Symptomen

Symptomen zijn de verschijnselen, kenmerken of klachten die bij de diagnose van een bepaald ziektebeeld hoort. Een symptoom is dus een kenmerk van een diagnose. Ook sociale angst kent diverse symptomen.

De symptomen van sociale angst kunnen worden verdeeld op drie niveaus. Eerst zijn er de cognitieve symptomen. Deze symptomen ontstaan in je hoofd, je psyche. Het heeft invloed op je cognitieve vaardigheden, zoals lezen, leren, concentreren.

Jouw brein heeft weer invloed op je lichaam. Want sociale angst kent ook lichamelijke symptomen. Zelfs best wel gĂȘnante lichamelijke symptomen! Je kan bijvoorbeeld heel erg gaan zweten, maag- of darmklachten krijgen, knalrood worden, stotteren en bedenk je maar meer wat voor gedrag mensen laten zien als ze zenuwachtig of angstig zijn.

Deze cognitieve symptomen en lichamelijke symptomen zorgen samen voor gedragssymptomen. Dat is de manier waarop jij je gedraagt naar aanleiding van de spanning in je lijf.

Nu lijkt het misschien alsof dit seintje heel langzaam wordt doorgegeven. Dat is niet het geval. Dit gebeurt echt in a split of a second. Het vergt flink training om meer inzicht te krijgen in jouw symptomen van sociale angst.

Reactie plaatsen