Cognitieve symptomen

Cognitieve symptomen zijn de eerste, meest belangrijke soort van de symptomen van sociale angst. Het zijn de symptomen die ontstaan in je hoofd, je psyche. Vandaar dat we ook spreken van een psychische aandoening.

Hoewel sociale angst een psychische aandoening is, presenteert het zich niet alleen in cognitieve symptomen, maar ook in je lichaam en in je gedrag. Maar die reactie van je lichaam en je gedrag komt wel voort uit de gedachten en overtuigingen die diep geworteld zijn in je brein.

Je cognitieve symptomen beïnvloeden jouw cognitieve vaardigheden. Dat is de manier waarop jij informatie kan opnemen en verwerken. Hoe vaardiger je bent, hoe beter dit gaat. Binnen de cognitieve vaardigheden speelt vooral het geheugen een significante rol. En heel eerlijk, mijn geheugen heeft me geregeld in de steek gelaten in het begin van de ziektewet.

Het onthouden van dingen heb je nodig om te functioneren in de maatschappij. Om voor jezelf, je huishouden en je werk te zorgen. Daarbij spelen ook taal, intelligentie en concentratie een belangrijke rol.

De cognitieve symptomen van sociale angst kunnen we onderscheiden in vijf verschillende soorten cognitieve symptomen:

  1. Belemmerende overtuigingen
  2. Negatieve gedachtes
  3. Negativiteitsbias
  4. Verhoogd zelfbewustzijn
  5. Laag zelfbeeld
Reactie plaatsen