlap is tussen je gedachtes en gevoelens.

Het helpt je om je belangrijkste angsten en ongemakkelijkheden prioriteit te geven. Hoe vaker een bepaalde trigger voorkomt, hoe meer noodzaak om hier mee aan de slag te gaan. Het helpt je met het stellen van doelen.

Ook helpt het je om gerichter hulp te vragen. Zo kun je bijvoorbeeld triggers aangeven bij je therapeut, zodat die kan helpen om een plan te maken om hier samen mee aan de slag te gaan.

Lezen wat sociale angst triggers precies zijn? Ik geef een heleboel voorbeelden in het artikel: '23 sociale angst triggers.'

Je dagboek is een plek zonder oordeel

Niet oordelen is het moeilijkste wat er bestaat. Ons brein is zwart wit ingesteld en oordeelt continu. Automatisch oordelen we dus de hele dag door. We vinden overal wat van, ook al komt dat lang niet altijd zo duidelijk naar voren.

Als je gaat praten over mentale gezondheid, zul je zien dat het oordeel ook deel uitmaakt van het gesprek. Dat kan soms best ingewikkeld zijn. Je wil graag uitleggen hoe je je voelt, maar de ander kan dit helemaal verkeerd opvatten door het oordeel.

In je dagboek heb je daar geen last van. Je kan er je verhaal kwijt, zonder dat er over geoordeeld wordt. Op deze plek kun jij leren om bijvoorbeeld positief over jezelf te gaan praten.

Voor mij was dit een ontzettend belangrijk onderdeel van mijn herstelproces. Ik was helemaal niet positief over mezelf. Ik stelde me bescheiden op, maar eigenlijk was ik gewoon hartstikke onzeker.

Ook mijn omgeving was erg bescheiden en ik durfde niet zomaar positief over mezelf te zijn. Daarbij had ik een laag zelfbeeld en geloofde ik niet in mezelf. Dagboek schrijven bracht daar verandering in.

waarom dagboek schrijven goed is voor je mentale gezondheid

Dagboek schrijven is een vorm van zelfzorg

Dagboek schrijven is zeker geen verspilde moeite, het is een vorm van zelfzorg. Je neemt de tijd voor jezelf, je geest en jouw gedachten. En jij bent het belangrijkste om tijd voor te maken.

Het maakt niet uit hoe lang je schrijft, maar maak er een gewoonte van. Dagboek schrijven kan nooit kwaad, dus hoe vaker je het doet hoe meer het eigen wordt. Het is iets eenvoudigs wat je voor jezelf kan doen.

Hoe begin je met dagboek schrijven?

Het belangrijkste om te onthouden is dat je niet goed of slecht kan dagboek schrijven. Geef jezelf een doel, maar leg de lat niet te hoog. Maak dagboekschrijven leuk voor jezelf en maak er een (dagelijkse) gewoonte van.


Je kunt ook gebruik maken van invulboekjes zoals Vertellis Chapters en het 6 minutendagboek. Of je maakt gebruik van dagboekvragen. Zo heb ik sociale angstvragen op de blog staan, vragen voor meer zelfliefde, om jezelf te leren kennen en jezelf te accepteren, voor je persoonlijke ontwikkeling en voor meer zelfvertrouwen. Gebruik dagboekvragen ook om de ochtend mee te beginnen en de dag goed af te sluiten. Maak het niet te moeilijk voor jezelf, weet dat zelfs uit elke dag een paar minuutjes schrijven al winst te behalen valt.


Voordat je gaat: vergeet de gratis journal templates niet!

Als jij serieus aan de slag wil met dagboek schrijven voor je mentale gezondheid, dan heb ik een leuke weggever voor je! Download nu gratis de journaltemplates om jou lekker op weg te helpen.

Deze journaltemplates bevatten een dagelijks journaltemplate, het G-schema en de angstladder met exposure werkblad om jouw sociale angst uit te dagen! Schrijf je in en ontvang de journaltemplates direct!

Ga jij beginnen met dagboek schrijven?

Liefs,

Linda


Reacties
Categorieën