Belemmerende overtuigingen

Je belemmerende overtuigingen zijn de basis van hoe jij jezelf en de wereld om je heen interpreteert en beoordeeld. Als deze overtuigingen jou tegenhouden in je leven spreken we van belemmerende overtuigingen.

Je overtuigingen zijn je manier van denken. Het is de wijze waarop je naar jezelf, je omgeving en de wereld kijkt en hoe je hier over denkt. De meeste overtuigingen ontstaan in je jeugd. Je leert ze van de mensen om je heen. Je ouders, broertjes en zusjes, vriendjes, vriendinnetjes, opa en oma, de juf en ga zo maar door.

Veel van je overtuigingen liggen zo diep verborgen dat je niet eens zo bewust weet dat je het denkt. Hierdoor nemen we onze overtuigingen vaak automatisch voor waar aan. Je gelooft dat het nou eenmaal zo is, als vanzelf.

Voorbeelden van overtuigingen zijn:

  • Ik ben niet goed genoeg
  • Als ik me aanpas hoor ik er wel bij
  • Iedereen moet mij aardig vinden
  • Ik mag geen fouten maken
  • Ik verdien geen geluk

Deze overtuigingen hebben een sterke invloed op je gedrag. Ze geven je sturing. Als deze overtuigingen negatief zijn, belemmeren ze je en helpen ze juist niet. Ze beperken je dan in je dagelijks leven. Overtuigingen zijn ook niet altijd zo duidelijk belemmerend. Er zijn ook positief lijkende overtuigingen die je uiteindelijk toch belemmeren.

Belemmerende overtuigingen zorgen er voor dat je gaat twijfelen aan jezelf. En als je aan jezelf gaat twijfelen kun je moeilijk beslissingen maken. Je blijft haken, vastzitten op hetzelfde punt, omdat je niet vooruit kan. Je overtuigingen houden je tegen. Ze belemmeren je in het maken van stappen in je leven.

Je belemmerende overtuigingen zijn irrationele gedachten. Ze zijn niet gebaseerd op de waarheid. Je neemt ze aan voor waar, maar in de realiteit klopt dit vaak niet. Deze overtuigingen zitten zo diep verankerd in je systeem dat ze steeds weer terugkeren en je beïnvloeden, zonder dat je hier echt bewust van bent.

Dat kunnen stappen zijn op persoonlijk gebied, op werk- of opleidingsgebied, relatiegebied en ga zo maar door. Het ligt er maar net aan welke overtuiging je hebt op bepaalde punten. Wat veel zichtbaar wordt bij mensen met sociale angst, waaronder ikzelf, is dat we ergens diep van binnen wel dromen hebben, maar niet de keuzes maken om die dromen waar te maken.

De reden dat we die keuzes niet maken heeft voor een groot deel te maken met onze belemmerende overtuigingen. Die diepliggende, bijna onzichtbare overtuigingen die je steeds tegenhouden om de stappen in je leven te maken die dicht bij jezelf liggen.

Verander je overtuigingen door middel van cognitieve gedragstherapie, waar je oefent met het G-schema, die je helpt om te ontdekken wat jouw gevoelens en gedachtes achter je eerste reactie is.


Wil jij sociale angst overwinnen?

In mijn gratis e-book ‘Meer Grip Op Sociale Angst’ geef ik jou 7 van mijn meest waardevolle inzichten en tips die mij geholpen hebben en jou ook zeker gaan helpen op reis naar het overwinnen van sociale angst.

Download het e-book en ontvang hem direct in je mail! Al meer dan 50 mensen gingen je voor!Gerelateerde artikelen:

Reactie plaatsen