30 dagboekvragen jezelf accepteren
Journalen
Linda
Journalen
08/17/2023
6 min
0

30 dagboekvragen om jezelf te leren accepteren - zelfreflectie was nog nooit zo eenvoudig!

08/17/2023
6 min
0

30 dagboekvragen om jezelf te leren accepteren - Jezelf leren accepteren kan een flinke uitdaging zijn, vooral als je worstelt met je zelfbeeld en je zelfvertrouwen. Gelukkig is er een krachtig hulpmiddel die jou kan helpen om de reis naar zelfacceptatie en sociale confidence aan te gaan: dagboek schrijven. 

Dagboek schrijven heeft mij door heel wat hersenspinsels en twijfels heen getrokken. Het was een veilige plek waar ik alles kon zeggen tegen mezelf, zonder het oordeel van anderen er omheen. Het enige oordeel waar ik mee om moest gaan was het oordeel van mezelf. 

Jezelf accepteren is een van de belangrijkste stappen in het helemaal oké met jezelf worden op jouw eigen voorwaarden. Zolang jij jezelf niet accepteert zoals je bent, met al je gekkigheden en moeilijkheden, zal de stap naar sociale confidence te groot blijven. Sociale confidence betekent namelijk dat jij jezelf accepteert zoals je bent. Ook als je fouten maakt, dingen niet kan of minder lekker in je vel zit. 

In dit artikel deel ik 30 dagboekvragen om jou op weg te helpen naar het beter begrijpen van jezelf en het helemaal accepteren van jezelf. De volgende punten bespreek ik in dit artikel:

 1. Waarom is dagboek schrijven goed voor je?
 2. Hoe dagboek schrijven helpt om jezelf te leren accepteren
 3. 30 dagboekvragen om jezelf te leren accepteren
 4. Zo gebruik je de dagboekvragen om jezelf te leren accepteren


  Kun je wel wat hulp gebruiken met dagboek schrijven?

  Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

  Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!


Waarom is dagboek schrijven goed voor je?

Dagboek schrijven is een hele persoonlijke en zelfs intieme manier om jouw gedachtes, gevoelens en gedrag te verkennen en plaatsen. Je kunt zonder het oordeel van anderen jouw eigen innerlijke stem laten horen en hier naar durven luisteren. Dagboek schrijven helpt jou om eens aan de tand te voelen.

Dagboek schrijven is een mindful taak. Je focust je volledig op het schrijven en die gedachtes. Je laat gedachtes voorbij gaan en verwerkt ze. Schrijf maar eens over een situatie waar je negatief over denkt. Je zult merken dat hoe verder je schrijft, hoe meer de radartjes in je hoofd gaan draaien en andere verbindingen in je hoofd gaan zoeken.

Dagboek schrijven zorgt er voor dat je emoties kan verwerken en dieper na kan denken over wat je nou eigenlijk voelt en denkt. Door dagboek te schrijven kom je wat meer in de ruststand. Het helpt je om echt stil te staan bij waar je over schrijft. Praten gaat soms veel sneller en dat fladdert dan voorbij. Als je schrijft blijft het beter hangen in je hoofd.

Omdat het wel lastig is om zelf dagboekvragen te bedenken is het handig om voorgestelde vragen te gebruiken die jou kunnen motiveren en inspireren.

30 dagboekvragen jezelf accepteren

Hoe dagboek schrijven helpt om jezelf te leren accepteren

Dagboek schrijven is dus goed voor je, maar het is ook specifiek goed in het proces van accepteren van jezelf. Er zijn maar liefst vijf redenen waarom dagboek schrijven je helpt om jezelf beter te leren accepteren. 

Dus waar wacht je nog op? Start met dagboek schrijven om jezelf beter te leren accepteren! Dan deel ik met jou de zes redenen waarom het je helpt:

 1. Zelfreflectie – dagboek schrijven motiveert jou om dieper in jouw gedachtes, gevoelens en gedrag te duiken en ze echt goed te onderzoeken. En dat bevordert het begrip voor jezelf, wie je bent en wat jij wil!
 2. Zelfbewustzijn – door dagboek te schrijven en jouw gedachtes op papier te zetten, word jij je bewuster van wat er in je hoofd afspeelt, welke dialogen je met jezelf voert en hoe kritisch je eigenlijk voor jezelf bent. Het helpt je ontdekken welke patronen jou zelfacceptatie belemmeren.
 3. Emotionele verwerking – jouw dagboek is je veilige uitlaatklep voor jouw persoonlijke emoties. Niet veroordeelt door anderen, maar helemaal zoals jij ze echt voelt. In je dagboek kun jij die gevoelens uiten, zodat je die emotionele last eindelijk los kunt laten!
 4. Positieve focus – door jouw dagboek te gebruiken om positieve ervaringen en prestaties in vast te leggen ontwikkel jij steeds meer waardering voor jezelf.
 5. Zelfcompassie – dagboek schrijven moedigt zelfcompassie aan. En dat helpt je om liefdevol naar jezelf te zijn en begrip voor jezelf op te brengen, zelfs als je worstelt met het accepteren van jezelf.
 6. Persoonlijke groei – in je dagboek kun je jouw doelen, dromen en groeiprocessen opschrijven. Zo kun je van jezelf zien hoe ver je al gekomen bent en dat motiveert je om door te gaan op je reis naar zelfacceptatie.

30 dagboekvragen om jezelf te leren accepteren

 1. Wat waardeer ik het meest aan mezelf?
 2. Welke negatieve overtuigingen over mezelf wil ik loslaten?
 3. Welke complimenten ontvang ik vaak van anderen?
 4. Welke stappen kan ik nemen om meer van mezelf te houden?
 5. Waar ben ik het meest trots op als ik terugkijk op mijn leven?
 6. Welke belemmerende gedachten houden me tegen om mezelf te accepteren?
 7. Welke kwaliteiten waardeer ik in anderen en zie ik ook in mezelf?
 8. Wat zijn mijn unieke talenten en hoe kan ik ze omarmen?
 9. Welke activiteiten of hobby's geven me een gevoel van vreugde en vervulling?
 10. Wat zijn mijn grootste successen en hoe hebben ze me gevormd?
 11. Welke innerlijke criticus stemmen hoor ik vaak? Hoe kan ik die stem omzetten in een liefdevolle mentor?
 12. Wat zijn mijn grootste angsten en hoe beïnvloeden ze mijn zelfbeeld?
 13. Welke fouten of mislukkingen hebben me waardevolle lessen geleerd?
 14. Wat zou ik tegen mijn jongere zelf willen zeggen over acceptatie en zelfliefde?
 15. Wat zijn mijn diepste verlangens en hoe kan ik mezelf toestemming geven om ze na te jagen?
 16. Welke negatieve patronen wil ik doorbreken om mezelf te omarmen?
 17. Hoe kan ik dagelijks meer zelfzorg en zelfliefde in mijn leven integreren?
 18. Wat zou mijn ideale zelfbeeld zijn en hoe kan ik daar naartoe groeien?
 19. Hoe kan ik mijn innerlijke dialoog veranderen om positiever en liefdevoller te zijn?
 20. Wat zijn mijn fysieke, emotionele en mentale grenzen en hoe kan ik ze respecteren?
 21. Wat betekent het voor mij om helemaal mezelf te zijn?
 22. Welke rol speelden opvoeding en omgeving in mijn zelfbeeld en acceptatie?
 23. Hoe kan ik mijn successen vieren en mezelf waarderen voor mijn inspanningen?
 24. Welke affirmaties kan ik dagelijks gebruiken om mijn zelfacceptatie te versterken?
 25. Wat zijn mijn dromen en doelen voor de toekomst en hoe kan ik in mezelf geloven om ze te bereiken?
 26. Welke mensen in mijn leven ondersteunen en bevorderen mijn zelfacceptatie?
 27. Hoe kan ik mijn lichaam en uiterlijk omarmen en dankbaar zijn voor alles wat het me mogelijk maakt?
 28. Wat houdt me tegen om mezelf te laten zien zoals ik ben in sociale situaties?
 29. Welke positieve affirmaties kan ik gebruiken om mezelf aan te moedigen tijdens uitdagingen?
 30. Wat zijn mijn grootste overwinningen op mijn pad naar zelfacceptatie en hoe heb ik ze behaald?


30 dagboekvragen jezelf accepteren


Zo gebruik je de dagboekvragen om jezelf te leren accepteren

Je kunt de dagboekvragen gebruiken helemaal zoals jij dat wil. Kies bijvoorbeeld dagelijks of wekelijks een vraag uit de lijst en schrijf hier over in je dagboek. Wees daarin eerlijk en open naar jezelf, zonder te oordelen (ja, ik weet hoe moeilijk dat is, maar oefening baart kunst).

Lees later ook terug wat je hebt geschreven om jouw groei en vooruitgang duidelijk te zien. Je dagboek is een veilige privéruimte voor jezelf, waar jij jezelf onvoorwaardelijk kunt accepteren en omarmen.

Je kunt journal vragen voor veel meer onderwerpen gebruiken dan alleen om jezelf te accepteren! Denk bijvoorbeeld aan sociale angstvragen, vragen voor meer zelfliefde, meer dankbaarheid, vragen om jezelf beter te leren kennen, voor je persoonlijke ontwikkeling, om de ochtend mee te beginnen of aan het einde van de dag. Zo kun jij altijd wel journalen!!

30 dagboekvragen om jezelf te leren accepteren - conclusie

Dagboek schrijven is een krachtige en praktische tool voor mensen die worstelen met hun zelfbeeld en zelfvertrouwen en dit willen versterken, zodat ze helemaal zichzelf kunnen worden zoals zij dat willen. Met deze 30 dagboekvragen om jezelf te leren accepteren kun jij een diepgaande reis naar zelfacceptatie maken.

Geef jezelf de ruimte om eerlijk tegen jezelf te zijn en liefdevol tijdens jouw groeiproces. Vergeet niet dat het oké is om te worstelen met het accepteren van jezelf. Zelfacceptatie is een waardevolle reis naar liefde en begrip voor jezelf. Sta jezelf toe om te groeien en jezelf te gaan ontdekken. Jij bent het namelijk hartstikke waard om helemaal van jezelf te houden, precies zoals jij bent!


Kun je wel wat hulp gebruiken met dagboek schrijven?

Kun jij alle hulp wel gebruiken met dagboek schrijven? Download nu gratis deze journal templates, waar jij mee kan reflecteren én jezelf kan uitdagen!

Wil jij aan de slag met zelfreflectie door middel van dagboek schrijven? Download dan de gratis journaltemplates voor je mentale gezondheid. Deze journal templates ondersteunen jou in het ontdekken, verwerken en verslaan van sociale angst! Al meer dan 100 mensen gingen je voor!

Met welke dagboekvragen ga jij beginnen?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën