Linda
06/21/2022
5 min
0

6 giftige vrienden waar je beter afscheid van kan nemen

06/21/2022
5 min
0

6 giftige vrienden waar je beter afscheid van kan nemen

Giftige vrienden, ik heb ze veel gehad en van een heleboel afscheid genomen. Met mentale klachten in de ziektewet terecht komen neemt ook geregeld afscheid nemen van bepaalde vrienden met zich mee.

Het klinkt misschien cliché, maar het is zo waar. Als je ziek wordt ontdek je wie je echte vrienden zijn. In mijn herstelproces in het overwinnen van mijn sociale angst ontdekte ik welke vrienden voor mij giftig waren, mijn energie opslurpten en me tegenhielden in mijn proces. 

Op het moment dat je sociale angst of andere mentale klachten aan het overwinnen bent, ben je ontzettend aan het groeien. Je zult je steeds bewuster worden van je eigen gedrag en van het gedrag om je heen. 

Dingen die misschien al jaren zo gingen komen aan het licht nu je aan het veranderen bent. Zo ook relaties. Je eigenwaarde begint te groeien en je durft steeds beter voor jezelf op te komen. Iets wat je waarschijnlijk eerder nooit deed.

In mijn herstelproces heb ik gedurende de jaren afscheid genomen van verschillende giftige vrienden, omdat ik ontdekte dat ze niet goed voor mij waren. In dit artikel deel ik de volgende 6 giftige vrienden:

  1. De oppervlakkige vriend
  2. De voorwaardelijke vriend
  3. De onbetrouwbare vriend
  4. De energieslurper
  5. De ‘alles waar je niet om hebt gevraagd’ vriend
  6. De superieure vriend

6 giftige vrienden waar je beter afscheid van kan nemen

Andere artikelen:

Vervelende dingen die gebeuren als je te aardig bent

Zo overleef jij dat feestje met sociale angst

Tips om nee te zeggen zonder lullig te klinken


De oppervlakkige vriend

Wat is het toch altijd gezellig met deze vriend! Feestjes pakken zijn hartstikke leuk om samen te doen. Lekker naar het terras? Prima! Maar op het moment dat jij ziek wordt, blijft het ineens angstvallig stil. Het frequente contact mindert en je krijgt eigenlijk maar weinig de vraag hoe het met je gaat. Omdat je niet meer bij alle sociale activiteiten kan zijn, of omdat het lastig is om jou uit te nodigen, hoor je soms niks meer en zie je op social media dat hij het gezellig heeft met anderen. Waar hij dat eerst met jou deed.


Deze vriend heeft geen ruimte voor de diepgang van jouw problemen. Misschien komt het te dichtbij, of weten ze gewoon echt niet hoe ze er mee om moeten gaan. Je kunt blijven verlangen van deze vriend dat ze meer contact met je opnemen, maar die kans is klein. Als deze vriendschap je wel waardevol is, kun je er voor kiezen om het gesprek aan te gaan. Houd er wel rekening mee dat die vriend je misschien niet begrijpt en het gesprek niet oplevert wat je hoopt.


Als je rekent op een innig gesprek met de oppervlakkige vriend kom je bedrogen uit. Het lijkt misschien alsof ze het over van alles en nog wat hebben, maar als je beter oplet zul je merken dat het vaak nergens over gaat. Over materialistische dingen, minder over onderwerpen als mentale gezondheid. Daar blijven ze vaak ver vandaan.

Lees in dit artikel 5 inzichten die ik leerde over vriendschap

De voorwaardelijke vriend

Hoe minder jij van je laat horen, hoe minder jij hoort van hen. Deze vrienden verwachten van jou dat je komt opdraven. Pas als je dat doet, zullen ze er op reageren. Deze vriend stelt voorwaarden aan de vriendschap. Verwachtingen waar je aan moet voldoen, bijvoorbeeld vaak genoeg appen of bellen, of langskomen. Als je dat niet doet krijg je het te horen, of zij laten ook niks meer van zich horen.


Een vriendschap zou niet aan voorwaarden hoeven te voldoen. Als je in de ziektewet terecht komt en je vriend laat niks meer van zich horen, omdat jij ook weinig tot niks van je laat horen weet je gelijk waar je aan toe bent. Je moet hun vriendschap verdienen. Het is aan jou de keuze of je dat wil doen.

De onbetrouwbare vriend

“Ik bel je, dan gaan we snel wat afspreken!” Hoe vaak heb ik wel niet zitten wachten tot die telefoontjes ook daadwerkelijk kwamen. Maar het bleef stil. En dan kom je elkaar tegen en heb je weer dat zelfde gesprekje. “We moeten echt nodig afspreken. Ik bel je!” En weer gaan er weken voorbij en hoor je niks.


De een zal hier beter tegen kunnen dan de ander, maar voor mij is dit heel erg lastig. Als ik zoiets beloof aan iemand, vergeet ik het niet zomaar. En als ik het wel vergeet, dan kom ik er op terug. Dan laat ik weten dat ik het vergeten ben. Het speelt in ieder geval door mijn hoofd. Ik ben bezig met de ander. Maar de ander is niet bezig met mij.


Een vriend waar je niet op kan rekenen is niet waar je op zit te wachten als je sociale angst hebt. Vertrouwen is al moeilijk voor je en je hebt snel negatieve gedachten. Mensen die niet eerlijk zijn zorgen ervoor dat die negatieve gedachten alleen maar meer worden. Ga voor jezelf na wat de vriendschap jou waard is als de ander er weinig energie in steekt en jij des te meer.

De energieslurper

Het lijkt wel alsof deze vriend problemen aantrekt. En op de een of andere manier komen ze er altijd mee naar jou toe. Zelfs nu je het zelf zwaar hebt. Deze vriend voelt onbewust aan dat je toch niet zo snel nee zegt. Als jij iets hebt, heeft deze vriend ook altijd iets. Vaak zelfs nog net even iets erger. Het lijkt zo af en toe wel een wedstrijd wie het meest ellendig is.


Empathie hoef je van deze vriend niet te verwachten. Maar ze verwachten het wel van jou. En als je ze het niet geeft, dan zuigen ze het zelf wel uit je.

Denk je dat je vastzit in een ongezonde vriendschap? Dit zijn de signalen!

De 'alles waar je niet om hebt gevraagd' vriend

Oordelen, we doen het allemaal. Hoe goed we ook ons best doen om het niet te doen. Ons brein is er op ingesteld om te oordelen. Alleen spreken we dit lang niet allemaal uit. Deze vriend doet dat wel. En op een of andere manier is het bijna altijd negatief.

Veroordelende mensen weten je precies te vertellen wat wel en niet cool is. Ze lijken op de hoogte van de laatste trends en weten hoe het zit. En op een of andere manier is dat precies niet waar jij gepassioneerd over bent. Deze mensen waarderen andere mensen niet, maar kijken op anderen neer. Ze willen niet van je leren, maar zullen je verlangen onderdrukken om een gepassioneerd en expressief persoon te zijn. Daarom kun je ze beter links laten liggen.

De superieure vriend

Als je last hebt van sociale angst, heb je het idee dat iedereen het beter doet dan jij. Daardoor word je erg bescheiden en laat je veel gebeuren. Er zijn mensen die het nodig hebben om zich beter te voelen dan anderen. Die persoon verzameld mensen om zich heen waar hij of zij zich aan kan optrekken.


Soms zijn de signalen heel subtiel. Die vriend of vriendin is iemand waar je tegenop kijkt. Die je bewondert, zoals je (het liefst) al je vrienden bewondert. Je doet veel voor diegene en steekt je nek uit. Maar als je goed oplet zie je dat dit eigenlijk maar van een kant komt. Als jij eens een succes hebt vieren ze het niet echt met je mee. Ze zakken ineens af naar de achtergrond. Maken geen contact met je om je succes met je te vieren. Het kan zelfs zijn dat ze vlak daarna een succes hebben dat toevallig net iets groter is dan het jouwe.


Langzamerhand zal deze vriend of vriendin je leegzuigen. Op het moment dat je niet meer kan geven en je hoopt dat je wat van hen krijgt geven ze niet thuis. En op het moment dat je gaat groeien zullen ze nog meer afstand nemen, want dan ben je voor hen niet meer bruikbaar.


Van welke giftige vrienden kan jij beter afscheid nemen?


Liefs,


Linda

Reacties
Categorieën