wat is sociale angst banner

Hoe verschilt sociale angst van verlegenheid?

Sociale angst en verlegenheid worden vaak met elkaar in verband gebracht. Ze zijn aan elkaar gerelateerd, maar er zijn ook belangrijke verschillen tussen de twee. Het grootste verschil is dat verlegenheid een gemoedstoestand is en sociale angst een stoornis. In dit artikel bespreek ik een aantal andere kenmerkende verschillen:

Sociale angst:

Intensiteit van de angst

Sociale angst gaat vaak gepaard met een intens en overweldigend gevoel van angst in sociale situaties. Deze angst zorgt voor een belemmerend effect op het dagelijks functioneren van een persoon.

Lichamelijke symptomen

Mensen met sociale angst kunnen ook lichamelijke symptomen ervaren zoals zweten, trillen, blozen, hartkloppingen en misselijkheid als reactie op sociale situaties.

Bredere impact

Sociale angst kan een bredere impact hebben op verschillende levensgebieden, zoals werk, school en relaties.

Vermijdingsgedrag

Mensen met sociale angst hebben vaak de neiging om sociale situaties te vermijden of intense angst te ervaren bij het aangaan van die situaties.

Verlegenheid:

Natuur van het gevoel

Verlegenheid is meestal een gevoel van terughoudendheid of onzekerheid in sociale situaties, maar het bereikt niet altijd het niveau van intense angst dat wordt geassocieerd met sociale angst.

Tijdelijkheid

Verlegenheid kan ook weer voorbijgaan en kan optreden bij nieuwe ontmoetingen of in onbekende situaties. Het kan ook verminderen naarmate iemand meer vertrouwd raakt met een bepaalde omgeving of groep mensen. Denk bijvoorbeeld aan een nieuwe baan, of een nieuwe klas.

Lichamelijke symptomen

Hoewel verlegenheid gepaard kan gaan met een aantal lichamelijke symptomen zoals blozen of stotteren, zijn deze vaak minder intens dan bij sociale angst.

Impact op functioneren

Verlegenheid kan een stuk minder impact op het dagelijks functioneren hebben en kan zelfs als normaal en acceptabel worden beschouwd in bepaalde situaties.

Overeenkomsten:

Gedeelde kenmerken

Zowel sociale angst als verlegenheid hebben gemeenschappelijke kenmerken, zoals het gevoel van zelfbewustzijn in sociale situaties en de wens om negatieve beoordelingen te vermijden.

Sociale vermijding

Zowel mensen met sociale angst als verlegenheid hebben gemeenschappelijke kenmerken, zoals het gevoel van zelfbewustzijn in sociale situaties en de wens om negatieve beoordelingen te vermijden.

Zowel sociale angst als verlegenheid staan op een spectrum. Dat wil zeggen dat het in meerdere of mindere mate aanwezig kan zijn. Zo kan verlegenheid en sociale angst heel dichtbij elkaar liggen of juist grote verschillen laten zien. Bovendien kunnen mensen zowel sociale angst als verlegenheid ervaren. De ernst en impact van deze gevoelens variƫren van persoon tot persoon.

Reactie plaatsen