Zelfcompassie

Zelfcompassie is het vermogen om vriendelijkheid, begrip en mededogen voor jezelf te voelen in tijden van moeilijkheden, pijn of lijden. Het gaat over het behandelen van jezelf met dezelfde vriendelijkheid en zorgzaamheid als je zou doen voor een goede vriend in nood. Zelfcompassie omvat drie belangrijke elementen, zoals beschreven door Dr. Kristin Neff, een toonaangevend onderzoeker op het gebied van zelfcompassie:

  1. Vriendelijkheid voor jezelf: Dit houdt in dat je jezelf vriendelijk en begripvol behandelt, in plaats van jezelf te bekritiseren of te veroordelen voor fouten of tekortkomingen. Het gaat erom jezelf te troosten en te steunen, zoals je dat zou doen voor een geliefde die het moeilijk heeft.
  2. Menselijke verbondenheid: Dit betekent erkennen dat lijden een natuurlijk onderdeel is van het menselijke bestaan en dat iedereen momenten van pijn, onzekerheid en verdriet ervaart. Het besef dat je niet alleen bent in je lijden kan helpen om gevoelens van eenzaamheid en isolatie te verminderen.
  3. Mindfulness: Dit houdt in dat je bewust en op een niet-oordelende manier je eigen ervaringen erkent, inclusief pijnlijke emoties, gedachten en sensaties. Het gaat erom jezelf toe te staan om volledig aanwezig te zijn in het huidige moment, zonder jezelf te laten meeslepen door zelfkritiek of negatieve gedachten.

Zelfcompassie is niet hetzelfde als zelfmedelijden; in plaats daarvan is het een actieve daad van zelfzorg en zelfacceptatie die gericht is op het bevorderen van emotioneel welzijn en veerkracht. Door zelfcompassie te cultiveren, kun je leren om op een gezonde manier met jezelf om te gaan, stress te verminderen en een dieper gevoel van welzijn en zelfacceptatie te ervaren.

Reactie plaatsen