Gastblogs
Linda
Gastblogs
11/22/2020
4 min
0

Gastblog - Zelfvertrouwen

11/22/2020
4 min
0

Gastblog: zelfvertrouwen door Leonie

Zelfvertrouwen. Een helder en duidelijk woord, maar ook heel vrij interpreteerbaar. Iemand kan zelfvertrouwen uitstralen , maar dit helemaal niet voelen. De een vindt een bepaalde look zelfvertrouwen uitstralen, terwijl iemand anders daar heel anders over denkt.

In dit artikel geef ik het podium aan Leonie. Zij is coach en helpt mensen om weer stevig in hun schoenen te staan, om meer zelfvertrouwen te hebben. Dat doet ze niet alleen vanuit haar kennis en kunde, maar ook uit eigen ervaring. ook Leonie kwam op een kruispunt in haar leven die zich uitte in een burn-out.

Leonie vertelt ons over zelfvertrouwen. Wat is het, waar komt het vandaan en waar draait zelfvertrouwen nou om? Lees mee!

Zelfvertrouwen

Wat is zelfvertrouwen eigenlijk? Als je puur naar het woord kijkt, dan is het vertrouwen in jezelf. Ik kijk er graag vanuit dit uitgangspunt naar. Zelfvertrouwen is iets dat vaak gekoppeld wordt aan andere mensen. Je maakt zelf de vergelijking. Hoe goed ben jij zelf in vergelijking met anderen? Of er wordt gekeken naar anderen en uitspraken gedaan als “Goh die is zo zelfverzekerd dat het bijna arrogant is.” Herken je dat?

Vertrouwen in jezelf!

Het ontstaan van zelfvertrouwen en onzekerheid

Ik denk dat vertrouwen in jezelf begint met het accepteren van jezelf! Alles wat jij op dit moment bij je draagt aan eigenschappen, kwaliteiten en eigenaardigheden hoort bij jou. Dat is jouw pakketje. En er mogen best dingen zijn waarvan je denkt, goh dat is onhandig om te hebben en dat zou ik willen ontwikkelen. Maar het heeft zo weinig zin om je er tegen te verzetten of het weg te duwen!


Door alles wat je hebt meegemaakt en alle invloeden van buitenaf kan het lastig zijn om in jezelf te geloven. Misschien ben je gepest en draag je dat onzekere gevoel van toen nog met je mee. Onzekerheid of twijfel aan jezelf kan ook door minder opvallende momenten zijn ontstaan.


Vaak ligt de oorsprong wel ergens in je jeugd, opvoeding, schoolperiode of vroege werkervaring. Er is iets gebeurd (groot of klein) dat zo’n indruk op jou heeft gemaakt dat het nu, onbewust, nog steeds in de weg zit. Door daar naar te kijken en te snappen dat het iets anders is dan wat er nu gebeurd, kan je die onzekerheid of twijfel aan jezelf naast je neer leggen!

Boost je zelfvertrouwen met deze 15 muzieknummers!

Waar draait zelfvertrouwen om?

Zelfvertrouwen gaat over jezelf kwetsbaar opstellen, dat je mag zeggen dat je het niet zo goed weet of dat je hulp nodig hebt. Dat het je leuk lijkt (of juist niet) om die presentatie te geven, maar dat je het ook eng vindt om voor die groep mensen te staan. Dat maakt je een sterk mens!


Anderen gaan dat misschien, met de beste bedoelingen, afzwakken. Och, maar jij hoeft je toch nergens druk over te maken, dat kan je prima, enzovoort… Maar waarom zegt niemand; pfff dat snap ik, het is ook hartstikke spannend! Heb je ergens hulp bij nodig?

zelfvertrouwen door leonie mulder

Lees ook...

Lees in dit artikel mijn verhaal, hoe mijn jeugd, opvoeding en omgeving invloed heeft gehad op mijn sociale angst (en zelfvertrouwen)

Lees hier over sociale angst beschermingsmechanismen

Wat zijn belemmerende overtuigingen? Lees het hier


wat is zelfvertrouwen gastblog

Lees ook...

Is sociale angst erfelijk of aangeleerd?

Dit is hoe jij de feestdagen overleeft met sociale angst!

Dit is wat sociale angst is


Weten wie je bent

Zelfvertrouwen gaat over weten wie je bent, waar je voor staat en wat jouw hele pakketje is. Dat is dus inclusief alles wat je spannend of moeilijk vindt en jouw twijfels. En inclusief alle andere dingen die je probeert weg te duwen of waarvan je eigenlijk wil dat ze er niet zijn.

Ik geloof niet dat er mensen zijn die alleen maar heel veel zelfvertrouwen hebben en nooit iets spannend of moeilijk vinden. Ook zij hebben momenten waarop ze het even niet weten. Of ze zijn er ontzettend goed in geworden dat allemaal weg te stoppen en zullen daar vroeg of laat alsnog mee geconfronteerd worden.

We leven nu in een maatschappij waarbij we vooral in aanraking komen met perfectie. Op social media leeft iedereen het perfecte leven en worden we gewezen op alles wat beter, sneller, slanker, duurder moet. We krijgen daardoor het gevoel dat er steeds meer van ons verwacht wordt. Niet alleen op werk, maar ook dat combineren met een gezin, het huishouden, sporten en goed gevuld sociaal leven.

Zelfvertrouwen is loslaten en accepteren

Zelfvertrouwen is voor mij; dat allemaal loslaten. Dicht bij jezelf blijven en dus weten wie je bent en wat jij wil! En daar jouw keuzes op baseren. Dus niet doen wat anderen van je verwachten maar doen wat jij van jezelf verwacht! Het is comfortabel zijn met wie je bent, dat je dingen spannend mag vinden, dat je onzeker mag zijn en dat je weet wie je bent, wat je kan en waar je voor staat!

Self care tip

Maak eens een lijst voor jezelf. Geef daarin antwoord op de vraag: “Als je weet dat alles mogelijk, dat jij alles kan en dat je niet wordt teruggefloten door dat kritische stemmetje, wat zou je dan allemaal gaan doen?” Droom en denk daarbij groots. Maak nog niet de stap naar is het haalbaar of niet, hou het gewoon bij het dromen.

Bekijk die lijst dan eens als project. Bedenk zo klein mogelijke doelen en stappen om bij die droom te komen en kijk eens of je dan de eerste stap kan gaan zetten!

Liefs Leonie

Reacties
Categorieën