zelfzorg bij emotionele verwaarlozing
Emotionele verwaarlozing en sociale angst
Linda
Emotionele verwaarlozing en sociale angst
03/13/2024
9 min
0

Herstel van emotionele verwaarlozing - 10 essentiële zelfzorgtips

03/13/2024
9 min
0

Herstel van emotionele verwaarlozing in je jeugd is van groot belang, want de impact van dit gemis in je jeugd heeft een diepgaande impact op jouw welzijn in je volwassen leven. En dat sluipt er al heel snel in, want emotionele verwaarlozing zie je niet altijd zo duidelijk. 

Wat er gebeurt vanaf jouw ontstaan tot je achtste levensjaar is als een blauwdruk voor de rest van je leven. Als je toen dingen gemist hebt, kan dat nog steeds voor een leegte in je volwassen leven zorgen. 

Maar je kunt er ook wat aan doen! Dagelijkse zelfzorg bij emotionele verwaarlozing is ontzettend belangrijk. Zelfzorg is een onderdeel van zelfliefde. En het is vaak zorg die we in onze jeugd wat gemist hebben. Gelukkig kun je dat nu als volwassene voor jezelf doen.

In dit artikel bespreek ik 10 tips die werken in de dagelijkse zelfzorg bij emotionele verwaarlozing. Je leest het volgende in dit artikel:

  1. Wat is emotionele verwaarlozing?
  2. Wat voor gevolgen heeft emotionele verwaarlozing in je volwassen leven?
  3. 10 tips voor dagelijkse zelfzorg
    1. Maak tijd voor rust en ontspanning
    2. Beweeg je lichaam
    3. Eet gezond
    4. Zoek verbinding
    5. Creëer een rustgevende omgeving
    6. Leer jezelf kennen
    7. Stel grenzen
    8. Zoek professionele hulp
    9. Geef jezelf toestemming om te rusten
    10. Wees geduldig met jezelf


Wacht, voordat je verder leest!

Twijfel jij of er sprake is geweest van emotionele verwaarlozing in je jeugd? Of wil je weten wat er nou precies onder emotionele verwaarlozing valt? Download nu gratis de checklist emotionele verwaarlozing en je kan precies checken in hoeverre emotionele verwaarlozing in jouw leven heeft plaatsgevonden.

Schrijf je in en ontvang de checklist direct gratis in je inbox!

emotionele verwaarlozing


Wat is emotionele verwaarlozing?

Je hebt vast wel eens van emotionele verwaarlozing gehoord. Het gebeurt wanneer je ouders niet in staat zijn om jou te geven wat je nodig hebt op emotioneel gebied tijdens je opvoeding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan aandacht, steun, en begrip voor je gevoelens en emoties. Het betekent eigenlijk dat je emotionele behoeften als kind niet worden erkend of vervult.

Als kind weet je niet hoe je moet omgaan met al die verschillende gevoelens zoals boosheid, verdriet, schaamte en schuld. Je bent als een onbeschreven blad en gedurende je ouder wordt leer je steeds meer. In de tussentijd heb jij je ouders nodig om je te troosten, om je liefde te geven, om naar je te luisteren en je te steunen. Maar als je ouders juist niet weten hoe ze met jouw negatieve emoties moeten omgaan en deze afwijzen, dan kan dat heel beangstigend zijn.

Het is belangrijk om te begrijpen dat emotionele verwaarlozing niet altijd betekent dat je een verschrikkelijke jeugd hebt gehad. In sommige culturen werd er anders omgegaan met troost en negatieve emoties, en vroeger werden gevoelens veel vaker weggestopt. We dachten anders over opvoeding, liefde en zelfliefde. Maar zelf als dat het geval is, neemt het nog niet weg dat emotionele verwaarlozing in je jeugd flink impact heeft op je latere leven.

herstel van emotionele verwaarlozing

Hoewel de tijden zijn veranderd en mensen misschien toen niet beter wisten, heeft emotionele verwaarlozing toch zijn tol geëist. Het kan leiden tot vervelende klachten in je volwassen leven, omdat er iets miste in jouw emotionele ontwikkeling.

Daarom vind ik het belangrijk om te blijven praten over emotionele verwaarlozing. Het is belangrijk om het bewustzijn te vergroten en erkenning te geven aan de impact die het kan hebben. Alleen zo kunnen we stappen zetten naar herstel.

Wat voor gevolgen heeft emotionele verwaarlozing in je volwassen leven?

In je volwassen leven kom je vaak de gevolgen tegen van emotionele verwaarlozing uit je jeugd. Het kan leiden tot een wirwar van negatieve gevoelens die je moeilijk kunt plaatsen. Een gebrek aan serieuze aandacht voor je emoties in je jeugd kan resulteren in verschillende gevoelens, zoals:

  1. Een gevoel van leegte: Positieve ervaringen lijken niet echt binnen te komen, waardoor je soms moeite hebt om echt blij te zijn en te genieten.
  2. Moeite met het voelen, beheersen en uiten van emoties: Je blokkeert vaak bij emotionele momenten en vindt het moeilijk om je gevoelens duidelijk te maken.
  3. Angst om afhankelijk te zijn van anderen: Het vermijden van hulp vragen en het gevoel hebben dat je alles zelf moet kunnen.
  4. Empathie voor anderen, maar niet voor jezelf: Je bent liefdevol en troostend naar anderen toe, maar streng en kritisch naar jezelf.
  5. Kritisch zijn over jezelf: Je twijfelt aan jezelf, ziet je sterke punten niet en bent te streng voor jezelf.
  6. Gevoelens van schuld, schaamte en boosheid: Je richt deze gevoelens vooral op jezelf, zelfs bij kleine fouten.
  7. Het gevoel dat er iets mis is met je: een sluimerend gevoel dat er iets mis is, terwijl je niet precies weet wat.

Emotionele verwaarlozing kan leiden tot deze gevoelens en gedachten, waardoor je jezelf soms niet goed meer begrijpt. Als je meer wilt weten over hoe emotionele verwaarlozing zich kan manifesteren in je volwassen leven, lees dan mijn artikel: de invloed van emotionele verwaarlozing – dit zijn de 7 grootste signalen. 

Ontdek 10 effectieve zelfzorg strategieën voor herstel bij emotionele verwaarlozing

Dagelijkse zelfzorg en zelfliefde is essentieel als je de invloed van emotionele verwaarlozing achter je wil laten. En dat hoeft helemaal niet heel erg moeilijk te zijn. Wel vraagt het wat discipline van je, helemaal om een gewoonte te maken van dagelijkse zelfzorg. Dit zijn de zelfzorgactiviteiten die jouw dagelijkse zelfzorg bij emotionele verwaarlozing gezond en ondersteunend houdt. Zie deze zelfzorgtips ook als tips voor wat je kunt doen als je je verveelt. Het geeft je weer energie!

Maak tijd voor rust en ontspanning

Het leven anno 2024 is aardig druk en in die drukte vergeet je nog wel eens om tijd vrij te maken voor rust en ontspanning. En dan zit je eindelijk even op de bank, zit je nog de hele tijd op je telefoon. Maar rust en ontspanning zijn essentieel voor je mentale en emotionele gezondheid.

Plan daarom dagelijks momenten in waarop je kunt ontspannen en tot rust kunt komen, zelfs als het maar voor een paar minuten is. Denk bijvoorbeeld aan een wandeling maken, een bad nemen, mediteren, ademhalingsoefeningen of gewoon een kopje koffie drinken. Als je maar tijd voor jezelf maakt om te rusten.

Een fijne hobby hebben is ook ontzettend goed voor je mentale gezondheid. Het helpt je om je gedachten te verzetten en echt iets te doen waar je blij van wordt. Als je tijd maakt voor je hobby, maak je ook tijd voor ontspanning.

zelfzorgtips emotionele verwaarlozing


Beweeg je lichaam

Regelmatig je lichaam bewegen is niet alleen goed voor je fysieke gezondheid, maar juist ook voor je mentale welzijn. Wandelen is bijvoorbeeld ontzettend mindful en dansen ook.

Kies een activiteit uit die jij leuk vindt en die je energie geeft. Of het nu gaat om yoga, dansen, of gewoon een wandeling maken in de frisse lucht. Beweging kan helpen om stress te verminderen en je stemming te verbeteren.

Zit je niet zo lekker in je vel? Kun je je niet concentreren en dwalen je gedachtes af? Ga een blokje om, of doe je koptelefoon op en dans even lekker de spanning eruit. Je zult zien dat je je daarna beter voelt.

Eet gezond

Gezond eten is ontzettend belangrijk voor je mentale gesteldheid. Vaak hebben we het niet in de gaten, maar na een paar dagen slecht eten voel je je futlozer, vermoeider en je zit er niet beter van in je vel.

Heb je lichaam lief en verzorg het met gezond en voedzaam eten. Pak lekker veel groentes en je zult al snel aan je lijf voelen dat dit een stuk beter voelt dan ongezond eten.

Lukt het niet om gezond te eten en wil je toch de nodige vitamines binnen krijgen? Kijk dan eens bij de supplementen en vitamines tegen sociale angst. En als je dan wel zelf wil gaan koken, kun je ook gelijk zien welke voedingsmiddelen tegen sociale angst er zijn.

  1. Vitamines en supplementen bij angst
  2. Voedingsmiddelen bij angst
  3. Tips om gezond eten eenvoudiger te maken

Zoek verbinding

Verbinding maken met anderen is essentieel voor ons welzijn. Zoek regelmatig contact met vrienden, familieleden of andere ondersteunende mensen in je leven. Deel je gedachten en gevoelens, luister naar anderen en laat je ondersteunen door de gemeenschap om je heen.

Vind je geen aansluiting bij de mensen in je omgeving en voel je je vooral heel eenzaam? Ga dan op zoek naar gelijkgestemden. Ik voelde me ook ontzettend alleen en miste verbinding met mijn vrienden toen ik ziek uitviel. Maar via Instagram leerde ik mensen kennen die aan één woord genoeg hadden en me volkomen begrepen. Dat was zo’n ontzettende opluchting!

Het hoeven echt niet altijd de mensen in jouw omgeving te zijn die je ondersteunen. Je kunt ook best je verhaal anoniem op een forum doen, of wat op Instagram delen. Praten over waar je tegenaan loopt werkt helend en verwerkend.

Wil je in een veilige omgeving kunnen oefenen om jezelf meer te laten zien en te horen? Neem dan eens een kijkje in de RAARsociaal Academie. Dé plek waar zelfhulp en lotgenotencontact elkaar ontmoet.

Creëer een rustgevende omgeving

Richt je omgeving in op een manier die jou een gevoel van rust en comfort geeft. Denk bijvoorbeeld aan het decoreren van jouw huis met meubels en accessoires waar jij blij van wordt en die je een gevoel van comfort geven. Denk bijvoorbeeld aan fijne kussens op de bank, geurkaarsen of planten.

Toen ik net in de ziektewet zat heb ik ontzettend veel geklust in huis. Ik had er de tijd voor en het bracht me ontzettend veel ontspanning. Heerlijk mindful de kast verven of behangen. En zo maakte ik het meer en meer mijn eigen veilige plek, waar ik helemaal mijn draai gevonden heb.

Je huis netjes houden valt ook onder een rustgevende omgeving. Een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd. Als je brein rommel ziet, gaat het zich daar op focussen en verspil je belangrijke energie aan niks. Maak daarom van opruimen een gewoonte, zodat jouw huis altijd netjes blijft.

Leer jezelf kennen

Neem de tijd om jezelf beter te leren kennen en te begrijpen wat jij nodig hebt aan zelfzorg. Houd een dagboek bij waarin je je gedachten en gevoelens kunt uiten, of probeer mindfulness en meditatieoefeningen om jouw innerlijke wereld te verkennen.

Ga ook eens met jezelf leuke dingen doen. Kies iets wat jij echt leuk vindt en laat niemand je hierbij in de weg staan. Het is misschien ongemakkelijk om iets alleen te doen, maar hoe vaker je het doet, hoe leuker het zal worden. En hoe beter je jezelf leert kennen.

herstel emotionele verwaarlozing zelfzorg

Stel grenzen

Het is ontzettend belangrijk om gezonde grenzen voor jezelf te stellen en je eigen behoeften te respecteren. Doordat je last hebt van emotionele verwaarlozing vergeet je nog wel eens je eigen behoeften te respecteren, omdat mensen om je heen het ook niet deden.

Ga daar daarom bewust mee aan de slag. Wees niet bang om nee te zeggen tegen verzoeken die jou overweldigen of uitputten, en wees duidelijk over wat je wel en niet accepteert in je leven.

Zoek professionele hulp

Als je merkt dat je worstelt met emotionele verwaarlozing, aarzel dan niet om professionele hulp te zoeken. Een therapeut of coach kan jou ondersteunen bij het verkennen van je emoties en het ontwikkelen van effectieve coping-strategieen. Het is juist moedig om hulp te vragen en een stap te zetten naar heling.




Geef jezelf toestemming om te rusten

Wees niet te hard voor jezelf en geef jezelf toestemming om rust te nemen wanneer dat nodig is. Het is oké om af en toe even uit te rusten en op te laden. Luister naar je lichaam en geest en geef jezelf wat je nodig hebt.

Ongemerkt straffen we onszelf snel en onthouden we ons van de rust die zo belangrijk voor ons is. Nog even doorgaan gaat vaak ten koste van jezelf. En dat merk je niet op de korte termijn, maar op de lange termijn wel. Geef jezelf dus de ruimte om liefdevol naar jezelf te zijn.

Wees geduldig met jezelf

Herstel van emotionele verwaarlozing kost tijd en geduld. Wees vriendelijk en geduldig met jezelf terwijl je werkt aan jouw herstelproces en wees trots op elke stap die je zet in de richting van zelfzorg en welzijn. Je verdient het om goed voor jezelf te zorgen en omringd te worden door liefde en steun.

Onthoud dat zelfzorg een voortdurend proces is en dat het belangrijk is om liefdevol voor jezelf te blijven zorgen, elke dag opnieuw. Je bent het waard om gelukkig en gezond te zijn, en ik hoop dat deze praktische tips je helpen om een leven te leiden dat vol is van zelfliefde en sociale confidence!



Is er sprake van emotionele verwaarlozing in jouw jeugd?

Test het nu met de checklist emotionele verwaarlozing. Met de signalen uit je jeugd en de signalen uit je volwassen leven. Streep af wat jij herkent en bepaal in hoeverre emotionele verwaarlozing een rol heeft gespeeld in jouw jeugd

Schrijf je in en ontvang de checklist direct in je inbox! Helemaal gratis!

emotionele verwaarlozing


Heb je vragen of wil je meer advies over zelfzorg? Stuur me dan een reactie, mailtje of DM op Instagram. Ik sta altijd klaar voor je.

Liefs,

Linda

Reacties
Categorieën