Introspectie

Introspectie is het proces van naar binnen kijken en nadenken over je eigen gedachten, gevoelen en innerlijke ervaringen. Het draait om zelfreflectie en zelfbewustzijn. Het gaat erom dat je de tijd neemt om echt diep na te denken over wie je bent, wat je voelt en waarom je bepaalde dingen doet.

Het kan een heel krachtig instrument zijn voor je persoonlijke ontwikkeling en groei, omdat het je helpt om jezelf beter te begrijpen en bewuster te worden van je eigen gedrag en motivaties. Dus eigenlijk is introspectie gewoon een manier om een beetje meer inzicht te krijgen in jezelf en je innerlijke wereld.

Introspectie kun je daarmee toepassen op allerlei levensgebieden en mogelijkheden. Gebruik het om jezelf te leren kennen, jezelf te accepteren, meer zelfliefde en meer zelfvertrouwen te krijgen. Dat kun je doen om je ochtend te beginnen, maar ook aan het einde van de dag.


Gratis journaltemplates

Beginnen met reflecteren voor jouw mentale gezondheid? Download gratis journaltemplates die jou helpen om je klachten en jezelf beter te leren kennen én uit te dagen. Zo leer jij eenvoudig dagboek schrijven.

 Schrijf je in en ontvang de journaltemplates direct in je mailbox.

Gerelateerde begrippen:

  1. Zelfreflectie
  2. Therapeutisch schrijven
  3. Reflecteren
  4. Emotieregulatie
  5. Emoties
Reactie plaatsen