Verhoogd zelfbewustzijn

Je zelfbewustzijn is de beleving van je eigen identiteit. Wie je bent, wat je doet, denkt, voelt of hebt meegemaakt. De manier waarop je bewust bent van jezelf.

Als je last hebt van een verhoogd zelfbewustzijn ben je je continu bewust van je eigen aanwezigheid in de context met anderen. Je eigen voorkomen en gedrag voelen als onder een vergrootglas en zichtbaar voor letterlijk iedereen om je heen. Het voelt alsof je op een podium staat. In de spotlights, maar zeker geen positieve spotlights.

Verhoogd zelfbewustzijn geeft je het gevoel dat iedereen naar je kijkt en alle negatieve dingen aan jou ziet. Ja, zelfs die allerkleinste dingetjes, zoals een vetribbeltje over je broek, of een vlekje in je shirt. Doordat je een laag zelfbeeld hebt, zijn er allerlei dingen waar jij je negatief over jezelf over voelt.

Je bent je dus extra bewust van jezelf en jouw negatieve kanten. Omdat dit voor jezelf zo uitvergroot is, vul je dit ook in voor de mensen om je heen. Het lijkt alsof je bezig bent met de mensen om je heen, maar dit is eigenlijk niet het geval. Je bent vooral bezig met jezelf.

Verhoogd zelfbewustzijn bij jezelf ontdekken is niet zo moeilijk. Als jij last hebt van verhoogd zelfbewustzijn en je hebt dit stuk gelezen, dan zul je jezelf al wel herkennen. Het is het gevoel dat als je op straat loopt iedereen jou kan zien, inclusief je slechte punten. Die voor jou als reusachtig voelen.

Verhoogd zelfbewustzijn kan je best een beetje dwangmatig maken, omdat je steeds bezig bent met de dingen om je heen. Volledig in de veronderstelling dat zij ook met jou bezig zijn. Dit is alleen niet het geval. Het beeld wat je hebt is verhoogd, uitvergroot en overdreven. Mensen denken niet zoveel over je en letten niet op jou, maar vooral op zichzelf.

Reactie plaatsen