Angst

Angst, wat is dat nou eigenlijk? Angst is een emotie die zich voordoet wanneer je lichaam reageert op een gevoel van gevaar. Het activeert een ‘vecht- of vlucht’-reactie, waarbij je lichaam in een staat van alertheid wordt gebracht. Angst laat zich zien door een versnelde hartslag, snellere ademhaling, verhoogde bloeddruk en gespannen spieren.

Deze plotselinge en intense angst duurt meestal niet lang en het is iets wat iedereen weleens ervaart. Het is een natuurlijke en gezonde reactie op dreigend gevaar.

Echter, in sommige gevallen kan deze gezonde angst ook ‘ongezond’ worden. En dan kan het leiden tot angstklachten, die zelfs uit kunnen lopen tot een angststoornis. Mensen met een angststoornis kunnen namelijk ook bang zijn in situaties die geen direct gevaar met zich meebrengen.

Ze kunnen bijvoorbeeld in paniek raken bij het geven van een presentatie op het werk, durven niet naar buiten te gaan of ervaren ’s nachts veel piekerbuien.

Het kenmerkende van angststoornissen is dat de angst in alle situaties ernstige symptomen veroorzaakt, waardoor de kwaliteit van leven flink wordt aangetast. Het hebben van een angststoornis kan uiteindelijk leiden tot vermijding van alledaagse situaties.

Angst beheerst het leven in die mate dat het leiden van een normaal leven moeilijk is. Dit kan ernstige gevolgen hebben, zoals sociaal isolement en problemen met middelengebruik.

Reactie plaatsen