wat is sociale angst banner

Hoe wordt sociale angst behandeld?

Sociale angst, of sociale angststoornis wordt in Nederland behandeld door de gespecialiseerde GGZ. De behandeling kan verschillende benaderingen omvatten, afhankelijk van de ernst van de sociale angst en de individuele behoeften van de persoon. Dit zijn enkele veel voorkomende behandelingen in Nederland:

Eerstelijnszorg

Mensen met sociale angst kunnen als eerste stap de huisarts raadplegen. De huisarts kan een eerste beoordeling doen en doorverwijzen naar gespecialiseerde geestelijk gezondheidszorg als dat nodig is.

Psychologische behandeling

Cognitieve gedragstherapie (CGT) is een veelgebruikte vorm van psychotherapie voor sociale angst. Cognitieve gedragstherapie richt zich op het identificeren en veranderen van negatieve denkpatronen en gedragingen die sociale angst in stand houden. Exposuretherapie, een vorm van cognitieve gedragstherapie waarbij iemand geleidelijk wordt blootgesteld aan angstige situaties, kan ook effectief zijn.

Online therapie

In Nederland wordt er steeds meer gebruik gemaakt van online therapie als aanvulling op traditionele face-to-face behandelingen. Online programma’s en therapieplatforms kunnen toegankelijkheid vergroten en mensen helpen die wellicht een drempel ervaren om persoonlijk hulp te zoeken.

Medicatie

In sommige gevallen kan medicatie, zoals selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) of benzodiazepines, worden voorgeschreven om symptomen van sociale angst te verminderen. Medicatie wordt meestal in overleg met een psychiater voorgeschreven.

Groepstherapie

Groepstherapie is therapie waarbij je samenwerkt met andere mensen met sociale angst onder begeleiding van een therapeut. Dit kan een effectieve manier zijn om sociale vaardigheden te oefenen en steun te vinden bij gelijkgestemden die dezelfde uitdagingen als jij ervaren.

Zelfhulpprogramma’s

Er zijn zelfhulpprogramma’s beschikbaar die mensen met sociale angst kunnen helpen om te gaan met hun symptomen. Dit kunnen boeken, online modules of apps zijn. Je leert er sociale angst oefeningen en sociale angst exposure oefeningen. Ook RAARsociaal heeft een eigen zelfhulpprogramma. Lees er hier meer over.

Reactie plaatsen