Hulpmiddelen en reviews
Linda
Hulpmiddelen en reviews
02/06/2023
9 min
0

IZombie - 6 waardevolle lessen bij sociale angst

02/06/2023
9 min
0

IZombie, een van mijn favoriete series die ik onlangs weer ben gaan kijken, blijkt meer waardevolle lessen te hebben bij sociale angst dan ik eerder in de gaten had! Series kijken, het is een van mijn favoriete bezigheden. Al voor er streamingdiensten waren downloadde ik series van internet en keek ze op mijn laptop. Nu heb ik verschillende streamingdiensten zoals Neftlix, Disney Plus en Videoland tot mijn beschikking. 

Elke grote serie die er is heb ik al zo’n beetje bekeken en ik ben altijd op zoek naar nieuwe series.Qua series kijk ik een heleboel verschillende genres series. Ik kijk graag naar grappige series, maar ook naar series over serieuze onderwerpen, of series die niet zoveel met de werkelijkheid te maken hebben. Soms kijk ik naar eenvoudige series en soms vind ik het leuk om echt een goed of ingewikkeld verhaal te kijken.

Series kijken helpt me om mijn hoofd leeg te maken, mezelf plezier te geven en mezelf te inspireren en motiveren. Maar series leren mij ook heel veel. Misschien niet perse direct en niet op de conventionele manier, maar uit veel series zijn lessen te halen. Ze leren je bijvoorbeeld hoe mensen met elkaar omgaan en op elkaar reageren. Of ze geven je inzicht in hoe je zelf met situaties om zou kunnen gaan.

Toen ik voor de tweede keer begon met de serie iZombie kwam het idee in me op om hier een artikel over te schrijven. Doordat ik voor de tweede keer keek, kwam de show op een andere, diepere manier binnen dan de eerste keer. Ik leerde weer meer nieuwe dingen die ik de vorige keer gemist had.De serie laat heel veel verschillende dingen zien die jou inzicht geven in sociale angst. In dit artikel bespreek ik de volgende 6 redenen om iZombie te kijken als je sociale angst hebt:

  1. Liv veranderd steeds van persoonlijkheid
  2. Iedereen reageert anders op het nieuws dat Liv een zombie is
  3. Het laat zien hoe goede bedoelingen kunnen overkomen
  4. Je ziet hoeveel geduld de omgeving heeft met de veranderingen van Liv
  5. Je krijgt een beeld van hoe weinig mensen van hun omgeving meekrijgen

iZombie - 6 waardevolle lessen als je sociale angst wil overwinnen

Waar gaat iZombie over?

IZombie vertelt het verhaal van Olivia ‘Liv’ Moore. Liv is co-assistent in het ziekenhuis en werkt hard om uiteindelijk echt arts te worden. Ze is verloofd met de liefde van haar leven en heeft het echt ontzettend goed voor elkaar. Tot ze naar een feestje op een boot gaat waar mensen besmet raken met het zombievirus door besmette drugs. Ze wordt wakker op het strand in een bodybag met een heftige honger naar hersenen. Het zorgt ervoor dat ze haar verloving verbreekt, haar baan in het ziekenhuis opgeeft en in het mortuarium van de politie gaat werken om aan hersenen te komen. Maar de hersenen die ze eet geven haar ook de karaktereigenschappen van het slachtoffer en ze krijgt flashbacks naar herinneringen van het slachtoffer. Samen met haar baas Ravi (de lijkschouwer) en Clive (de politiedetective) proberen ze met deze flashbacks de moorden op te lossen die zijn gepleegd op de slachtoffers die zijn binnen gebracht. Ondertussen ontwikkelt het geheim van de zombie uitbraak zich langzaam verder..

Waarom iZombie goed is om te kijken als je sociale angst hebt

Misschien denk je wel: zombie series? Dat is echt niks voor mij. En dat kan ik begrijpen. Zombies zijn griezelig, gelinkt aan horror, bloederig en vies. Maar dat valt in deze serie ontzettend tegen. Zoals je net al hebt gelezen is Liv niet zo’n zombie die je kent uit andere films en series. Ze functioneert gewoon als normaal mens, tenminste, zolang ze hersenen eet. De serie iZombie is losjes gebaseerd op een stripboek. Het is dus een fantasieverhaal en staat ver van de werkelijkheid af. Toch is het verhaal wat er doorheen zit wel menselijk en leerzaam. Het gaat nog steeds over mensen die met elkaar in contact zijn. Die dingen voor elkaar verbergen, het beste voor elkaar overhebben, maar ook elkaar pijn willen doen of gebruiken voor hun eigen gewin. De voornaamste reden om naar deze serie te kijken is omdat Liv, het hoofdpersonage, compleet veranderd en zich ineens heel erg bewust is van wie ze is en waar ze rekening mee moet houden. Daarnaast hebben de verschillende hersenen die ze eet invloed op haar gedrag en gedachtes. Daar heeft ze zelf maar weinig controle over. Vooral dat stukje verandering in gedrag en het niet hebben van controle is erg herkenbaar als je sociale angst hebt. De serie iZombie laat je zien hoe het in grote lijnen in zijn werk gaat als mensen zich op een bepaalde manier gedragen en wat voor invloed dat heeft op de omgeving. Omdat Liv steeds van persoonlijkheid veranderd krijg je een heleboel verschillende inzichten. Maar je ziet ook wat er gebeurt als iemand dus steeds iemand anders is.

Liv veranderd steeds van persoonlijkheid

Doordat het hoofdpersonage Liv steeds hersenen eet van verschillende lijken uit het mortuarium neemt ze elke aflevering bepaalde karaktereigenschappen, gevoelens, gedachtes en gedrag over van die persoon. Die persoon is goed in bepaalde dingen, maar ook slecht in bepaalde dingen. De persoonlijkheid van Liv is nog steeds op de achtergrond, maar het gedrag van de hersenen die ze gegeten heeft komen daar doorheen. Zo valt ze ineens voor bepaalde types, wordt ze getriggerd door andere dingen dan normaal en heeft ze andere, nieuwe interesses. Door deze verschillende persoonlijkheden per aflevering te zien krijgt bepaald gedrag meer aandacht. Dat valt vooral op omdat Liv veranderd door het brein en haar omgeving hier niet bewust van is (behalve haar baas Ravi). Maar de politiedetective Clive heeft een hele tijd niet door dat Liv een zombie is en dat haar karakter en gedrag steeds weer veranderd. Ondanks dat Liv steeds veranderd heeft Clive heel lang niet door dat er echt wat aan de hand is. Je kunt dus zien hoe verschillend gedrag heel lang onopgemerkt kan blijven. Niet alleen mensen met sociale angst, ook ‘gewone’ mensen wuiven bepaalde triggers en signalen weg en praten gedrag van anderen goed. Maar de verbazing bij Clive vergroot ook het gekke gedrag van Liv en het veranderen in haar persoonlijkheid. Hij denkt dat hij Liv kent en dan komt ze weer langs met een ander brein op en verbaast hij zich over bepaalde dingen die ze doet. Op deze manier is Liv voor hem steeds weer een ander persoon waar hij niet echt hoogte van kan krijgen. Het laat zien hoe onduidelijk het is als je steeds weer wat anders van jezelf laat zien. Jezelf zijn is het meest krachtige wat je kan doen voor je omgeving, zodat ze jou echt kunnen leren kennen.

Iedereen reageert anders op het nieuws dat Liv een zombie is

Wat er gebeurt is met Liv is een feit, ze is nu een zombie. Ze denkt zelf dat het de beste keuze is om aan niemand te vertellen wat er aan de hand is, omdat ze het gevoel heeft dat mensen het niet aan zullen kunnen als ze er achter komen wat er met haar aan de hand is. Ze heeft een eigen beeld gevormd van de reacties die ze zal krijgen van de mensen om haar heen. Toch reageert iedereen verschillend als ze er uiteindelijk achter komen dat Liv een zombie is. Haar baas Ravi is totaal niet bang en kan het nieuws prima aan. Dat verbaast haar enorm en dat had ze niet verwacht. Haar ex verloofde is vooral boos op Liv dat ze niet eerder eerlijk tegen hem is geweest. Haar geheim houden heeft er voor gezorgd dat hun relatie stuk is gelopen. Dat ze daadwerkelijk een zombie is, dat is voor hem nog niet eens het grootste probleem. Haar beste vriendin ontdekt dat Liv een zombie is als ze een andere zombie neersteekt, omdat hij haar vriendin wil aanvallen. Zij schrikt zich kapot en verdwijnt voor een tijdje, om alles op een rijtje te zetten. Eigenlijk is zij de enige die echt bang is voor Liv. Je leert uit deze serie dat, ook al is de situatie een feit, ieder persoon anders reageert op dit feit. Je kunt wel van tevoren bedenken hoe iemand zal reageren en waar je rekening mee zou kunnen houden, maar je weet het nooit 100% zeker. Je hebt namelijk zelf geen invloed op hoe mensen denken, voelen en zich gedragen.

Het laat zien hoe goede bedoelingen kunnen overkomen

Zoals je in het vorige punt hebt gelezen reageert iedereen anders op het nieuws van Liv. De keuzes die Liv heeft gemaakt zijn vanuit de beste bedoelingen ontstaan. Het geheim houden van dingen, het voorliegen van haar naasten en het laten gebeuren van situaties die een negatieve invloed hebben op anderen. Goede bedoelingen komen voort uit het willen controleren van je omgeving. Het is een vorm van pleasen. Je hoopt dat als je deze keuze maakt dat de ander hier blij mee zal zijn en positief zal reageren. Maar goede bedoelingen hoeven lang niet altijd goed over te komen. Soms maak je keuzes vanuit de beste bedoelingen die toch mensen kwetsen. Of ze komen helemaal verkeerd over waardoor een ander boos wordt in plaats van blij, zoals je verwacht had. Daar heb je zelf geen invloed op. Door te zien hoe goede bedoelingen op verschillende manieren overkomen leer je om niet zo streng te zijn voor jezelf als iemand niet zo positief reageert op jouw goede bedoelingen. Het helpt je ook om in te zien dat je geen keuzes kan maken voor de ander, omdat je niet in het hoofd van de ander kan kijken. Daarnaast leert het je dat mensen nog zulke goede bedoelingen kunnen hebben, als het niet goed overkomt dan is die goede bedoeling helaas niks waard. Goede bedoelingen zijn nooit een excuus om je eigen emoties te veroordelen en af te keuren. Die staan altijd bovenaan. 

Je ziet hoeveel geduld de omgeving heeft met de veranderingen van Liv

Doordat Liv een zombie is heeft ze belemmeringen in haar leven. Maar die belemmeringen belemmeren niet alleen haar, ook haar omgeving heeft er last van. Doordat Liv bijvoorbeeld steeds weer van karakter veranderd is het intensief voor haar omgeving om met haar te leven. Je kunt dit zien als het hebben van mentale klachten. Liv haar situatie heeft invloed op de omgeving, net als je sociale angst invloed kan hebben op je omgeving. Vaak voel je je daar erg schuldig over, omdat je jouw omgeving niet tot last wil zijn. Je wil ze niet teleurstellen, irriteren of boos maken. In iZombie zie je dat de mensen om je heen veel meer geduld hebben met jouw belemmeringen dan je denkt. Als je echt van iemand houdt, dan accepteer je ook de minpunten van de ander. Zolang je ook maar weet dat diegene mooie kanten heeft waar je van houdt. Het accepteren van de minpunten van anderen is iets wat je kan doen als je ook wat in de ander bewonderd. Het is een van de inzichten over vriendschap die ik heb opgedaan in de afgelopen jaren. Je leest er in dit artikel meer over. Door in te zien dat mensen veel meer geduld met je hebben dan je zou denken, kun je wat meer jezelf leren zijn. Jouw eigen unieke ik, met al je mooie kanten, maar ook met je mindere kanten. Die mogen er namelijk ook zijn.

Je krijgt een beeld van hoe weinig mensen van hun omgeving meekrijgen

Als Liv veranderd in een zombie denkt ze dat ze de enige is. Langzaam maar zeker komen er meer zombies in beeld, maar het duurt best een aantal afleveringen voordat ze een andere zombie ontmoet. En dan blijkt dat er al best wel veel zombies zijn. De zombies integreren gewoon in de maatschappij. Ze gebruiken spray tan om een kleurtje te krijgen, verbergen de hersenen die ze eten in andere voeding en gebruiken andere trucs om te verbergen dat ze anders zijn dan de rest. Het duurt erg lang voordat de buitenwereld weet dat er zombies zijn. En als ze het weten is het vaak omdat het hen vertelt is of omdat ze duidelijk zombiegedrag hebben gezien waar ze echt geen andere verklaring voor hebben. Voor de rest leven de mensen hun leven en hebben ze niet in de gaten wat er om hen heen gebeurt. Hieruit kun je leren dat mensen niet alles aan je kunnen zien. Mensen zijn maar voor 20% met hun omgeving bezig. De andere 80% zijn ze met zichzelf bezig. Dat betekent dat jij een onderdeel bent van die 20%, dus nog maar een percentage van een percentage. Dit geeft inzicht in hoe jij meer jezelf kan zijn, zonder dat je het gevoel hebt dat mensen allemaal naar jou kijken en over jou oordelen. Dit gevoel heet verhoogd zelfbewustzijn. Door op het woord te klikken ga je naar een artikel die jou vertelt hoe verhoogd zelfbewustzijn voelt. Wil jij precies weten wat verhoogd zelfbewustzijn inhoudt? In dit artikel schreef ik wat verhoogd zelfbewustzijn is en hoe je er mee om kan gaan.

Tot slot

De serie iZombie is natuurlijk flink aangedikt. Het is een onwerkelijk verhaal wat zich afspeelt in de gewone samenleving. Het is niet gek dat mensen zich niet zomaar bedenken dat er zombies in de wereld zijn. Wel geeft dit extreme beeld een uniek kijkje in hoe we omgaan met minderheden, met mensen die anders zijn. De serie laat groepsvorming zien, maar ook hoe verschillende groepen door elkaar heen lopen en met elkaar omgaan. Kijk eens met andere ogen naar een serie als iZombie en je haalt er allerlei wijze lessen uit die je mee kan nemen in jouw herstelproces van sociale angst. Daarnaast vind ik deze serie persoonlijk ook best een comfort serie, die je kunt kijken zonder al te goed op te letten. Maar dat kan ook komen omdat ik hem voor de tweede keer kijk. Van welke serie heb jij veel geleerd over sociale angst? 

Liefs, 

Linda 

Reacties
Categorieën