Zelfreflectie

Zelfreflectie is een soort van introspectie. Het is wanneer je bewust de tijd neemt om naar binnen te kijken en na te denken over jezelf, je gedachten, je gevoelens en je gedragingen. Het draait om zelfbewustzijn en het begrijpen van je eigen motivaties, overtuigingen en reacties op verschillende situaties. Zelfreflectie is essentieel voor je persoonlijke ontwikkeling.

Zelfreflectie kun je uitvoeren door simpelweg stil te zitten en na te denken over je dag, of door actief te schrijven in een dagboek of journal. Het idee is om jezelf vragen te stellen zoals: waarom voel ik me zo? Waarom heb ik zo gereageerd? Wat kan ik leren van deze ervaring?

Door zelfreflectie leer je jezelf beter begrijpen en jezelf te accepteren. Het helpt je om meer zelfvertrouwen te krijgen en meer zelfliefde. Zelfreflectie kun je toepassen om je ochtend te beginnen of juist aan het einde van de dag. Het is maar net wat bij jou past.

Zelfreflectie helpt je om meer inzicht te krijgen in jezelf en je leven, en het stelt je in staat om te groeien en te veranderen op een positieve manier. Zelfreflectie is dus een manier om jezelf beter te leren kennen en bewuster te leven.


Gratis journaltemplates

Beginnen met reflecteren voor jouw mentale gezondheid? Download gratis journaltemplates die jou helpen om je klachten en jezelf beter te leren kennen én uit te dagen. Zo leer jij eenvoudig dagboek schrijven.

 Schrijf je in en ontvang de journaltemplates direct in je mailbox.

Gerelateerde begrippen:

  1. Reflecteren
  2. Therapeutisch schrijven
  3. Introspectie
  4. Emotieregulatie
  5. Emoties
Reactie plaatsen