DNA

DNA zit in de kern van elke cel in je lichaam en lijkt op een dubbele ladder die in elkaar is gedraaid, als een wenteltrap. Elke traptrede bestaat uit twee kralen die aan elkaar vastzitten. De ene kant van de trap is de ‘vader’-kant en de andere kant is de ‘moeder’-kant. En deze kanten passen precies bij elkaar, als een puzzelstukje!

DNA kun je zien als een soort lange ketting met verschillende soorten kralen erop. Elke kraal vertegenwoordigt een stukje informatie, zoals je lengte, je huidskleur, de kleur van je ogen, of je gevoelig bent voor bepaalde ziekten of niet, en ga zo maar door.

Het zijn de bouwstenen van het leven, waar wij levende wezens allemaal uit bestaan. Je DNA vertelt je lichaam precies hoe het moet groeien en functioneren. Je DNA is als een set instructies die je vertellen hoe je lichaam moet worden gebouwd en hoe het moet werken. Het is de blauwdruk van het leven!

We worden als mens gevormd door het DNA van ten minste de vier generaties voor ons. Jij bestaat dus uit stukjes van je ouders, je grootouders, overgrootouders en over-overgrootouders! Je lijkt op je familie, niet alleen in uiterlijk, maar ook qua innerlijk en karakter.

Spanning, angst en onzekerheid die jij bij je draagt kan misschien al jaren in de familie zitten. Iedere generatie krijgt weer een klein stukje mee van die pijn. Het zit letterlijk in je DNA.

Kijk maar eens naar de familie om je heen en je herkent misschien wel belemmerende overtuigingen, negatieve gedachtes of andere angsten bij bijvoorbeeld je ouders of je broertjes en zusjes. Karaktertrekken die bij jullie als gezin en als familie horen.

Er is geen officieel gen van sociale angst, maar via ons DNA krijgen we toch genoeg mentale kwetsbaarheid mee wat we in ons eigen leven weer verder ontwikkelen. Die kwetsbaarheid zit er soms al tientallen jaren in.

Reactie plaatsen