Therapeutisch schrijven

Therapeutisch schrijven, ook wel bekend als expressief schrijven, dagboek schrijven of journalen, is het gebruik van schrijven als een middel om emotionele en psychologische gezondheid te bevorderen. Het gaat erom dat je je gedachten, gevoelens en ervaringen op papier zet als een manier om ze te uiten, te begrijpen en te verwerken.

Therapeutisch schrijven kan verschillende vormen aannemen, van het bijhouden van een dagboek waarin je vrijuit schrijft over je gedachten en gevoelens tot meer gestructureerde oefeningen waarbij je specifieke vragen of prompts beantwoordt.

Het belangrijkste is dat het een veilige ruimte biedt waarin je jezelf kunt uiten zonder oordeel, en dat het je helpt om meer inzicht te krijgen in jezelf en je leven.

Veel mensen vinden therapeutisch schrijven nuttig bij het omgaan met stress, angst, depressie, trauma en andere psychische problemen. Het kan ook worden gebruikt als een vorm van zelfzorg en zelfontwikkeling, om veerkracht op te bouwen en een gevoel van welzijn te bevorderen.

Therapeutisch schrijven kun je doen om je ochtend te beginnen of aan het einde van de dag. Met dit schrijven leer je jezelf beter begrijpen, jezelf te accepteren, meer zelfvertrouwen en meer zelfliefde te krijgen. Het is daarmee ontzettend goed voor sociale angst.

Dus eigenlijk is therapeutisch schrijven gewoon een manier om jezelf te helpen groeien en genezen door middel van de kracht van schrijven. Begin bijvoorbeeld eens met dankbaarheid op te schrijven. Zo stimuleer je jouw brein positief.


Gratis journaltemplates

Beginnen met reflecteren voor jouw mentale gezondheid? Download gratis journaltemplates die jou helpen om je klachten en jezelf beter te leren kennen én uit te dagen. Zo leer jij eenvoudig dagboek schrijven.

 Schrijf je in en ontvang de journaltemplates direct in je mailbox.

Gerelateerde begrippen:

  1. Zelfreflectie
  2. Therapeutisch schrijven
  3. Introspectie
  4. Emotieregulatie
  5. Coping-strategieën
Reactie plaatsen