Gedragssymptomen

Naast de cognitieve en lichamelijke symptomen neemt sociale angst ook gedragssymptomen met zich mee. De hersenen geven seintjes naar het lichaam en dat vertaalt zich in bepaald gedrag. Een reactie op wat er in je hoofd gebeurt en welke signalen je lichaam afgeven.

Als je last hebt van sociale angst zal je koste wat het kost je best doen om te voorkomen voor schut te staan of negatief beoordeeld te worden. De cognitieve symptomen zorgen hier voor. Door al die negatieve overtuigingen en gedachten ben je er van overtuigd dat mensen al snel negatief over je denken.

De reden dat je dat denkt komt omdat je zelf ook zo over jezelf denkt. Je zelfbeeld is laag, want je schat jezelf tenminste altijd onder de ander. Automatisch geeft jouw brein de signalen om jezelf te beschermen.

Deze signalen zijn zo minimaal dat je je vaak niet eens bewust bent van je angst en wat je precies doet. Maar door wat er in je hoofd en lijf gebeurt ga je op een bepaalde manier handelen. Je handelt uit angst. Het zorgt er voor dat je situaties uit de weg gaat, je vermijd ze liever, zorgt dat je zo snel mogelijk weg bent, of je doorstaat ze met je eigen vorm van beschermen, die vaak op de lange termijn niet helpt.

Gedragssymptomen zijn op te splitsen in drie verschillende soorten:

  1. Vermijden
  2. Ontsnappen
  3. Beschermingsmechanismen
Reactie plaatsen