emotionele verwaarlozing signalen volwassen
Oorzaak sociale angst
Linda
Oorzaak sociale angst
02/27/2023
12 min
0

De invloed van emotionele verwaarlozing - dit zijn de 7 grootste signalen

02/27/2023
12 min
0

De invloed van emotionele verwaarlozing in je jeugd, dat klinkt best wel heftig. In mijn ogen heeft het woord verwaarlozing best een heftige lading. Toch zijn er veel volwassenen die te maken hebben gehad met emotionele verwaarlozing in hun jeugd. En dat is veel minder heftig en opvallend als je denkt. Het is zelfs eerder onzichtbaar.

Juist dat onzichtbare uit je jeugd is wat invloed heeft op wie je bent als volwassene. Helemaal als je last hebt van sociale angst kun je je van tijd tot tijd erg alleen voelen. Je hebt het gevoel dat niemand jou echt begrijpt. Je voelt je leeg en probeert die leegte op te vullen met relaties, vrienden, seks, alcohol of drugs.

Emotionele verwaarlozing veroorzaakt de sociale angst stoornis en is daarmee vaak de basis van deze vervelende gevoelens. Maar als je dat niet weet kun je jaren in het duister blijven tasten met die onbevredigde emotionele behoeften en kun je steeds weer in dezelfde valkuilen van afleiding en dempen vallen.

Het is daarom ontzettend lonend om te weten wat de invloed van emotionele verwaarlozing in je jeugd is en hoe dit heeft kunnen gebeuren. In dit artikel vertel ik je wat emotionele verwaarlozing precies is en wat invloed heeft op emotionele verwaarlozing. Daarna neem ik je mee in de 7 signalen die duidelijk aangeven dat er sprake is geweest van emotionele verwaarlozing in je jeugd. Dat zijn de volgende signalen:

  1. Je voelt je vaak leeg
  2. Je hebt moeite met het voelen, beheersen en uiten van je emoties
  3. Je bent bang om afhankelijk van anderen te zijn
  4. Je hebt wel empathie voor anderen, maar niet voor jezelf
  5. Je bent veel te kritisch over jezelf
  6. Je hebt last van schuld, schaamte, boosheid en je geeft andere mensen de schuld
  7. Het voelt alsof er iets mis is met je


Voordat je verder leest...

Checken of jij last hebt gehad van emotionele verwaarlozing in je jeugd? Dat doe je met de checklist emotionele verwaarlozing! Alle symptomen uit je jeugd en de klachten uit het heden in een bundel.

Schrijf je in en ontvang de checklist direct in je inbox! Helemaal gratis!

emotionele verwaarlozing

Wat is emotionele verwaarlozing?

Emotionele verwaarlozing ontstaat wanneer jouw vader en moeder jou niet voldoende kunnen bieden op het gebied van jouw emotionele behoeften in je opvoeding. 

Emotionele verwaarlozing is dus niet een concreet iets, maar eerder het ontbreken van iets in je jeugd.

Het is een gebrek aan aandacht van jouw ouders of verzorgers voor de behoeften die je hebt als kind aan genegenheid, aandacht, bevestiging en emotionele steun. 

Ouders stralen in hun gedrag afwijzing en afkeuring naar je uit of maken je, al dan niet bewust, bang.

Zelf ben ik opgegroeid in een gereformeerd gezin. Dat betekende dat ik me aan een heleboel regels moest houden en als dat niet gebeurde konden mijn ouders erg teleurgesteld zijn.

Ook had ik een heleboel vragen waar niet over gepraat mocht worden. Al op hele jonge leeftijd leerde ik waar ik beter niet mee naar mijn ouders kon gaan, omdat ik niet zou krijgen waar ik behoefte aan had.

De invloed van emotionele verwaarlozing - dit zijn de 7 signalen

Het wil zeker niet zeggen dat ik een hele beroerde jeugd heb gehad. Mijn ouders konden ook heel lief voor me zijn. Het waren ook andere tijden.

Opvoeding is in de loop van de jaren veranderd. Toen ik jong was, was er minder ruimte voor verdriet, of voor anders zijn. Mijn ouders vonden het ook lastig dat ik anders was dan zij. Ze konden mij lang niet altijd aan.

Doordat emotionele verwaarlozing het ontbreken van bepaalde dingen betekent is het een vrij onzichtbaar iets. Het is vaak maar moeilijk te herinneren hoe jouw jeugd precies emotionele verwaarlozing liet zien.

Maar emotionele verwaarlozing heeft grote impact in je volwassen leven. Helemaal als je je niet bewust bent van deze emotionele verwaarlozing. De invloed van emotionele verwaarlozing kan je hele leven lang nog van toepassing zijn. En uit onderzoek is gebleken dat het de veroorzaker van sociale angst is. Dat verklaarde voor mij een hoop.

Wil jij alles weten van sociale angst? De symptomen, maar ook de oorzaken én wat je er aan kan doen? Lees dan het artikel: heb ik een sociale angststoornis? De complete gids!

Wat is de basis van emotionele verwaarlozing?

Wat het meest belangrijk is tijdens het opgroeien is jouw relatie met je eigen gevoelens. Als je ouders jou aanmoedigen en je het gevoel hebt dat je gevoelens echt gehoord worden draagt dat bij aan de ontwikkeling van een gezonde relatie met jezelf. Je leert dat je gevoelens en emoties er mogen zijn en weet wat het is om getroost te worden.

Als je opgroeit in een gezin waar je gevoelens en emoties niet zo gehoord werden, niet serieus genomen, genegeerd of gebagatelliseerd werden is dit een basis voor emotionele verwaarlozing. Het heeft je het gevoel gegeven dat je je voor dingen moest schamen, of je schuldig moest voelen voor het hebben van bepaalde gevoelens en emoties.

Zoals ik al aangaf was er vroeger veel minder ruimte voor gevoelens. Je leerde dat je flink moest zijn en als je ouders wilden dat er iets gebeurde, dan gebeurde dat ook. Zo heb ik op mijn derde heel kort haar gehad, omdat mijn haar was afgebroken door het elastiekje. Ik vond het zelf verschrikkelijk om zulk kort haar te hebben, maar mijn moeder vond het heel erg mooi.

Er was voor mij dus geen ruimte om echt verdrietig te zijn dat mijn haar zo kort was. Mijn moeder leek het niet te begrijpen. Toen ik op de peuterspeelzaal op de klassenfoto moest en pasfoto’s liet maken kwam het verdriet er in alle hevigheid uit. Ik huilde en wilde niet op de foto. Maar in plaats van dat hier naar geluisterd werd, tilde de juf mij op en ging ik bij haar op de arm op de foto.

Ook op mijn pasfoto’s zie je dat ik gehuild heb. Roodomrande ogen en een wazige blik. Ik lach niet vrolijk, want dat ben ik daar ook niet. Als ik zou vragen waarom ik perse op die schoolfoto moest, denk ik niet dat de juf en mijn moeder hier antwoord op kunnen geven. Zo ging het nou eenmaal vroeger. Maar daarmee werden mijn emoties wel genegeerd en mijn grenzen niet serieus genomen.

emotionele verwaarlozing gevolgen

Welke factoren zijn betrokken bij de invloed van emotionele verwaarlozing?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op emotionele verwaarlozing. Vaak heeft het te maken met hoe jouw ouders in elkaar zitten en hoe zij omgaan met het leven.

Mijn ouders waren erg jong toen ze mij kregen en ze hadden hun eigen angsten en problemen waar ze nog geen oog voor hadden op dat moment.

Terugkijkend begrepen ze hun eigen emoties niet die ontstonden aan de hand van mijn karakter en gedrag. Ze zeiden weleens gekscherend dat ik een uitprobeersel was, want ik was het eerste kind. In die tijd kregen veel mensen kinderen omdat het zo hoorde.

Of die mensen daar ook echt klaar voor waren vraag ik me in veel gevallen af. Het was gewoon iets wat je deed.

Ook het afwezig zijn van een ouder, bijvoorbeeld door werk, scheiding of overlijden, is een factor die meespeelt in emotionele verwaarlozing. Het kan er voor zorgen dat een ouder niet meer de aandacht voor jouw emoties heeft die je nodig hebt.

De mate van strengheid tijdens je opvoeding is ook een factor die meespeelt in emotionele verwaarlozing. Het kan zijn dat de opvoeding heel streng was, maar ook dat je juist heel weinig regels mee kreeg. Ze lieten je maar wat aanmodderen wat je zelf wilde doen en beschermden je niet waar je het nodig had.

Al deze factoren staan aan de basis van het ontwikkelen van je emoties en ze zijn van invloed op hoe je opgroeit. Je kan te veel gezien zijn, maar geen aandacht gehad hebben voor je emoties op een warme, liefdevolle manier. Of je bent juist te weinig gezien, omdat je ouders te druk waren met zichzelf.

De factoren die invloed hebben op emotionele verwaarlozing zijn in ieder geval die situaties die er voor zorgen dat je op jonge leeftijd al weet met welke problemen je niet bij je ouders terecht kan of beter zelf kan oplossen. Ook al ben je daar vaak nog veel te jong voor.


Waarom is emotionele verwaarlozing zo onzichtbaar?

Emotionele verwaarlozing is wat anders dan emotionele mishandeling. Het is juist het ontbreken van iets. Misschien mocht je vroeger wel van alles en nog wat. Kreeg je weinig regels mee en mocht je doen wat je wilde. Dan kijk je terug op veel vrijheid en dat is positief.

Maar wat je niet ziet is dat je grenzen nodig had. Dat je beschermd moest worden tegen de gevaren van de wereld en je ouders hadden moeten zien wat er gebeurde met je doordat ze je vrij lieten.

Ook was veel wat we nu emotionele verwaarlozing noemen vroeger nog doodnormaal. Niet zeuren, je aan de regels houden, doe maar normaal dan doe je al gek genoeg. Het was de instelling van veel ouders in de afgelopen tientallen jaren. En dat vonden we heel normaal.

Dat het op latere leeftijd zo’n impact heeft gemaakt is daarom niet zo snel zichtbaar. Waarom zou je je ouders de schuld geven als veel kinderen in jouw klas net zo’n opvoeding kregen? Als jouw ouders waarschijnlijk een nog afstandelijkere opvoeding gehad hebben? We nemen emotionele verwaarlozing vaak voor lief, gewoon omdat het nou eenmaal zo was.

emotionele verwaarlozing gevolgen

Wat is de invloed van emotionele verwaarlozing in je volwassen leven?

In je volwassen leven ga je toch aanlopen tegen de gevolgen van het gebrek aan emotionele steun in je jeugd. Emotionele verwaarlozing veroorzaakt sociale angst.

Vaak zijn er een heleboel negatieve gevoelens over jezelf en je omgeving die je niet goed kan plaatsen. Je ziet niet in waar het vandaan komt, dus begrijp je jezelf niet goed.

Maar er zijn heel was signalen in je volwassen leven die zijn ontstaan in je jeugd, omdat je een gebrek aan serieuze aandacht voor jouw emoties hebt gehad.

Daardoor heb je niet geleerd om je eigen emoties serieus te nemen en er op een goede manier mee om te gaan. En dat resulteert zich in verschillende gevoelens.


Je voelt je vaak leeg

Een gevoel van leegte kan voor iedereen anders voelen. Over het algemeen is het een gevoel van een soort zinloosheid. Positieve dingen, helemaal rondom jezelf, komen niet echt binnen. Een gevoel van: waar doe ik het allemaal voor hoort hier bij. Je vindt het soms moeilijk om echt blij te zijn en te genieten.

Een leeg gevoel kan je voelen in je emoties, maar kan zich ook uiten door een leeg gevoel in je buik, of een verdoofd gevoel. Alsof de wereld niet echt meer binnenkomt.


Je hebt moeite met het voelen, beheersen en uiten van je emoties

Emotionele verwaarlozing in je jeugd belemmerd het leren om echt goed met je emoties om te gaan. Je blokkeert als je emotioneel wordt, kan je tranen niet tegenhouden of komt niet meer uit je woorden. Het lukt je niet om daadwerkelijk duidelijk te maken wat je voelt.

Je veroordeelt je eigen emoties, ze mogen er niet zijn. Je wil je niet aanstellen, andere mensen niet tot last zijn. Dit ontstaat in je jeugd als jouw ouders niet voldoende, of niet positief reageren op jouw emoties. Dat prent een hele duidelijke boodschap in je hoofd: jouw gevoelens doen er niet toe.

Als jij in je jeugd niet de ruimte hebt gehad om je emoties te tonen en hier niet serieus naar geluisterd werd, of je gevoelens niet werden geaccepteerd ben je het waarschijnlijk steeds meer gaan wegstoppen.

Ik ervaarde als klein kind vaak dat mijn ouders mijn emoties niet aankonden. Dat het hen nerveuzer en meer gespannen maakte dan ik was. Toen ik later op de basisschool gepest werd vertelde ik dit niet aan mijn ouders, maar onderging ik het gewoon. Ik wilde hen er niet mee lastig vallen, wilde me niet aanstellen.

Daar pluk ik nu de vruchten van. Ik kan moeilijk bij mijn emoties en als ik ze voel schrikken ze me af. In plaats van dat ik me laat sturen door mijn emoties kan ik er niet mee omgaan.


Je bent bang om afhankelijk van anderen te zijn

Het lijkt iets heel positiefs om onafhankelijk te zijn. Maar de vraag is of je echt onafhankelijk bent, of dat je eigenlijk gewoon heel bang bent om van iemand anders afhankelijk te zijn. Het uit zich in het niet vragen van hulp aan anderen en de overtuiging te hebben dat je alles zelf kan.

Niet afhankelijk durven zijn van anderen is het resultaat van ouders in je opvoeding waar je niet van afhankelijk kon zijn. Als je al op jonge leeftijd, waarop je eigenlijk afhankelijk zou moeten kunnen zijn van je ouders, ervaart dat zij jou niet kunnen dragen, zal dit in je volwassen leven op deze manier tot uiting komen.


Je hebt wel empathie voor anderen, maar niet voor jezelf

Vaak zijn mensen die emotioneel verwaarloosd zijn ontzettend streng voor zichzelf. Waar ze voor een ander juist heel empatisch zijn en liefdevol, zijn ze naar zichzelf bikkelhard en mogen ze niet zomaar kwetsbaar zijn.

Jouw vrienden storten bij jou hun hart uit en vertellen over hun problemen en daar reageer je liefdevol en troostend op. Maar zelf kom je niet met je kwetsbaarheden naar hen toe. Je worstelt er mee in je hoofd en straft jezelf voor die gevoelens en emoties.

Dit is ook een duidelijk signaal van een laag zelfbeeld. In het artikel: zo herken en overwin je succesvol een laag zelfbeeld. 


Je bent veel te kritisch over jezelf

Zoveel empathie je hebt voor anderen, zo weinig empathie heb je voor jezelf. Je twijfelt enorm aan jezelf en ziet jouw eigenschappen niet goed. Je hebt veel moeite met het beantwoorden van de vraag wat jouw sterke punten en valkuilen zijn, je weet niet wat je wil en wat belangrijk voor je is.

Je hebt je echte ik niet goed genoeg leren kennen in je jeugd, omdat je iemand moest zijn die je niet helemaal was. Het is een duidelijk teken van emotionele verwaarlozing, waardoor je jezelf nu je volwassen bent helemaal niet goed genoeg kent.

Veel te kritisch zijn valt onder negatieve zelfpraat. Lees in dit artikel: 5 soorten negatieve zelfpraat die jou naar beneden halen.


emotionele verwaarlozing gevolgen

Je hebt last van schuld, schaamte en boosheid

Bij jou zijn gevoelens van schuld, schaamte en boosheid vooral op jezelf gericht. Er hoeft maar iets kleins te gebeuren, je maakt bijvoorbeeld een klein foutje, en je richt al die negatieve gevoelens op jezelf. Je voelt geen ruimte om te experimenteren en om fouten te maken.

Dingen waar je je vaak schuldig voor voelt of voor schaamt zijn het hebben van persoonlijke behoeftes of een andere mening te hebben als anderen. Je baalt van je gevoelens, terwijl je gevoelens juist zo belangrijk zijn om jou sturing te geven in je leven en te groeien.

Door te blijven hangen in die gevoelens van schuld, schaamte en boosheid sta je stil in het leven. Je hebt het gevoel dat anderen jou voorbij groeien en jij komt zelf maar niet verder. Dit zorgt er weer voor dat je je nog schuldiger gaat voelen over jouw gevoelens en behoeften.



Het voelt alsof er iets mis is met je

Door al die bovenstaande gedachtes, gevoelens en gedragingen heb je een sluimerend gevoel dat er iets mis is met je. Wat dat precies is, daar kun je maar moeilijk achter komen. Je geeft er jezelf de schuld van en blijft in stilte denken dat je anders bent en dat er iets mis met je is.

Er is niet echt iets mis met je, maar je hebt niet geleerd om op een gezonde manier met jouw emoties om te gaan. Om ze te accepteren en de ruimte te nemen om de gevoelens er te laten zijn. Elke keer als jij iets menselijks voelt, reageert je brein en lijf met weerstand en raak je weer in de war over jezelf. Het geeft je steeds weer bevestiging dat er iets mis is met je. Dat is de invloed van emotionele verwaarlozing;.

Ook ik had al lang in de gaten dat er wat met me aan de hand was, maar ik wist niet precies wat. Lees hier mijn verhaal.


Begrijpen is helen

Als je gaat begrijpen waarom je deze gevoelens steeds hebt, door ze te koppelen aan je jeugd ga je ruimte maken om te helen van de emotionele verwaarlozing die je als kind hebt ervaren. Je kan dan de juiste vaardigheden gaan leren om op een juiste manier te leren omgaan met je emoties.

Het wil niet zeggen dat jouw ouders slechte ouders waren. Er spelen veel factoren mee. Maar als je gaat accepteren dat er belangrijke dingen zijn die jij gemist hebt in je jeugd kun je jezelf leren vergeven en jezelf aanleren om jouw emoties wel te accepteren en wat te doen met de emotionele behoeftes die je hebt.


Meer leren over emotionele verwaarlozing?

De online masterclass 'de invloed van je verleden' vertelt jou alles over wat impact heeft gehad in jouw jeugd, waar je in je volwassen leven nog last van hebt. 

Je volgt de masterclass in de RAARsociaal Academie, samen met nog heel veel andere interessante content!

Je wordt al lid vanaf €12,95 per maand.

De reclame button voor de RAARsociaal Academie


Liefs,

Linda

Laatst bijgewerkt 16-03-2024


Reacties
Categorieën