Vermijden

Als je ergens bang voor bent is het niet zo gek dat je die spannende situaties vermijd. Zo is dit ook bij sociale angst. Er zijn verschillende situaties of momenten die je niet aan gaat, omdat je dit niet durft. Vermijding kan heel duidelijk zijn in het niet gaan naar bepaalde sociale activiteiten, zoals een feestje of een samenkomst van vrienden of familie. Maar vermijding is meer dan dat.

Je vermijd vaak dingen die je best graag zou willen doen, maar die je overslaat omdat je het veel te spannend vind om te doen. Het besef dat je bang bent voor deze situatie is er soms niet eens zo concreet. Je hebt allang een verhaal klaar waarom jij deze situatie vermijd.

Je zegt bijvoorbeeld dat je ergens niet het type voor bent, dat het niet bij jou past en dat je het daarom niet doet. Diep van binnen lijkt het je heel leuk, maar ben je bang dat vrienden je zullen uitlachen als je dit wel gaat doen. Of je bent bang dat je het niet kan en voor schut staat.

Maar vermijden kan ook juist kleiner zijn. Je komt bijvoorbeeld niet voor jezelf op als iemand een flauwe grap maakt waar je je eigenlijk rot over voelt. Of je confronteert je collega niet met wat hij verkeerd gedaan heeft, omdat je dit niet durft te zeggen.

Reactie plaatsen