Sociaal angst

Sociaal angst, ook wel bekend als sociale fobie, verwijst naar een intense angst voor sociale situaties en interacties met anderen. Mensen met sociale angst voelen zich vaak ongemakkelijk, angstig of angstig in situaties waarin ze mogelijk beoordeeld worden door anderen. Deze angst kan variëren van verlegenheid in bepaalde situaties tot ernstige angst die het dagelijks functioneren beïnvloedt.

Een sociale angststoornis (SAS) is een specifieke angststoornis die wordt gekenmerkt door een aanhoudende en overweldigende angst voor sociale situaties. Deze angst kan variëren van alledaagse situaties zoals praten met vreemden tot meer formele of prestatiegerichte omgevingen zoals spreken in het openbaar of deelnemen aan vergaderingen. Mensen met een sociale angststoornis ervaren vaak intense angst voor afwijzing, vernedering of kritiek, en ze vermijden vaak sociale situaties of ondergaan ze met grote angst.

Belangrijk is dat sociale angst normaal is tot op zekere hoogte, en bijna iedereen ervaart wel enige mate van nervositeit in sociale situaties. Het wordt echter als een stoornis beschouwd wanneer de angst buitensporig is, langdurig aanhoudt en het dagelijks functioneren belemmert. Indien onbehandeld, kan een sociale angststoornis aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor iemands persoonlijke en professionele leven. Professionele hulp, zoals therapie en, indien nodig, medicatie, kan effectieve behandelingen zijn voor sociale angststoornissen.

Reactie plaatsen