Huishouden bij sociale angst
Linda
Huishouden bij sociale angst
11/03/2020
4 min
0

3x hoe rommel in huis bijdraagt aan angst en stress

11/03/2020
4 min
0

3x hoe rommel in je huis bijdraagt aan angst en stress

Rommel in huis gaat soms pas echt een rol spelen als je ziek thuis komt te zitten. Als je ziek thuis komt te zitten wordt jouw huis je veilige basis. Het is de plek waar je alleen kan zijn, waar je kan ontspannen en niet bang hoeft te zijn voor externe prikkels. 

Maar heb jij je huis weleens op die manier bekeken? Misschien werkte je wel heel veel en was je altijd weg, totdat je ziek werd. Het kan zijn dat er in jouw huis dingen zijn die er voor zorgen dat je minder goed je (angst)klachten kan overwinnen. In dit artikel lees je hoe rommel in huis bijdraagt aan jouw angst.

hoe rommel in je huis bijdraagt aan angst en stress

Rommel in huis

Opruimen is voor mij iets waar ik eigenlijk nooit echt mijn structuur in heb gevonden. Ik vind het moeilijk om mijn huis netjes te houden en dit te combineren met alle andere dingen die ik moet doen. Ik heb lang het gevoel gehad dat ik altijd aan het opruimen was. Ondertussen is dat al iets beter. Ik heb mezelf aangeleerd om dingen direct op te ruimen. Ook zijn er een aantal dingen veranderd in mijn mindset, waardoor het ondertussen een stuk netter is bij mij in huis. Daarbij is opruimen iets wat je kunt doen als je je verveelt. En als jij jezelf dat aanleert ga je ook nog eens functioneel met je verveling om.

Het lastige bij mij is dat ik rommel in huis om me heen verspreid zonder dat ik het door heb. Ik ben dus vaak achter mijn eigen kont aan het opruimen. Maar hey, dat hoort nou eenmaal bij mij!

Lees hier meer over cortisol en vitamines

Drink een gembershot voor antioxidanten tegen cortisol!

Lees hier hoe jij je mindset veranderd voor een opgeruimd huis!

Van vroeger naar nu

Mijn studentenkamer werd vaak een grote puinzooi, waar ik soms nog moeilijk kon rondlopen. Ik had te veel spullen en te weinig plek. Een keer in de zoveel tijd ruimde ik alles op, wat vaak een dagtaak was. De rust die mijn opgeruimde kamer gaf was super! Maar dan had ik weer school en werk, kwam mijn vriend langs en was het weer een rommel in huis.

Uit onderzoek is gebleken dat rommel in huis zorgt voor de verhoging van Cortisol, het stresshormoon. Dit stofje verhoogt de kans op vermoeidheid en zelfs depressie. Nu ik weet hoe belangrijk een opgeruimd huis is voor mijn mentale gezondheid, begrijp ik hoe intensief mijn leven is geweest op mijn studentenkamer. Ik zat bijna altijd in de puinzooi, er was geen plek voor rust.

Rommel maakt het moeilijker om je op een taak te focussen

Als er rommel op de plek in huis ligt waar jij aan het werk wil, of waar je je op een taak moet concentreren, kan je visuele cortex in je hersenen overweldigd worden door die spullen. Ze zijn niet relevant voor de taak waar je mee bezig bent, waardoor het lastiger wordt je te focussen op die ene taak. Je gezichtsveld wordt overprikkelt met dingen die niks te maken hebben met waar jij mee bezig bent.


Rommel in huis geeft een signaal af naar onze hersenen dat ons werk nog niet klaar is. Hierdoor ontstaan gevoelens van stress en schuldgevoelens. En dan hebben we het nog niet eens over het feit dat we door rommel niet kunnen vinden wat we nodig hebben, omdat het begraven ligt in de puinhoop waar we door moeten spitten. Samen met het onvermogen om ons te concentreren op wat je echt gedaan wil hebben kan dit resulteren en een enorme hoeveelheid angstgevoelens.

Interieur en andere omgevingsfactoren

Het is belangrijk om je op je gemak te voelen in de omgeving waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt. Wonen in een huis met slechte luchtvochtigheid, waar het stinkt of waar de verlichting niet goed is, kunnen zorgen voor stress. Misschien lijkt het een klein dingetje, maar ze kunnen een grote invloed hebben op je kwaliteit van leven. Een lekkere geur in huis kan een enorme positieve invloed hebben op onze gemoedstoestand.

Onze hersenen scheiden neuro chemicaliën af terwijl we onze omgeving ervaren. Dingen als patroon, textuur en kleur hebben allemaal effect op welke neuro chemicaliën worden afgescheiden. Als we onze omgeving als chaotisch en te stimulerend interpreteren scheiden onze hersenen adrenaline af. Hier wordt ons lichaam heel alert van en dat draagt niet bij aan je angstvermindering. Je kunt je vast voorstellen dat rommel in huis je dat gevoel geeft. Als je je omgeving als ontspannen interpreteert, scheiden je hersenen een neurotransmitter af die angst juist helpt verminderen.

Je huis is je toevluchtsoord

Het is de plek waar je je kan terug trekken als de wereld je even te veel is. Als je huis ook te veel is, dan heb je geen toevluchtsoord. Het ontbreken van een toevluchtsoord is een grote veroorzaker van angst en stress.

Het kan zijn dat je door samenwonen, of doordat je nog thuis woont niet altijd de mogelijkheid hebt om volledige invloed uit te oefenen op de ruimte om je heen. Misschien maakt een ander wel veel rommel in huis. Als je een eigen ruimte is, al is het maar een klein kamertje, maak hier dan een ruimte van eigen gecreëerde rust.

Mijn huis is in de afgelopen 5 jaar steeds meer mijn toevluchtsoord geworden. Ik heb het volledig ingericht op mijn gevoel. De kleuren waar ik me tot aangetrokken voelde en de spulletjes. Dit heeft geresulteerd in een licht en kleurrijk huis waar iedereen die binnenkomt zich thuis voelt. Dat vind ik fijn. Het is de eerste plek nadat ik thuis gewoond heb waar ik me echt helemaal thuis voel. Het heeft me doen inzien hoe belangrijk je interieurinrichting is.

Ik hou van mijn huis en mijn huis houdt van mij. En jij, ben jij bezig met de inrichting van je huis en je mentale gesteldheid? Zou je hier meer over willen weten? Laat het me dan hieronder weten!

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën