het innerlijke kind
Zelfcompassie bij sociale angst
Linda
Zelfcompassie bij sociale angst
07/29/2020
5 min
0

Het innerlijke kind meditatie: vind rust in jezelf

07/29/2020
5 min
0

Een van de meest verhelderende dingen die ik geleerd heb in mijn hersteltraject is het innerlijke kind meditatie. Dit leerde ik al vrij vroeg in mijn herstelproces toen ik nog niet eens mijn diagnose had. En het heeft gedurende mijn herstelproces steeds weer een rol gespeeld. 

Je innerlijke kind helen is een belangrijk onderdeel van jouw reis naar sociale confidence. Wat er in jouw vroege jeugd gebeurt is als een blauwdruk voor je volwassen leven. De pijn en het ongemak die je in je huidige leven ervaart is terug te leiden naar de eerste acht jaar van jouw leven. Toen je nog een kind was.

Met het innerlijke kind meditatie leer jij om aandacht te geven aan jouw innerlijke kind en jezelf te helen. Het helpt je om jezelf meer te accepteren en te waarderen.

Dit is wat je leest in het artikel:

  1. Wat is het innerlijke kind?
  2. Jouw innerlijke kind aandacht geven
  3. Het innerlijke kind meditatie
  4. Wat ik leerde van het innerlijke kind meditatie


Voor je verder leest!

Ontdek het e-book met 100 zorgvuldig geselecteerde affirmaties om je zelfvertrouwen te boosten en je mentale welzijn te verbeteren. Begin vandaag nog met je transformatie!

 Schrijf je in en ontvang de 100 affirmaties direct in je mailbox.

100 affirmaties gratis e-book banner


“Stel je voor dat je ergens op een bospad loopt. In de verte zie je een bankje staan, langs de kant van het pad. Als je dichterbij komt zie je dat er een kind op het bankje zit. Het kind komt je heel bekend voor en naarmate je dichterbij komt, zie je het steeds beter. Dat kind ben jij…”

het innerlijke kind meditatie


Wat is het innerlijke kind?

We kunnen onderscheid maken tussen onze volwassen ik en ons innerlijke kind. Op het moment dat we ons gekwetst voelen, ons pijn hebben gedaan of een andere negatieve emotie ervaren, dan komt het innerlijke kind naar boven.

Als kind weet je niet hoe je om moet gaan met negatieve emoties zoals verdriet, boosheid, schuld en schaamtegevoel. 

Het is de verantwoordelijkheid van je ouders om jou te leren die emoties te verwerken en jou te ondersteunen in jouw emotionele behoeften als kind. 

Als het in jouw jeugd ontbreekt aan emotionele steun door jouw ouders, dan leer je niet altijd om te gaan met die emoties.

In je volwassen leven zul je daarom nog steeds in aanraking komen met je innerlijke kind. Op het moment dat je negatieve emoties voelt en je weet niet hoe je hier mee om moet gaan, komt jouw innerlijke kind naar boven. 

Dat kind is gefrustreerd, boos, onredelijk en noem het maar op. Dat komt omdat het niet geleerd heeft op een gezonde manier deze emoties te verwerken en een plek te geven. Op zo’n moment kun je jouw innerlijke kind voelen die de boel overneemt.


Jouw innerlijke kind aandacht geven

Toen je nog een kind was en iets lukte jou zelf niet, of je had je pijn gedaan, of iemand had jou pijn gedaan, dan zocht je je vader of moeder op. Je ouder hielp jou bij dingen die je zelf niet kon of durfde, of was er om je te troosten. Maar de kans is groot dat er niet zoveel aandacht was voor jouw emotionele behoeften.

Omdat jouw kind een gebrek aan aandacht voor de emotionele behoeften heeft gehad is het belangrijk om je innerlijke kind in het heden te gaan helen door het de aandacht te geven die het verdiend. Diep van binnen zit nog steeds een verwaarloost en eenzaam kind die verlangt naar positieve aandacht en troost.

Werken met je innerlijke kind kun je eenvoudig doen met het innerlijke kind meditatie. Het innerlijke kind meditatie is een van de handige oefeningen om in contact te komen met jouw innerlijke kind en je innerlijke kind stapje voor stapje te helen.

Emotionele verwaarlozing speelt een grote rol bij je sociale angstklachten in je volwassen leven. Lees hier wat de invloed van emotionele verwaarlozing is op je volwassen leven.

contact met je innerlijke kind

Het innerlijke kind meditatie

In je volwassen leven is er niet meer altijd een ouder om jou te troosten, maar doe je dit zelf, onder andere door gebruik van het innerlijke kind meditatie. Je ouders troosten je misschien nog wel eens, maar niet meer op de manier van vroeger.

De enige die jou kan troosten, dat ben je zelf. Mijn psycholoog gaf mij de tip om het innerlijke kind meditatie te volgen. Daarmee kun je jezelf troosten. Het is een van de meest handige innerlijke kind helen oefeningen die ik heb geleerd in mijn herstelproces.

In deze meditatie kom je in contact met je innerlijke kind. Je gaat echt in gesprek met jouw kind. Dat klinkt een beetje zweverig en dat is het ook wel een klein beetje. In de meditatie hoor je een stem die een soortgelijk verhaal vertelt als ik schreef aan het begin van dit artikel.

Jij gaat met kleine stapjes contact maken met jouw innerlijke kind. Dat kan zo ver gaan als jij dat zelf wil. Ik begreep zelf niet altijd even goed wat de bedoeling was, maar ik weet ook dat dit te maken heeft met het feit dat ik dingen graag goed wil doen. Dat hoeft niet bij een meditatie als deze. Het gaat om het effect dat het op je heeft.

Het innerlijke kind meditatie heeft heel veel indruk op mij gemaakt. Gaandeweg het verhaal kon ik een splitsing maken in de gekwetste gevoelens en gedachten die ik had (of heb) en de persoon die ik ben. Die gekwetste gevoelens zijn het kind en jij bent gewoon jij. Zonder die gekwetste gevoelens. Je bent je eigen ouders.

Leren mediteren? Ik leer je er meer over in het artikel: mediteren kun je leren! Waarin ik praktische handvatten geef om meditatie te integreren in je leven.

Wat ik leerde van het innerlijke kind meditatie

Het innerlijke kind meditatie leerde mij hoe ik mijn innerlijke kind als het ware kan troosten en beschermen, in plaats van straffen. Daar heb ik niemand anders voor nodig. Door er echt voor mezelf te zijn, gaf het me een gevoel van geborgenheid en vertrouwen.

In het dagelijkse leven leert het mij om gevoelens beter te begrijpen en een plek te kunnen geven. Het helpt relativeren. Niet alles is gelijk negatief, mijn schuld, of mijn verantwoordelijkheid. En als iemand wel boos op me is, of me pijn doet, dan ben ik er voor mezelf.

Ik leer lief te zijn voor mezelf, zoals een ouder lief is voor zijn kleine kind. Behalve dat mijn methode zo nu en dan wel een glas rode wijn bevat…

Ben jij bekend met het innerlijke kind meditatie? Of zou je het ook graag eens willen proberen? De meditaties staan op YouTube. Er zijn een aantal verschillenden, dus je kunt voor jezelf uitproberen welke bij jou past. Luister bijvoorbeeld deze meditatie. Zoek op: innerlijke kind geleide meditatie.


Transformeer je leven!

Klaar om je leven te transformeren met positieve affirmaties? Mijn gratis e-book met 100 krachtige affirmaties wacht op je. Stap vandaag nog in de wereld van zelfliefde en persoonlijke groei. Download nu en zet de eerste stap naar een gelukkiger jij!

 Schrijf je in en ontvang de 100 affirmaties direct in je mailbox.

100 affirmaties gratis e-book banner


Ga jij het innerlijke kind meditatie doen?

Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt: 13-04-2024Reacties
Categorieën