Gedachtenpatronen

Gedachtenpatronen zijn de regelmatige en terugkerende gedachten die we hebben in bepaalde situaties. Het zijn als de automatische gedachten en overtuigingen die we hebben, gebaseerd op onze ervaringen, overtuigingen en percepties van de wereld om ons heen.

Als we het over gedachtenpatronen hebben, spreken we ook wel over belemmerende overtuigingen, negatieve gedachtes of negatieve zelfpraat. Dit zijn andere benamingen die te maken hebben met gedachtenpatronen.

Sommige gedachtenpatronen kunnen positief en ondersteunend zijn, terwijl andere negatief en belemmerend kunnen zijn. Voor mensen met sociale angst kunnen gedachtenpatronen bijvoorbeeld vaak draaien om zorgen over wat anderen van hen denken, angst voor afwijzing of verlegenheid, of een gevoel van onzekerheid over hun sociale vaardigheden.

Het herkennen en begrijpen van deze gedachtenpatronen is belangrijk omdat ze invloed hebben op hoe we ons voelen en gedragen. Door bewust te worden van onze gedachtenpatronen kunnen we beginnen om ze uit te dagen en te veranderen als ze ons niet langer dienen. Dit kun je bijvoorbeeld doen met cognitieve gedragstherapie en door te journalen en op jezelf te reflecteren.

Bewust worden van je gedachtenpatronen kan helpen om negatieve emoties te verminderen en ons zelfvertrouwen te vergroten, waardoor we beter kunnen omgaan met sociale angst en andere uitdagingen in het leven. Gedachtenpatronen zijn de sleutel tot het begrijpen van onze innerlijke wereld en het veranderen van onze ervaringen.


Wil jij sociale angst overwinnen?

In mijn gratis e-book ‘Meer Grip Op Sociale Angst’ geef ik jou 7 van mijn meest waardevolle inzichten en tips die mij geholpen hebben en jou ook zeker gaan helpen op reis naar het overwinnen van sociale angst.

Download het e-book en ontvang hem direct in je mail! Al meer dan 50 mensen gingen je voor!Gerelateerde begrippen:

Reactie plaatsen