Emotionele verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing speelt een belangrijke rol bij sociale angst. Uit onderzoek is gebleken dat emotionele een veroorzaker van sociale angst is. Emotionele verwaarlozing is een vorm van verwaarlozing die erg onschuldig lijkt, maar wel veel schade aanricht op het gebied van zelfvertrouwen en emotionele stabiliteit.

Emotionele verwaarlozing ontstaat wanneer jouw ouders(s) of verzorger(s) niet voldoende kunnen bieden op het gebied van jouw emotionele behoeften in je opvoeding. Het woord verwaarlozing zegt het al. Het is het ontbreken van iets heel belangrijks in je jeugd.

Als kind heb je behoefte aan genegenheid, aandacht, bevestiging en emotionele steun. Je moet leren om op een gezonde manier verdrietig te zijn en boos te zijn. En je moet leren omgaan met gevoelens van schuld en schaamte. Als er sprake is van emotionele verwaarlozing, dan stralen ouders in hun gedrag afwijzing en afkeuring naar je uit op het moment dat jij die negatieve gevoelens ervaart, of ze maken je, al dan niet bewust, bang om die gevoelens te uiten.

Emotionele verwaarlozing is niet iets wat ontzettend opvalt. Het kan in kleine dingetjes zitten. Je krijgt bijvoorbeeld te horen dat jongens stoer horen te zijn, of dat je een flinke meid moet zijn. Je moet je boosheid inhouden, omdat je netjes moet zijn. Of je ouders geven jou juist een gevoel van schuld en schaamte voor jezelf.

Tijdens het opgroeien is het belangrijk om een goede relatie op te bouwen met je eigen gevoelens. Als je ouders je aanmoedigen en het gevoel geven dat je gevoelens gehoord worden en er mogen zijn, dn draagt dat bij aan de ontwikkeling van een gezonde relatie met jezelf. Je leert dat je gevoelens er mogen zijn en weet wat het is om getroost te worden.

Als je opgroeit in een gezin waar je gevoelens en emoties niet zo gehoord werden, niet serieus genomen, genegeerd of gebagatelliseerd werden is dit een basis voor emotionele verwaarlozing. Het heeft je het gevoel gegeven dat je je voor dingen moest schamen, of je schuldig moest voelen voor het hebben van bepaalde gevoelens en emoties.

De invloed van emotionele verwaarlozing is heel groot bij sociale angst. Uit onderzoek is gebleken dat het een veroorzaker van sociale angst is. Jouw sociale angst triggers zijn daarom goed terug te vinden in jouw jeugd. Dat is het voordeel van weten wat er in jouw jeugd gebeurd is. Herstel van emotionele verwaarlozing is namelijk goed mogelijk.


Breng jouw emotionele verwaarlozing in kaart

Heb jij last van emotionele verwaarlozing in je jeugd? Doe de test met de checklist emotionele verwaarlozing! Alle symptomen uit je jeugd en de klachten uit het heden in een bundel.

Schrijf je in en ontvang de checklist direct in je inbox! Helemaal gratis!

emotionele verwaarlozing

Reactie plaatsen