hoe mijn katten mijn mentale gezondheid verbeteren: 5 redenen
Mijn ervaring met sociale angst
Linda
Mijn ervaring met sociale angst
04/07/2022
4 min
0

Hoe Mijn Katten Mijn Mentale Gezondheid Verbeteren: 5 Redenen

04/07/2022
4 min
0

Dat huisdieren (in mijn geval kittens) goed zijn voor je mentale gezondheid is volgens mij wel redelijk bekend. Ik wist al heel lang dat een huisdier best een goed idee voor mij zou zijn, maar met mijn allergie voor praktisch alles waar je neus van verstopt raakt en je ogen gaan prikken, was het best moeilijk om een beslissing te maken.

En dan is er nog het feit dat een beslissing maken voor mij ook niet echt eenvoudig is. Maar dat is niet waar ik in dit artikel op wil inzoomen. Met wat hulp heb ik twee kittens aangeschaft, Rico en Remy. Ik heb ze nu 4 maanden en het heeft mijn mentale gezondheid zichtbaar goed gedaan. In dit artikel deel ik wat ik heb gemerkt in de afgelopen tijd. Dit is wat je leest in het artikel:

  1.  voel me minder eenzaam
  2. Mijn haar is gegroeid
  3. Ik heb altijd iemand om te knuffelen
  4. Ze helpen me om meer verantwoordelijkheid te nemen in het huishouden
  5. Voor de katten zorgen geeft me meer zelfvertrouwen


Stop even met lezen!

Grip krijgen op sociale angst lijkt soms enorm overweldigend, maar kan ook heel praktisch en overzichtelijk zijn, zoals het zorgen voor je huisdier.

Wil jij ook eindelijk eens écht grip op je sociale angstklachten en weten hoe je steeds meer oké met jezelf kan worden? Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ en leer mijn 7 meest waardevolle lessen en inzichten kennen die mij hielpen sociale angst te overwinnen. Al meer dan 50 mensen gingen je voor!

Ik voel me minder eenzaam

De voornaamste reden dat ik mijn katten in huis heb genomen is om me minder eenzaam te voelen. Ik woon alleen en doordat ik al ruim 3 jaar in de ziektewet zit ben ik ook erg veel alleen. Dat is best heel zwaar geweest. Helemaal toen het contact met mijn vrienden ook niet al te best liep.

Nu de katten thuis zijn kom ik nooit alleen thuis. Er is een reden om uit bed te komen, want de katten hebben honger. Ze komen lekker bij me op schoot zitten en knuffelen me. Ze geven me troost als ik verdrietig ben en een fijne afleiding.

Mijn haar is gegroeid

Ik kan me niet anders herinneren dat mijn haar super dun is geweest. Ik heb een paar kruinen op mijn achterhoofd die mijn haar erg ongelukkig laat vallen als het los zit en het lijkt alsof ik kale plekken heb. Nu ik daar een paar jaar geleden ben achter gekomen heb ik er steeds meer vrede mee gekregen.
Toen ik laatst bij de kapper was, vertelde zij me dat ik een heleboel nieuwe haren gekregen had. Ze groeiden nu zo'n 4 maanden en als dit aangegroeid is krijg ik iets voller haar.

Ze vroeg zich af of er sinds 4 maanden iets veranderd was in mijn leven waardoor ik minder stress ervaarde. Op dat moment kon ik niks bedenken, want recentelijk had ik best veel stress, maar toen ik later die week op de bank zat realiseerde ik me dat ik sinds 4 maanden de kittens in huis had en dat ze mijn mentale gezondheid zichtbaar goed gedaan hebben. Mijn stress is zoveel verminderd dat mijn hoofd meer rust heeft om mijn haar te laten groeien!


waarom mijn kittens de beste keuze ooit zijn voor mijn mentale gezondheid


Ik heb altijd iemand om te knuffelen

Knuffelen is super goed voor je mentale gezondheid! Maar dan moet je wel mensen ontmoeten. Corona hielp ook niet echt mee met knuffelen. Toen pas begon ik een knuffel écht te missen.

Ik pak de katten vaak op en houd ze lekker tegen me aan. Knuffelen maakt stofjes aan die je gelukkig maken en dat merk ik ook echt.

Ze verlagen mijn hartslag als ze lekker tegen me aan spinnen en ik hun warme lijf je tegen me aan voel.


Ze helpen me om meer verantwoordelijkheid te nemen in het huishouden

Katten in huis betekent meer schoonmaken en opruimen. De kattenbak moet verschoont worden en wat vaker stofzuigen is ook wel een must. Ik durf eerlijk te zeggen dat het me echt niet elke dag lukt, maar ik heb een avondritme om de kattenbakken schoon te maken en gelijk mijn huis op te ruimen en stof te zuigen. Doordat mijn huis meer opgeruimd is krijg ik meer rust in mijn hoofd.


5x waarom mijn kittens de beste keuze ooit zijn voor mijn mentale gezondheid


Voor de katten zorgen geeft me meer zelfvertrouwen

Ik vond het heel spannend om een huisdier in huis te nemen. Toen ik een heel jong meisje was had ik een konijntje, maar daar zorgden mijn ouders meer voor dan ik. Ook was dat veel minder zorg dan een kitten, laat staan twee!

Toch voelde ik dat ik zorgzaam genoeg was om de katten te verzorgen en een fijn thuis te geven. Ik koos bewust voor katten, zodat ik ze vanaf het prille begin kon leren kennen en zij mij.


De zorg voor de katten valt me hartstikke mee. Natuurlijk zit ik ook weleens met mijn handen in het haar, als ze weer eens door de planten sjouwen, iets kapot maken of ik iets te eten vergeet op te ruimen en ze het te pakken krijgen.

Ik maak me zorgen als een van de katten moet overgeven en twijfel echt weleens aan mezelf, maar over het algemeen voelt het heel natuurlijk om voor de katten te zorgen. Ik ben niet bang en voel me in control. En als ik iets niet weet vraag ik om hulp bij vriendinnen of de dierenarts.


Zorgen voor de katten geeft me een gevoel dat ik ergens verantwoordelijkheid voor kan dragen. Dat voelt fijn, helemaal in een tijd waarin ik soms het gevoel heb dat ik maar bar weinig controle heb.


Gratis écht werkende tips voor sociale angst!

Download mijn gratis e-book ‘meer grip op sociale angst’ waarin ik 7 waardevolle tips en inzichten deel die mij enorm geholpen hebben. Laat mij je helpen met bewezen strategieën om sociale angst constructief te overwinnen.

 

En jij? Heb jij huisdieren? Hoe helpen zij jou bij je mentale gezondheid?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën