Zelfrespect bij sociale angst
Linda
Zelfrespect bij sociale angst
08/18/2022
6 min
0

Deze 5 inzichten zijn belangrijk om te weten over vriendschap

08/18/2022
6 min
0

Over vriendschap valt een heleboel te zeggen. Een aantal inzichten hebben mij geholpen in mijn keuze welke mensen ik wel en niet binnenlaat in mijn leven. Deze inzichten heb ik in de afgelopen jaren op een harde manier leren inzien.

Als er iets een waarheid als een koe is, is het wel dat je je echte vrienden leert kennen als je ziek wordt. Op het moment dat je uitvalt met mentale klachten, word je wereldje in een klap ontzettend klein.

Ik was totaal uitgeput van al die jaren knokken. Vooral in het begin had ik grote moeite met uit bed komen en douchen en aankleden. Laat staan dat ik ruimte had om mijn vriendschappen grondig te onderhouden.Het was andersom. Ik had hen nodig. Ik kon nu niet zoveel investeren in de vriendschap als voorheen, maar ik hoopte dat ik in de afgelopen jaren genoeg had geïnvesteerd om wat terug te verwachten. Dat beeld in mijn hoofd bleek niet helemaal te kloppen.

Toen ik ontdekte dat de mensen waar ik nu mee omging eigenlijk niet pasten bij wie ik aan het worden was kwam er uiteindelijk ruimte voor nieuwe mensen. Ik leerde beter wie er bij me pasten en waarom. Ik leerde wat belangrijk is in vriendschap.

De 5 inzichten die ik leerde en die voor mij belangrijk zijn om te weten over vriendschap deel ik met je in dit artikel. Deze inzichten helpen mij om elke keer weer keuzes te maken in wat ik ga doen en met wie.

  1. Zoek iets wat je bewondert in een vriend
  2. Je kunt niet met iedereen vrienden zijn
  3. Vriendschap hoort onvoorwaardelijk te zijn
  4. Je bent nooit te oud om nieuwe vriendschappen aan te gaan
  5. Omring jezelf met positieve mensen en cheerleaders

Deze inzichten zijn de regels waar ik naar leef. Ze hoeven niet voor iedereen waarheid te zijn. Maar ze helpen mij om in te zien wie mij energie geven en wie mij energie kosten en helpen me mijn eigenwaarde in oog te houden.


Zoek iets wat je bewondert in een vriend: het belangrijkste inzicht over vriendschap

Voor mij is dit inzicht het belangrijkste inzicht om te weten over vriendschap. Het is de basis in wat je echt  moet weten over vriendschap. Ik vertel je waarom. Vriendschappen ga je vaak anders aan dan relaties. Je treft elkaar op school, werk of ergens anders en op den duur ga je steeds vaker en steeds meer met elkaar om, omdat dat zo gezellig is. Maar het is niet zo dat je elkaar ‘verkering’ vraagt. Op den duur ben je gewoon vrienden.

In de loop van de jaren kunnen dingen veranderen. Jij kan veranderen, of de ander. Ik heb geleerd dat ik in al mijn vrienden iets bewonder. Als ik niks bewonder in de ander, dan kan een vriendschap voor mij ook niet bestaan. Door deze les heb ik keuzes kunnen maken in wie ik wel en wie ik niet in mijn leven laat. Het heeft me ook geleerd welke mensen mij niet bewonderden en toch in mijn leven waren. Mensen die me wilden veranderen of me niet begrepen.

Die geen contact met me aan konden gaan of niet eerlijk tegen me durfden te zijn. Het heeft me geholpen vanuit mijn hart te kiezen voor de mensen in mijn cirkel. Voor mij is dit de basis voor vriendschappen. Het is de belangrijkste regel over vriendschap waar ik aan vasthoud. Als ik niet iets in iemand bewonder is er geen basis voor een vriendschap. Tenminste niet een vriendschap die mij energie geeft.


Je kunt niet met iedereen vrienden zijn

Misschien voelt het als een open deur over vriendschap, maar je kan echt niet met iedereen vrienden zijn. En daar is een hele goede reden voor. Lang niet iedereen heeft iets wat je bewondert. Lang niet iedereen heeft dezelfde interesses. Aardig gevonden worden willen we allemaal. Ik heb dat ook heel lang echt als prioriteit gehad. Ik vond het vreselijk als mensen zich aan me irriteerden, wilde liever mensen aan het lachen maken. Ik was veel te veel bezig met de ander, in plaats van met mezelf.

Zoals jij zelf niet iedereen even leuk en aardig vindt, zo vinden anderen jou ook in meer of mindere mate aardig. En dat is oké. Je hebt maar ruimte voor een bepaald aantal mensen in jouw kring, dus wat zou het uitmaken dat niet iedereen je mag? Ergens wist ik dit al wel over vriendschap, maar ik voelde het nooit. Door meer van mezelf te gaan houden, kon ik beter accepteren dat ik niet met iedereen vrienden kan zijn.

Lees in dit artikel wat de signalen zijn van ongezonde vriendschap

 5 inzichten over vriendschap die belangrijk zijn om te weten.

Vriendschap hoort onvoorwaardelijk te zijn

Ja, ik heb verwachtingen over vriendschap. Pas sinds kort, want daar heb ik eerder nooit over nagedacht. Als je ziek wordt leer je je echte vrienden kennen en dit is echt waar. Het is best een drastische verandering geweest in mijn inzichten over vriendschap.

Ik heb me ontzettend eenzaam gevoeld, omdat ik gewoon niks hoorde van mensen waarvan ik dacht dat ze mijn vrienden waren. Mensen hielden geen rekening met me, terwijl ik dacht dat het een kleine en logische moeite was. Waar ik altijd dacht dat ik wel ongelijk zou hebben, voelde ik steeds sterker dat mijn mening er toe deed en geen onzin was.

Ik ging meer op mijn strepen staan en leerde waar er over mijn grenzen gegaan werd. Het was alsof ik er niet meer bij betrokken werd, omdat ik niet genoeg input gaf. Omdat ik zelf geen initiatief meer nam, werd ik vergeten.

Dat deed pijn, maar deed me ook inzien dat onvoorwaardelijk er voor elkaar zijn voor mij erg belangrijk is. Dat hoeft niet elke keer, maar check in bij elkaar.

Vraag eens of je iets kan doen. Is vriendschap niet ook in goede en in slechte tijden? Wat mij betreft wel. Een vriendschap hoort onvoorwaardelijk te zijn. Soms belt de een wat vaker dan de ander, als je maar weet van elkaar dat je elkaar niet vergeet. Alleen giftige vrienden stellen zulke voorwaarden.

Je bent nooit te oud om vriendschappen aan te gaan

Mijn dertigste jaar was een jaar van vriendschappen afsluiten, ruimte maken voor mezelf en ruimte maken voor anderen. Ik stapte uit mijn grote vriendengroep, waar ik me een vreemde eend in de bijt voelde en waar ik niet kreeg wat voor mij belangrijk is in vriendschappen.

Het gaf me ademruimte en tijd om te spenderen met nieuwe, inspirerende mensen. Ik ging naar plekken waar ik met mijn nieuw geleerde inzichten nieuwe mensen ging ontmoeten. En wat was dat leuk! Doordat ik meer mezelf werd, trok ik nieuwe mensen aan. Ineens vroegen mensen aan mij om wat te gaan doen. Ze vonden het fijn om tijd met mij te spenderen. Iets waarvan ik altijd dacht dat ik er voor moest werken.

Dat het niet zomaar kwam, gewoon omdat ik leuk was. Ik wist wel dat dat bestond, maar nu ervaarde ik het echt. Het heeft me nieuwe vrienden gegeven waar ik al een aantal keer ontzettend veel plezier mee heb gehad. Vrienden waar ik mee kan lachen, maar ook waar ik diepe gesprekken mee kan hebben en bij kan huilen. Hele waardevolle vriendschappen, die hopelijk nog jaren meegaan!


 5 inzichten over vriendschap die belangrijk zijn om te weten

Omring jezelf met positieve mensen en cheerleaders

Het is zo belangrijk om je te omringen met positieve mensen om je heen, mensen die je cheerleaders zijn! Voor mij is dat positieve lang niet zo vanzelfsprekend geweest en het is nog steeds weleens een valkuil om niet te geloven in het positieve.

Negativiteit heeft lang een rol gespeeld in mijn leven. Ik groeide op in de Vrijgemaakte kerk, een plek waar liegen heel normaal was, omdat je vooral moest laten zien hoe goed jij het deed als christen.

Daar werd natuurlijk veel negatief over gesproken. Het was iets waar wij als jeugd geen invloed op hadden, maar wel last van hadden. Er werden ons dingen opgedragen waar we geen uitleg bij kregen. We kregen wel straf als we ergens de mist in gingen.

Echt puber zijn en al die eigenaardigheden ontdekken was er niet echt bij. Ik denk dat het veel mensen een bepaalde karaktertrek heeft gegeven. Ik herken mensen die zich Vrijgemaakt gedragen meteen, ook als ze niet meer naar de kerk gaan. Oordelen en anderen vertellen hoe zij het moeten doen hoort daar bij. Invloed uitoefenen op het gedrag van anderen is juist iets wat je met de paplepel wordt ingegoten.

Anderen aanspreken op hun zonden, dat is goed. Dat lijkt iets specifieks, maar dat sijpelt ontzettend ver door. Zoek mensen om je heen die je aanmoedigen. Die positief tegen je ontwikkeling aankijken en je aanmoedigen.

Mensen die hetzelfde denken over vriendschap als jij. Niet mensen die angstig zijn en je steeds weer wijzen op alle negatieve dingen, op alles wat mis kan gaan. Dat laat je niet groeien, dat houdt je alleen maar klein. Dit waren voor mij de belangrijkste inzichten die ik leerde over vriendschap. Welke inzichten over vriendschap zijn belangrijk voor jou? Of staat een vriendschap beëindigen nu hoog bij jou op de agenda?

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën