Emotionele verwaarlozing en sociale angst

Welkom bij de subcategorie emotionele verwaarlozing en sociale angst. Ik heb hier een speciale subcategorie van gemaakt, omdat emotionele verwaarlozing in je jeugd een essentieel onderwerp is rondom sociale angst. Affectieve verwaarlozing heeft een diepgaand effect op het ontstaan van sociale angst. Het wordt ook wel de veroorzaker van sociale angst genoemd.

Uit een onderzoek uit 2017 naar de samenhang van negatieve jeugdervaringen en ingrijpende levensgebeurtenissen met angst en depressie in het volwassen leven door psychologen en psychiaters van de Universiteit Leiden, het LUMC, de VU en het VUMC is gebleken dat emotionele verwaarlozing sociale angst in je volwassen leven veroorzaakt.

Emotionele verwaarlozing is een gebrek aan steun en aandacht van jouw ouders of verzorgers voor je emotionele behoeften als kind. Je ouders zijn verantwoordelijk om jou te leren omgaan met je emoties, zoals boosheid, verdriet, schaamte en schuld. Als je hier geen of (te) weinig steun in krijgt spreken we van emotionele verwaarlozing.

Het is dus niet een vorm van actieve mishandeling, maar juist het missen van iets essentieels. En dat zorgt voor klachten en symptomen in jouw volwassen leven. Zo kun je moeite hebben met het voelen, beheersen en uiten van je emoties. En dat geeft vaak een leeg gevoel. Het zorgt voor een negatief zelfbeeld, waardoor je bang bent om afhankelijk te zijn van anderen en veel te kritisch bent over jezelf.

Emotionele verwaarlozing kan er voor zorgen dat je een onbestemd gevoel hebt dat er iets mis is met je. En ergens klopt dat ook wel, want je accepteert jezelf niet volledig. De pijn die emotionele verwaarlozing achterlaat noem ik ook wel oud zeer.

Gelukkig is het mogelijk om te herstellen van emotionele verwaarlozing. Sociale angst overwinnen betekent ook het verwerken van affectieve verwaarlozing toen je een kind was. Ook daar vind je hier artikelen over.  

emotionele verwaarlozing checklist banner

Berichten over Emotionele verwaarlozing en sociale angst: