wat is sociale angst banner

Kan sociale angst vanzelf verdwijnen?

Sociale angst of sociale angststoornis kan variëren in ernst en kan soms spontaan verminderen of verdwijnen in de loop van de tijd. Om heel eerlijk te zijn ken ik die gevallen niet, maar ik denk dat dit vooral komt omdat ik die geluksvogels niet spreek. Voor andere mensen, zoals ik, kan sociale angst echter een chronische aandoening worden die niet zomaar weggaat zonder een passende behandeling. 

Of je sociale angst vanzelf kan verdwijnen hangt af van een heleboel verschillende factoren, waaronder de individuele kenmerken van een persoon, de ernst van de angst, de aanwezigheid van andere aandoeningen en de beschikbaarheid van effectieve behandelingen. Eerlijk gezegd ben ik niet zo’n aanhanger van het ‘deze angst gaat vast vanzelf over’ maar er zijn een paar aspecten die eventueel bij kunnen dragen in het ‘vanzelf’ verminderen van sociale angst. 

Enkele factoren die van invloed kunnen zijn op het natuurlijke beloop van sociale angst zijn:

Leeftijd

Bij sommige mensen neemt sociale angst af naarmate ze ouder worden. Dit kan te maken hebben met de ontwikkeling van de juiste coping-mechanismen, een grotere sociale ervaring en een algemene afname van angstniveaus naarmate mensen volwassen worden.

Zo heb ik wel echt het idee dat ik na mijn dertigste een stuk zelfverzekerder werd, simpelweg omdat ik me eindelijk wat meer volwassen voelde en in balans met mezelf. Alsof mijn puberteit eindelijk een beetje afgelopen was.

Veranderingen in levensomstandigheden

Veranderingen in levensomstandigheden, zoals nieuwe relaties, werkervaringen of andere positieve levensgebeurtenissen, kunnen bijdrage aan de afname van sociale angst.

Doordat ik nu werk in mijn eigen bedrijf en een vriend heb die een eigen restaurant heeft, is een bepaalde laag van mijn sociale angst weer meer afgenomen. Ik heb meer energie gekregen en durf eenvoudiger op mensen af te stappen, beslissingen te nemen en taken uit te voeren.

Zelfhulp en coping strategieën

Sommige mensen ontwikkelen zelfhulp- en copingmechanismen die hen helpen om beter om te gaan met sociale angst zonder formele behandeling.

Eerlijk? Deze mensen ken ik niet én b en ik niet. Ja, zelfhulp heeft bijgedragen aan het verbeteren van mijn mentale gezondheid en sociale confidence, maar het is een aanvulling op wat ik leerde in therapie. Zonder zelfhulp was ik alleen lang niet zover gekomen, dat dan weer wel. Het is dus een belangrijke wisselwerking.

Het is dus belangrijk om te onthouden dat een sociale angststoornis vaak niet vanzelf verdwijnt, en veel mensen ervaren aanzienlijke verbetering met behulp van professionele behandelingen. Dat heb ik zelf ook op die manier ervaren. Maar er is een heleboel wat je zelf kunt doen. En daar help ik je bij met RAARsociaal.

Reactie plaatsen