Zelfhulp
Linda
Zelfhulp
03/08/2023
5 min
0

30 dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen

03/08/2023
5 min
0

Dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen, dat artikel ontbrak nog in het rijtje. Uiteindelijk is journalen daar ook voor bedoelt. Om te reflecteren, inzicht te krijgen in jezelf en je gedachtes, gevoelens en gedrag. Dagboek schrijven is een perfecte manier om zelf aan de slag te gaan met je persoonlijke ontwikkeling.

De dagboekvragen die ik in dit artikel voor je heb opgesteld helpen jou om jezelf wat beter te leren kennen. Op het moment dat je er achter komt dat je sociale angst hebt, is de kans groot dat je je best ver verwijderd voelt van jezelf. Ik kende mezelf in ieder geval helemaal niet zo goed.

Dat kwam omdat ik van buiten naar binnen leefde. Ik liet de buitenwereld bepalen wat voor houding ik aan moest nemen. Ik was als een soort kameleon. Tot ik in de ziektewet kwam en ineens heel veel tijd alleen doorbracht. Alleen met mijn gedachtes, gevoelens en gedrag.

Soms was het best eenzaam, maar het bracht me langzaamaan weer dichter bij mezelf. Ik leerde mezelf steeds beter kennen. Waar ik van hou, wat ik leuk vind, maar ook waar ik niet blij van wordt en afstand van wil nemen. Ik ben veel meer gaan voelen in mijn lijf. En dagboek schrijven is daar een belangrijk onderdeel van geweest.

In dit artikel lees je:

 • Waarom dagboek schrijven je helpt om jezelf beter te leren kennen
 • 30 dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen
 • Zo gebruik je de dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen


Stop, voor je verder leest...

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Waarom dagboek schrijven je helpt om jezelf beter te leren kennen

Dagboek schrijven is de perfecte manier om jezelf eens flink aan de tand te voelen. Omdat het wel lastig kan zijn om die vragen zelf te verzinnen zijn voorgestelde vragen hartstikke handig om je te laten inspireren.

Dagboek schrijven is als meditatie en mindfulness. Je richt je volledig op jezelf en je eigen gedachtes en reflecteert op jezelf. Door te schrijven kun je emoties verwerken en dieper nadenken over de gedachtes en gevoelens die je hebt.

Dagboek schrijven helpt om wat meer in een ruststand na te denken. Echt stil te staan bij waar je over schrijft. Praten gaat soms zo snel, dat fladdert veel meer voorbij. Schrijven blijft beter hangen, dat is ook de reden dat ik vroeger altijd samenvattingen schreef voor mijn tentamens.

Dagboek schrijven is een veilige manier, omdat het volledig voor jezelf is. Je hoeft het met niemand te delen, het is echt een moment voor jou. En hoe meer je met jezelf optrekt, hoe beter je jezelf leert kennen.

30 dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen

 1. Wat zijn mijn sterke punten?
 2. Wie is het belangrijkste in mijn leven? Waarom hij of zij?
 3. Waar schaam ik me voor?
 4. Wat vind ik leuk om te doen in mijn vrije tijd?
 5. Waar maak ik me zorgen over?
 6. Wat zijn voor mij belangrijke normen en waarden?
 7. Bij wie voel ik me het meeste op mijn gemak? Waarom is dat?
 8. Wanneer merk ik dat ik over mijn grenzen ga?
 9. Hoe gedraag ik me als ik gestresst ben?
 10. Wat vertelt mijn innerlijke criticus aan mij?
 11. Waar ben ik het meest trots op?
 12. Wie inspireert mij? Welke eigenschappen heeft deze persoon?
 13. Wat vind ik een vervelende eigenschap van mezelf? Waarom?
 14. Wat zou ik doen als ik totaal niet angstig was?
 15. Ben ik introvert of extravert?
 16. Hoe ziet mijn perfecte dag er uit?
 17. Wat waren mijn drie meest gelukkige momenten?
 18. Wat doe ik aan zelfliefde voor mezelf?
 19. Voor welk gedrag werd je vroeger als kind afgestraft? Hoe kijk je daar nu tegenaan?
 20. Als geld geen rol zou spelen, wat zou je dan doen?
 21. Op wie ben ik jaloers?
 22. Wat vind je echt een kwaliteit (of talent) van jezelf?
 23. Als ik een wens mocht doen, wat zou ik dan wensen?
 24. Waar ligt mijn passie?
 25. Wat is mijn favoriete serie?
 26. Waar krijg ik energie van?
 27. Wat slurpt mijn energie op?
 28. Welke delen van jezelf verstop je liever?
 29. Waar zou je wel wat trotser op mogen zijn?
 30. Wat is het beste advies wat jij aan anderen geeft?
30 dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen

Zo gebruik je de dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen

Het leuke van dagboek schrijven is dat er eigenlijk geen regels zijn. Je mag helemaal zelf weten hoe je het doet. Het enige wat ik je zou aanraden is om er een routine van te maken. Elke dag even een paar minuutjes is beter dan maar eens in de zoveel tijd. Dan komt er geen regelmaat in en zul je er minder uit kunnen halen dan wanneer je dagelijks even een paar minuutjes schrijft.

Zelf schrijf ik elke dag een paar dingetjes op, waaronder dankbaarheid en wat op dat moment in mijn hoofd speelt. En zo nu en dan beantwoord ik er ook een aantal verschillende dagboek vragen bij. Je kunt deze dagboekvragen zelf inplannen zoals je dat zelf wil.

Je kunt de vragen bijvoorbeeld op soort bundelen en een paar tegelijk beantwoorden. Of je beantwoord elke dag 1 vraag. Je kunt je laten verrassen of het inplannen. Precies zoals jij dat wil. Ga bij jezelf aanvoelen wat bij jou past en wat in jouw leven past.

Om je op weg te helpen heb ik een artikel geschreven met 5 tips om te beginnen met dagboek schrijven en te blijven dagboek schrijven. Tipje van de sluier: leg de lat lekker laag. Maak er eerst een gewoonte van en probeer niet ‘perfect’ te journalen, want er bestaat dus niet één juiste manier.

Een dagboek is heel persoonlijk, dus is het ook goed om het helemaal naar jouw smaak in te richten. Juist als je het altijd goed wil doen is dagboek schrijven een leuke creatieve manier om je eigen gevoel te volgen.

Je hoeft niet eens perse te schrijven, je kunt ook stickers plakken, of een scrapbook maken. Creatief bezig zijn met zelfreflectie is niet alleen leerzaam, maar ook nog eens heel erg leuk!


Kun je wel wat hulp gebruiken met dagboek schrijven?

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Met welke dagboekvragen om jezelf beter te leren kennen ga jij beginnen?

Liefs,

Linda

Bijgewerkt op 28-12-2023

Reacties
Categorieën